Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pożyczyłam koleżance pieniądze miała szybko oddać a a minąl prawie rok Co robić

Polecane posty

Gość gość

??? teraz ich potrzebuje a ona mowi,ze nie ma, nie pracuje, biznes jej padł, nie ma skad pozyczyc(albo nie chce), co byscie zrobiły w takiej sytuacji dziewczyny?

Gość gość
ile?

Gość gość
5 tys, wtedy nie mialam problemu, ale teraz mam

Gość gość
przelalam jej ze swojego konta, wiec mam podkladkę, zreszta ona sie nie wypiera,ze pozyczyla, tylko nie ma by oddac, dochodza mnie śłuchy,ze chyba chce wyjechac z kraju wiec musze je szybko odzyskac

Gość hehehehehehehalejaja
to załoz jej sprawe, ale wczesniej wyslij wezwanie do zapłaty a potem ponowne(bo i tak nie wplaci skoro nie ma, a to podstawa zalozenia sprawy cywilnej)

Gość gość
tak, tylko że poczyczajac komus 5 tys trzeba odprowadzić podatek. jak pojdzie do sądu to jej jeszcze wlepią kolegium.

chyba zartujesz, od kiedy placisz podatke od pozyczenia kasy:D ja zyje tego nie slyszlam:D

a pozyczalam duzo wieksze kwoty i przez sad odzyskiwalam, wiec skad tego newsa masz:D

Gość gość
tak jest, poczytaj. od wszystkiego trzeba odprowadzic podatek

jakby tak bylo jak piszesz to mialabym te kolegium przeciez:D jesli pozyczyla 5tys to nie musi placic i tak samo jakby pozyczyla 25tys w ciagu 3 lat jednej osobie:)

Gość gość
pożyczkodawca nie musi zawiadamiać urzędu skarbowego o udzieleniu pożyczki. Rozliczenie z fiskusem będzie jednak konieczne, jeżeli pożyczka była oprocentowana. Taki dochód jest opodatkowany 19-procentowym ryczałtem. Płaci się go po zakończeniu roku (do 30 kwietnia) i wykazuje w zeznaniu rocznym PIT x wiec w przypadku autorki to nie dotyczy

Gość gość
a swoją drogą to trzeba być niepoważnym żeby taką kwotę pożyczyć koleżance :)

Gość gość
ale mam w tytule przelewu pozyczka wiec o co halo? dziewczyne znam 25 lat, wiele razy mi pomagala(ale nie finansowo) wiec jej pomoglam, to byla kasa na rozkrecenie biznesu

Gość gość
troche głupio do sadu ze wzgledu na dlugoletnia przyjaźn,ale moj maz jest tez za tym

Gość albo sad albo czekaj jak laska
wie odda, nigdy nie pozyczam powyzej 200zł, w razie jakbym stracila je:D

Gość gość
................

Gość gość
Wiecej nikomu nie pozyczaj i tyle.Ja tez na wlasnej skorze sie przekonalam,ze lepiej ludziom nie pomagac,bo ten kto pomaga zawsze dostaje po tylku taka przykra prawda jest.

Gość gość
Moja kolezanka pozyczyła ode mnie kiedys kase - na zycie, najpierw 100 potem znowu, potem jeszcze raz i sie uzbierała kwota ponad 300 zł. Ten dług ma u mnie od czasów jeszcze mojego panieństwa więc ok 6 lat.... Nie wiem czy pamieta bo juz nic o tym nie mówi a mi jest niezrecznie sie odezwać bo wiem, ze Ona ledwo wiąze koniec z końcem. Jeszcze niedawno pozyczyła 100 zł mi mówiła ze odda na pensje czyli 31 pazdziernika.... po pensji powiedziała, że nie wyrabia i ze odda na nastepną czyli koniec listopada... zobaczymy jak to bedzie.

