Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o ja niedorajda

rozbita żarówka energooszczędna help

Polecane posty

Gość o ja niedorajda

Przypadkiem rozbiłam świetlówkę. W pokoju było moje 2 letnie dziecko. Szybko go wyniosłam i otworzyłam szeroko okna. Wietrzyło się ok 4h. Podłogę mąż przetarł na mokro. Mam w tym pokoju komodę z ubraniami dla dziecka. Co robić? Prać je wszystkie? (sa w zamknietych szufladach), pościel - orać? W ogole - co robić i czym nam ta sytuacja grozi?

Gość o ja niedorajda
oczywiście pościel PRAĆ*

Gość gość
zatruciem rtecia grozi, zapytaj lekarza lepiej.

Gość o ja niedorajda
nawet nie strasz:/

Gość gość
1. Ze skutkami zdarzenia powinna sobie poradzić jedna dorosła osoba. Wszystkie pozostałe, a zwłaszcza dziec****owinny niezwłocznie oddalić się z miejsca zdarzenia, z przylegających pomieszczeń, a w przypadku mieszkań również z nich. 2. Osoba, która została na miejscu zdarzenia, błyskawicznie otwiera wszystkie okna, wyłącza światło (kontakt, włącznik czy bezpieczniki – podłączona do prądu żarówka emituje więcej rtęci) i zamyka drzwi do pomieszczenia. 3. Po co najmniej 10 minutach ta jedna osoba może wrócić, z workiem foliowym (lub innym szczelnym pojemnikiem, np. słoikiem), zwilżonym papierowym ręczniczkiem lub ściereczką, a także najlepiej w maseczce na twarzy i gumowych rękaczkach. Może mieć ze sobą zmiotkę, ale absolutnie nie wolno używać w miejscu zdarzenia odkurzacza. 4. Dokładnie powinna zebrać rozbite elementy, wyrzucić do worka i zatkać na chwilę jego otwór. 5. Oczyszcza miejsce zdarzenia ręczniczkiem lub ścierką, po czym umieszcza w worku razem z rękawiczkami. Jeśli używała zmiotki, ta również powinna zostać wyrzucona. 6. Zakleja szczelnie worek taśmą (lub zamyka pokrywkę słoika). Powinien się on po tej czynności znajdować w możliwie ustronnym miejscu aż do chwili przekazania go do punktu zajmującego się zbieraniem i recyklingiem sprzętu elektrycznego i elektronicznego w okolicy. Nie wolno go wyrzucić do śmieci (jest to nawet karane). 7. Po odłożeniu worka należy dokładnie umyć ręce. 8. Do pomieszczenia, w którym doszło do rozbicia żarówki, można wrócić po ok. 5-6 godzinach. W naszym interesie jest, żeby zrobić to jak najpóźniej. 9. Warto wietrzyć pomieszczenie przez kilka następnych dni. Co jeszcze warto wiedzieć? Warto sprawdzić, czy instrukcja na opakowaniu żarówki nie zaleca innych działań. Jeśli nie macie rękawiczek i maseczki – pierwsze minuty po zdarzeniu można wykorzystać na ich zakup w najbliższej aptece. Kluczowe jest, aby unikać wdychania pary po rozbiciu i trzymać dzieci daleko od miejsca zdarzenia. W podlinkowanym wyżej filmie jest mowa o całym zestawie do zastosowania przy rozbiciu świetlówki, trudno się jednak spodziewać upowszechnienia takich zestawów. Dużo bardziej niebezpieczne jest rozbicie włączonej, nagrzanej świetlówki niż wyłączonej. Gdzie dokładnie mogę oddać rozbitą świetlówkę? Lista takich punktów w całej Polsce udostępniona jest na stronie Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska.

Gość gość
powaznie mowie, zapytaj lekarza co masz zrobic.

Gość gość
witajcie, wtacam do tego tematu bo to samo na sie zdarzylo wczoraj i nie mam nforacji czy rzeczy (ksiazki,ubrania,materac na lozku dziecka, zabawki) trzeba prac,myc. czy osadza sie rtęć na rzeczach czy ulatnia? resztki swietlowki zostaly pozbierane zmiotka i wyrzucone do worka,ale osoba ktora sprzatala nie miala rekawiczek (za bardzo sie nie przejela sytuacja). Prosze bardzo o pomoc.

Gość gość
.