Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komornik zajął pensję mojego męża

Polecane posty

Gość gość

tak, tak dostaliśmy list i aż boję się 30- jaką dostanie wypłatę. Ile jemu odtrąca ?! Mąż zarabia 2200 zł, chyba komornik zostawi chociaż połowę co? :( jestem załamana ktoś był w podobnej sytuacji? Ile komornik zajmował z pensji?

Gość gość
1500zł to kwota nie podlegająca obciążeniom

Gość gość
Radze szybka wizyte u radcy prawnego I zapis alimentow na rzecz dzieci, o ile je macie. Alimenty maja pierwszenstwo przed potraceniami komornika.

Gość gość
Na koncie musi zostać minimalne wynagrodzenie, czyli chyba 1180 czy jakoś tak. Nie ma prawa zająć więcej niż do wysokości minimalnego wynagrodzenia

Gość gość
komornik ma obowiązek zostawić wam najniższa krajową. resztę moze zabrać

Gość gość
Okropne..najniższa krajowa to strasznie mało nam zostanie :( W umowie mąż ma napisane, że zarabia 1500brutto-reszta to premia i nadgodziny, ciekawe jak to potraktują :(

Gość gość
Mamy dziecko, które ma 3 tygodnie to jak alimenty, skoro jesteśmy małżeństwem od 4 lat?

Gość gość
Premia i nadgodziny są zaliczane normalnie do wynagrodzenia, czyli zajmowane przez komornika.

Gość gość
Troche to wasza wina bo na pewno byly pisma od komornika. Mozna bylo sie dogadac na splate jakiejs raty, w miare dogodnej dla was. Nie wiem czy jeszcze sie wam uda z komornikiem ugadac. Oj, ludzie, ludzie!

Gość gość
Zgadzam się z przedmówcą, trzeba było nie czekać aż do zajęcia pensji. Mogliście się umówić na wpłatę np. 100zł miesięcznie i nie obciązyłoby to waszego budżetu tak jak to będzie teraz. W sumie zawsze mąż może tam iść i zadeklarować się, że będzie wpłacał coś co miesiąc, tylko zanim komornik pobierze wam pierwszą pensję.

Gość gość
Bardzo bym się cieszyła jakby tak było. Zadzwonię dzisiaj do komornika, może się czegoś dowiem.

Gość gość
nie może mieć 1500 brutto, bo najniższa pensja to 1600 brutto

Gość gość
w umowie ma wpisane 1500...

Gość gość
Musisz dopilnować sprawy. Mi komornik zajął jedyny przychód jakim jest... zasiłek na dziecko.

Gość cbhfj
pewnie ma 7/8 etatu dlatego 1500 brutto. Zadzwon zalezy na jakiego trafisz.Jak ja dostalam kiedys pismo od komornika o zajecie wyplaty to zadzwonilam ale byl nieugiety,mowil ze za pozno ze jak juz dostalam takie pismo to po ptakach.

Gość gość
Ciekawe, czy w ogóle będzie chciał ze mną rozmawiać, skoro jestem żoną to pewnie powie, że chce rozmawiać z mężem, tylko nie ma jak bo jest w pracy :( ajj okropne

niestety większość prostych ludzi woli chować papiery do szuflady i udawać, że sprawy nie ma..... a wystarczy tylko zaczerpnąć trochę wiedzy- chociażby z internetu, żeby się dowiedzieć co można zrobić, żeby sobie pomóc

Gość ogryzekogryzek
niestety ale komornik może zabrać wszystko! jakby musiał zostawiać min wyn to te osoby co tylko tyle zarabiają byłyby zupełnie nie egzekwowalne a tak nie jest, tylko od komornika zależy ile zajmie i od charakteru długu, wyroku itd..

Gość gość
Mam nadzieję, że jakoś da się to odkręcić, bo chciałabym wpłacać sama pieniądze...nawet po te 500zł miesięcznie-dam radę ale nie 1100zł

Gość figara
Komornik może zająć wszystko co do złotówki i wcale nie ma obowiązku zostawiać najniższej krajowej.

Gość gość
Nie masz pojęcia co piszesz! Nie może zostawić człowieka bez środków do życia :D

Gość cbhfj
ale skad takie dlugi?

Gość gość
Tak się składa,że figara ma rację

Gość gość
Tak się składa,że figara ma rację bo sama byłam w takiej sytuacji.Komornik zabrał wszystko z konta.Jeśli myślisz,że przyjdzie i spyta cię czy będziesz miała za co to żyć grubo się mylisz.

Gość gość
Dług mamy od kupna samochodu i dobraliśmy do wesela, później mąż stracił pracę i tak narosło, mamy teraz do spłaty 18000zł

Gość gość
ale bzsury jakies 1200złzł komornik musi zostawic. smieszne, moj ojciec mial komornika placil mi i siostrze alimenty. a i w banku mial dlugi. zarabial ok.1700zł. i co miesiac zostawalo mu zaledwio 500-600zł na zycie.

Gość gość
Z konta to się zgodzę, ale nie gdy dostaje sie wypłatę do ręki, bo z rachunku bankowego może zająć wszystko, dlatego musieliśmy podać numer konta bankowego

Gość gość
Z firma windykacyjna zawsze idzie sie dogadac, ale jak juz wejdzie komornik to d**a zimna, że tak powiem... Musiałby sie wam trafic jakis wyjatkowy gosciu, bo zazwyczaj wszyscy to skur***e, nie obchodzi ich nic poza kasa ktora zgarna. Moi rodzice mieli powazne problemy ze splata kredytu, doszlo do tego ze wszedl komornik... W momencie gdy komornik wchodzil im na pensję (obojgu) mieli zadluzenia 60tys, na dzien dzisiejszy oddali juz 110tys a jeszcze zostalo im 35tys do splaty i wciaz rosna odsetki. To jest nie do opisania. Tym bardziej ze zarabiaja niezle, bo mama cos kolo 3tys na reke, a tata 1700. Komornik zabiera im wszystkie premie, nagrody, prezenty pieniezne np na swieta itd i wciaz konca nie widac...

Gość gość
Najniższa krajowa musi zostać dla dłużnika.

Gość gość
Tak się boję...jeszcze mamy małe dziecko, które teraz potrzeb ma więcej niż my...