Gość gość
A jeszcze inna koleżanka od 2 lat spłaca i spłaca i pozycza... wyglada to tak: pozyczka 100 zł pozzyczka 200 zł pozyczka 100 zł oddane 50 zł oddane 50 zł poczyczka itd itp i w ten sposób narazie jest winna 900 zł - stwierdzilismy z mężem że Ona ma ciężko ze do tysiaka mozna jej pozyczyc ale więcej nie.

Gość gość
u was to nieduze kwoty, jakby to bylo 500zl, to bym czekala, ale potrzebuje tej kasy...zreszta moje pieniadze prawda? nawet jakbym nie potrzebowala to ROK juz mija wiec cos nie halo... sprawa o tyle dziwna,ze biznes zamknęła, ale auto sobie kupila?, za co???,

Gość zolza12344321
chcesz miec wroga pozycz pieniadze!dobry zwyczaj nie pozyczaj,jeszcze lepszy nie oddawaj!

Gość zolza12344321
albo chcesz sie pochwalic jaka kasa dysponujesz albo jestes durna!!!!!!pozycz mi tez 600zl na wiecznosc

Gość gościówkaaaaaaaaaaaaaa
Albo chcesz się pochwalić jaką kasą dysponujesz,albo jesteś durna...Może mi pożyczysz z tysiąc?

Gość ale wy jestescie dziwne
mialam taka syt, kwota trochę wieksza byla i tez dlugo mialam cierpliwosc, bo zwrot mial byc w ciagu 30dni, a bylo tez blisko rok napisalam jej smsa,ze zakladam sprawe, mysla,ze zartuję:D zlozylam, przyszlo do niej wezwanie, przestarszyla to kasa sie znalaza

Gość gość
a dla Ciebie 5tys to duzo???, bo nie wiem czym tu sie chwalic:D pisalam pozyczyla bo rozkrecala biznes, potrzebowala kasy na koncesje i 2 czysze za lokal, mialam kase wiec czemu mialam nie pozyczyc, tymbardzie,ze pisalam zanm ja 25 lat i zasze na nia moglam liczyc??? alr teraz pilnie potrzebuję, co w tym dziwnego?

Gość gość
autorko, tez mialam podobna sytuacje. pozyczylam w tamtym roku piniadze kolezance, miala zaraz zaczac oddawac w ratach. i minal ROK a ona na ten temat ani slowa, mimo ze sie widywalysmy regularnie. a ja tez pipa nic sie nie odzywalam bo mi bylo glupio. w tym roku urodzilo mi sie dziecko, ktoregos wieczoru wkur wilam sie, wzielam telefon i napisalam smsa ze bym prosila o zwrot o pozyczki. i w koncu mi takze w ratach oddala jakos. jak teraz o tym mysle ze dochodze do wniosku ze to ona jest swinia, nie ja. bo wiedziala ze mam male dziecko, ze sytuacja nam sie pogorszyla bo firma meza upadla. jakby byla w porzadku to sama by sie domyslila ze teraz juz powinna oddac ale nie pomyslala. jak masz miekkie serce to musisz miec twarda du pe, taka prawda. wiec sie nie daj, bo to towje pieniadze sa!

Gość gość
dla kur domowych z kafe nie ma takiej mozliwosci zeby ktos mial 5tys. hehe masakra. nie kazdy zyje od 1 do 1 kobiety

Gość gość
gościówkaaaaaaaaaaaaaa Albo chcesz się pochwalić jaką kasą dysponujesz,albo jesteś durna...Może mi pożyczysz z tysiąc? XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Nie chwale się, bo tysiąc to prawie połowa mojej pensji, ale wiem że Ona ma cięzej i nie ma dokąd pójśc....

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość gościówkaaaaaaaaaaaaaa Albo chcesz się pochwalić jaką kasą dysponujesz,albo jesteś durna...Może mi pożyczysz z tysiąc? XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Nie chwale się, bo tysiąc to prawie połowa mojej pensji, ale wiem że Ona ma cięzej i nie ma dokąd pójśc........ . juz jakas bieda sie poszywa pod autorkę:D autorko jak prosilas o zwrot, pisalas, wyslalas wezwanie do zaplaty to skladaj sprawe do sadu, moze sie ogarnie