Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mój ojciec i jego kredyty na wszystko

Polecane posty

Gość gość

Mój ojciec żyje sobie lekko, zostawił moją mame mnie i brata i odszedł do kochanki(rozwód cywilny), w związku z tym ze 800 zl zzeraja go alimenty na brata,(ja jestem dorosla i po slubie ale tez placil 800) to z pensj bieżących nie chce mu się odkładac to: zaciagnal kredyt na samochód 46 tysięcy, na operacje 30 tysięcy na tablet 1200 i bóg wie jeszcze co. Odstatnio rower kupil i nawet nie pytałam za co. Jeśli jemu cos się stanie to kto będzie placil te kredyty?? Prawnie?

Gość gość
dzieci nie odpowiadaja za długi rodzicow

Gość gość
Mam nadzieje, a moja mama? Rozwód jak pisałam mają cywilny.

Gość gość
dokladnie j.w Jeśli chodzi o dzieci, to nie odpowiadają one za długi rodziców i nie będzie Pani musiała spłacać zobowiązań ojca. Podstawa prawna: Kodeks rodzinny i opiekuńczy, art. 41, 47, 52, Kodeks cywilny, art. 1012.

Gość gość
nie. Jeżeli zobowiązanie zostało zaciągnięte przez jednego ze współmałżonków bez zgody drugiego, wierzyciel może dochodzić roszczeń jedynie z majątku osobistego dłużnika, m.in. z jego wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych z innej działalności zarobkowej.

Gość gość
dzieci odpowiadają za długi rodziców jeśli ojciec wam coś zostawi i przyjmiecie spadek

Gość gość
Co innego jak ojciec umrze, wtedy czeka was sad i odrzucanie spadku, no chyba ze bedzuecie chceli po nim mieszkanie czy dom to wtedy mozecie przejac, ale wtedy z dobrodziejstwem inwentarza czyli musielibyscie splacic dlugi.

Gość gość
ale ona pyta o kredyty a nie o spadek:Didiotka

Gość gość
To ok :) dzięki, teraz jeszcze planował mieszkanie dwupoziomowe z kochanką na kredyt wziąć i zastanawialam się porostu czy on myśli.

Gość gość
hehe, jak kredyt wezmie z kochanka, albo mieszkanie bedzie na nia to ona odpowiada za jego spatę

Gość gość
to znaczy ojciec prawnie jest wlascicielem na spółke z mama mieszkania w którym mieszka mama (tzn on pół ona pół) ale chyba mieszkanie to osobna sprawa??? Samochód i ta reszta kredytów się z tym nie wiąże??

Gość gość
ale autorka pytała jeśli mu się coś stanie- a to coś to zazwyczaj śmierć i sama jesteś IDIOTKĄ (jeśli to pisała osoba dorosła to raczej nie dorosłaś)

Gość gość
"ale ona pyta o kredyty a nie o spadeksmiech.gif idiotka" I ale jedno z drugim jest powiązane bo dziedziczy się też długi chamidło z ciebie i do tego tępak :O:O

Gość gośćść
Po śmierci rodziców dzieci dziedziczą długi. Babcia mojego męża i miała długi i zmarła a ojciec mojego męża już nie żyje więc długi by odziedziczył mój mąż tylko , że po śmierci babci odrzucił spadek (tzn. długi) .

Gość gość
napisz jasniej, bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi?

Gość gość
Kochanka tez ma pare kredytów (na swój samochód i kilka rzeczy) Normalnie to by kredytu im nie dali ale niestety oboje pracują we własnej choć nie tak bogatej działalności(ojciec dyrektor niby i ją zatrudnia) i jak chcą wziąć kredyty to wystarczy jak podniosą sobie pensje na umowie. Dlatego tak biorą.

Gość gość
tylko, że sąd nie zawsze godzi się na odrzucenie spadku..a wtedy pozostanie wam płacić. jeśli majątku jest za mało aby z niego zaspokoić wierzycieli, to sąd może odrzucić wniosek o odrzucenie spadku, wyjściem, choć nie wiem czy realnym w waszym przypadku (bo trzeba by zabrać ojca do notariusza) jest podpisanie aktu zrzeczenia się dziedziczenia. po podpisaniu go nie otrzymujesz jednak nic, ani majątku, jeśli ojciec jakiś zostawi, ani długów..

Gość gość
no rozumiem:), duzo ludzi tak robi

Gość gość
Zapytam jasniej, jeśli ojciec by umarł to: mieszkanie jest z aktem notarialnym wykupione. ale samochód i kredyty gotówkowy na operacje nieposplacane jeśli ojciec by umarł to jak mieszkanie w połowie jest dla mnie to chcąc je musze spłacić te kredyty na samochod i pozostale?

Gość gośćść
Jeżeli ojciec umrze a ty odrzucisz spadek to nie dostaniesz nic po ojcu (ani długów ani majątku) Jeżeli przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza tzn musisz spłacić długi do wartości majątku który odziedziczysz np. długi wyniosą 10 tyś ty odziedziczysz majątek za 20tyś to spłacasz 10tyś i reszta jest twoja a jeżeli odziedziczysz 20tyś a długi wyniosą 30tyś to spłacasz tylko te 20tyś.

Gość gość
jeśli mieszkanie jest na oboje rodziców, to Ty dostajesz w spadku 1/3, bo do tej połowy po tacie jest jeszcze mama i kredyty do spłaty po ojcu- to jest opcja jeśli przyjmiesz spadek. jeśli go odrzucisz, nie dostajesz ani mieszkania, ani długów.

Gość gość
i osoba wyżej ma rację, jeśli chodzi o dobrodziejstwo inwentarza..

Gość gość
dziecko odpowiada za dlugi rodzicow.

Gość gośćść
A.... po śmierci ojca masz 6 m-cy na przyjęcie lub odrzucenie spadku jeżeli tego w tym czasie nie zrobisz i spóźnisz się choćby 1 dzień to długi automatycznie na ciebie przechodzą.

Gość gość
NIE ODPOWIDA, PODALAM WAM ARTYKUŁ DO POCZYTANIA pracuje w kancelarii prawniczej wiec wiem,co pisze inaczej jest jesli chodzi o kwestie spadkowe

Gość gość
gość NIE ODPOWIDA, PODALAM WAM ARTYKUŁ DO POCZYTANIA pracuje w kancelarii prawniczej wiec wiem,co pisze inaczej jest jesli chodzi o kwestie spadkowe x ale pytanie jest właśnie o kwestie spadkowe ciemnoto :)

Gość gość
ale po smierci masz 6 miesiecy na to aby odrzucic spadek. i jesli ma dziecko male- nie pelnoletnie to w swoim imieniu jako przestawidziel ustawowy dziecka odrzucasz spadek. zeby w przyszlosci wnuk nie mial po dziadku dlugow.

Gość gość
jak cos mu sie stanie... to nie tylko smierć CIEMNOTO!!! moze byc niezdolny do pracy wskutek wypadku i trwalego uszczerbku na zdrowiu a kredyty trzeba splacac...

Gość gośćść
Przecież długi to jest kwestia spadkowa. Nie dawno mój mąż przez to przechodził (chodzi o długi pozostawione przez babcię) więc wiem jak jest (chyba , że w ciągu pół roku przepisy się zmieniły).

Gość gość
moj opjciec tez mial dlugi za zycia nie splacal a miala dlugi na 50 tys.zł. i ja ani siostra nie musielsymy nic splacac. dopiero po smierci odrzucilysmy spadek.