Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Fald karkowy

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj miałam wykonane USG genetyczne w 21 tyg ciąży. Fałd karko ma 3 mm, czy jest to w normie? Z wynikami do ginekologa idę dopiero we wtorek.

Gość gość
Czy ktoś może pomóc? Bardzo proszę.

Gość gość
To chyba norma jest do 3 mm do tego ważny jest wiek matki ale lekarz Ci wyjaśni wszystko

Gość gość
źródło Wikipedia Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera. Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu. Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu: NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.

Gość gość
Ja miałam w 11 tyg 5 dniu NT 1,60 mm pierwsze badanie prenatalne potem już na 2 badaniu miałam tylko napisane brak obrzęku skóry /wodniaka karku to był w 20 tyg 2 dniu miałam 36 lat

Gość gość
Mam 22 lata, 21 tyd i 3mm fałdu karkowego.

Gość gość
znalazlam jeszcze dla ciebie coś takiego: Między 15 a 20 tyg. fałd karkowy nie powinien przekraczać 6 mm.

Gość gość
Dziękuje Ci bardzo. Czytam trochę o tym ale dla mnie wszystko to czarna magia.

Gość gość
Nie czytaj bo sobie coś wkręcisz, jest ok.

Gość gość
Spokojnie nie martw sie, wszystko jest w porzadku :)

Gość gość
A miałaś robione wcześnie badanie prenatalne do 11 tyg 6 dnia jakie było wtedy NT jest najbardziej wiarygodne

Gość gość
W takim razie jeszcze raz bardzo Ci dziękuje. Troszkę się uspokoiłam, reszty dowiem się we wtorek.

Gość gość
Dlaczego nie zapytałaś ultrasonografisty, to on powinie zinterpretować wynik, bo to on robi badanie. A jak nic mu nie podpadło, to chyba możesz być spokojna

Gość gość
Nie miałam robione zwykłe USG w 12 tyg i lekarz powiedział, ze wszystko jest w porządku.

Gość gość
Mówiła o tym jak dziecko się rozwija, że układ nerwowy, serduszko i narządy rozwijają się prawidłowo, nic niepokojącego nie powiedziała dala tylko opis badania.

Gość gość
Dlatego zawsze pytaj, putaj, pytaj. A najlepiej przed tak waznym badaniem troszke poczytac o parametrach jakie beda mierzone. Zawsze jak cos Cie interesuje to pytaj. Unikniesz tym samym stresow gdy juz bedziesz w domu z wynikami :-) Glowa do gory, bedzie dobrze!

Gość gość
Kurde ludzie,czemu piszecie nie na temat???? Dziewczyna pyta o fald a wy jej o przeziernosci.... rece opadaja. Przeziernosc okresla sie do konca 13 tc a fald wlasnie na usg polowkowym. Autorko ja nie polece ci normami,bo zaufalam swojemu lekarzowi,ze jest ok. Nje chcialam sie wkrecac bo na prenatalnym mialam graniczne NT. W fald sie nie wczytywalam ani w inne pomiary bo bym chyba zwariowala. Bylam u b.dobrego lekarza i zapewnial mnie,ze jest ok. Wiec nie znam norm.

Gość gość
do gościa wyżej - fałd karkowy to inaczej przyzierność poczytaj trochę. Przezierność fałdu karkowego (NT) jest to parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.