Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odra pytanie

Polecane posty

Gość gość

PO jakim czasie od przebytej odry mozna dziecko poslac do szkoly? Wie ktoras mama? Bo tu u mnie to nawet lekarz zabardzo nie wie,mowi ze jak tylko dobrze syn sie poczuje to ze mozna juz go puscic,ale ja wiem,ze jak odra nie jest do konca wyleczona to moga byc powiklania grozne,odra lubi cieplo nie mozna przeziebic,ale jak dlugo trzymac syna w domu,szkola juz sie burzy ze go nie ma a nie ma go niecaly tydz. dopiero

Gość gość
odra???tej choroby juz prawie nie ma, nie szczepiłas dziecka????

A chciałam się zapytać tak z własnej ciekawości, czy szczepionka nie podziałała, czy dziecko nie było szczepione?

Gość gość
Szczepilam, jak widac gowno szczepionka daje

Gość gość
burzy się? co to ma znaczyć, że się burzy, chcą się pozarażać? zwolnienia nie dostarczyłaś?

Gość gość
U nas nie ma czegos takiego jak zwolnienie,a dla szkoly liczy sie frekwencja taka idiotyczna polityka,jak kiedys byl chory i bral antybiotyk to kazali leki dostarczyc i ze oni sami beda mu podawac,a do szkoly zaprowadzac mialam.Ale ja mam to gdzies dla mnie dobro dziecka jest wazniejsze niz jakas tam frekwencja zanizona.

Gość gość
Tylko wlasnie nie wiem kiedy po odrze moge juz go do tej skzoly poslac by bylo bezpiecznie.

Gość gość
Ja szczepilam swojego synka przeciw ospie i wiecie co? Wlasnie polpasiec przechodzi :( To chyba jeszcze gorsze niz sama ospa bo bol przy tym straszny,wiec tez juz zaczelam powatpiewac w skutecznosc szczepionek,jak one chronia skoro dzieci i tak choruja? A syn autorko jak ta odre znosi i ile ma lat?

Gość gość
a gdzie mieszkasz????

Gość gość
Syn ma 5 lat znosi chorobe dosyc dobrze,a mieszkam w Anglii.Dziwne jest tez to ze nikt do tej pory w klasie nie zachorowal,nie mam pojecia gdzie mlody to zalapal.

Gość gość
ja po zakonczeniu choroby potrzymałabym dziecko jeszcze 2 tygodnie w domu

Gość gość
Szczepionka na ospe nie chroni przed półpaścem. Wirus ten ma różne genotypy i polpasiec czesto jest wywoływany przez wirusa z genotypem nie uwzględnionym w szczepionce. To tak jak z grypą. Ale o odrze po szczepionce pierwszy raz słyszę.

Gość gość
a masz możliwość żeby ktoś tutaj w Polsce zapytał się o to pediatry?

Gość gość
Ale o odrze po szczepionce pierwszy raz słyszę ************************************************** A ja juz ktorys raz z kolei sie z takim przypadkiem spotykam,niedawno mojej siostry corka rowniez to przechodzila,a szczepienia ma wszystkie wedlog kalendarza.Autorko jak juz znikna objawy odry tzn.wysypka i goraczka ustapi i oczka przestana dokuczac to przetrzymaj synka jeszcze ze 4 dni w domu zeby sie upewnic czy wszystko ok.

Gość gość
Dzieki za odpowiedzi,potrzymam go ze 2tyg.w domu najwyzej socjal na mnie nasla :P

Gość gość
Niestety wirusy są cholernie mutagenne i pewnie szczepionki sprzed kilku lat już nie działają :/ Podstępne cholerstwo

Gość gość
Tzn mowie o szczepionkach na choroby wieku dzieciecego i grype bo to one najczesciej mutują

Gość na odrze sie nie znam
ae ospa i polpasiec to akurat ten sam wirus. Jak sie przechorowalo ospe to wirus uspiony mieszka w organizmie i przy spadku odp***osci atakuje i mamy polpasca. A widocznie przy szczepieniu mamy pominiecie etapu samej ospy albo ospa byla oslabina i niezauwazona przez ciebie.

Gość gość
Dziecko ma 3 latka raczej ospy bym nie przegapila,wiem wlasnie,ze polpasiec i ospa to ten sam wirus,zaczelam czytac artykuly na ten temat i wlasnie przez szczepionke p.ospie czesciej dzieci zamiast na ospe na polpasca choruja :(

Gość gość
czasami ospa to 2-3 krosty i tyle,wiecej objawow nie ma, a krosta moze byc w malo zauwazalnym miejscu

Gość gość
Przestan gadac glupoty,jak mozna u dziecka ospe przegapic? Juz nie wiesz co napisac to piszesz jakies p*****ly,moj siostrzeniec 2-letni jak zachorowal na ospe to byl tak wysypany ze masakra nie sposob tego nie zauwazyc.

Gość ex_debill_znowu_po
słyszałam, że w Anglii można zapłacić karę za nieusprawiedliwione nieobecności dziecka w szkole;) nie życzę:) z tej strony wynika, że jest zaraźliwe do 5 dni po pojawieniu się wysypki:..., na innych mówią, że 4, prawdopodobnie tyle dasz radę w miarę usprawiedliwić; strony nie wkleja, ale sama poszukaj info:measles NHS i wyjdzie