Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dieta 8 mc niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy co podajecie swoim dzieciom oprócz mleka? Mój synek ma 8 mc i jest na piersi dalej, jego jadłospis wygląda następująco: 6 - pierś 8 - owoce (pół banana i jabłko, nektarynka, winogrono bądź słoiczek mały zje cały) 9:30 - pierś i kilka biszkoptów albo jajeczko z masełkiem i bułeczką 10-11 śpi 11/11:30 - herbatka zupka 200 ml 12 - banan cały albo jabłko utarte 12:30-14 śpi jak wstanie około 14/14:30 pierś i drugie danie ziemniaczki z masełkiem i miesko/ryba z warzywami 16 - kisiel albo jeszcze raz owoce i biszkopty 17-pierś 19 odciągam i dostaje 250 ml z 5 łyżkami kaszki 23, 2 i 6 znów pierś. W między czasie podje jeszcze utartą marchewkę, jabłko, ciasteczko dla niemowląt, soczek, herbatkę itp. Starałam się robić większe przerwy w jedzeniu ale ciągle woła am am i głodny. Najbardziej męczące są te nocne karmienia. Ma 8mc powinien już przesypiać noce... Przepajanie wodą nic nie daje bo budzi się po 10 min głodny....

Gość gość
Dodam, że mały waży 12 kg i nie wiem czym zastąpić te kilka biszkoptów dziennie;/

Gość gość
może wafelki ryżowe z Rossmanna albo Hipp, moja też ma 8 m-cy i chciałabym się podpytać o kilka rzeczy: jakie herbatki podajesz - dla dzieci czy już takie "dla dorosłych", jajeczko z masełkiem i bułeczką - zmiksowane?, kisiel taki najzwyczajniejszy ze sklepu czy specjalny dla dzieci?

Gość gość
chrupki kukurydziane

Gość gość
moja ma 8 mc i 2 tyg, waży 10 kg od 2 tyg nie karmie już piersią i je tak: ok 6 -180 ml mleka ok 10 -150 ml kaszki bananowej/malinowej/ morelowej ok 14 -obiadek słoiczkowy ( co drugi dzień dodaje pół żółtka) chrupek, biszkopt ok 17 -deserek słoiczkowy ok 20 po kąpieli -210 mleka czasem ok 1 -150 mleka, czasem przesypia do rana do picia daje tylko wode

Gość gość
Dobry pomysł z tymi wafelkami bo nie dostał jeszcze, na pewno kupie dziękuje :) ja kisiel na początku robiłam sama. Gotowałam owoce różne miksowałam i dodawałam do tego pół łyżki mąki ziemniaczanej i ew troche glukozy jak było za kwaśne. Teraz mały wcina te gotowe ze sklepu. Dzisiaj zjadł cały... i am am wołał jeszcze. Herbatki podaje dla dzieci, ale też lekki rumianeczek i słabo zaparzoną zwykłą herbatę.Gotuje wodę w małym rondelku dodaje glukozy troche i na chwile torebkę z herbatą. Co to jajeczka to robie je "na parze" po wiedeńsku się to chyba nazywa z masełkiem a bułki wyciągam środek cały z jednej całej albo z 2 kajzerek jak za suche to mocze w herbatce i zjada :)

Gość gość
troche duzo je, daj mu chrupka zamiast biszkopta, i owocow tez sporo, a herbatki slodzone, czy gorzkie? Ja kisiel robie z bobofruta, w tych gotowych pełno świnstwa jest. Moja mala wstaje o 7, kaszke dostaje ok 8.30, o 11 owoce, 12 180 meka, 14 obiadek, 17 melok 180, 20.30 kaszka na dobranoc. W nocy wypija 180 ml ok 2-3. Na podwieczorek dostaje biszkopty, chrupki lub kisiel. Prawie nic nie pije w miedzyczasie.

Gość gość
nie słodz mu herbatek. Caly kisiel zjadl? i 2 kajzerki daje rade? To moj 2 latek tyle zjada

Gość gość
Chrupki je w ciągu dnia też :P potrafi zjeść dwie kajzerki cały środek oczywiście bez skórek.No dzisiaj to ma wybitny apetyt, ciągle am am mama am, myślałam że tak podłapał ale on głodny faktycznie;/ jak odciągam mleko jak muszę wyjść to potrafi na raz wypić 150 ml -200 ml. Herbatki gorzkie raczej, a jak już z tych gotowych pije to na 150 ml pół łyżeczki daje aby tylko smak zmieniło.Kisiel robie też z bobofruta to zjada z prawie całej buteleczki. Myślałam zeby może pomiędzy posiłkami dawać mu gotowane warzywa? Sama już nie wiem. Waży ponad 12kg nie chce w niego ładować zbyt dużej ilości cukru.

Gość gość
O matko dużo te Twoje dziecko zjada... Naprawdę aż w szoku jestem. Mój zjada połowe tego co Twój maluch

Gość gość
hmm ja mojemu jeszcze nie daje "takich normalnych" dań... boje się jeszcze... na razie też na słoiczkach i mleku nie dosładzzam picia zadnego, tylko rozcieńczony sok lub woda

Gość gość
a jaka była waga urodzeniowa i ile mierzy teraz, rozmawiałaś nt. wagi z pediatrą?

Gość gość
troche mu ogranicz to jedzenie bo wazy duzo i jak tak dalej pojdzie to bedzie problem.

Gość gość
heh jak dla mnie to tez za dużo je.... za dużo tych chrupków, owocó, normalnego jedzenia i cyc .... lekarka nie moiw ze za gruby?? xxx moja wazy 8,5 kg rozm 68/74, a jak kulka wygląda:)) 12 kg to 2 latek kumpeli wazy i wygląda przyzwoicie:))

Gość gość
Soki wyciskam sama przeważnie jabłko z marchewką dostaje co 2 dni. Podaje czasem gotowe deserki, ale przeważnie wszystko gotuje obiadki też. Jak dostanie słoiczek ten duży z obiadkiem to i tak muszę ze dwa ziemniaczki dogotować i marchewkę z masełkiem bo będzie głodny. Teraz mąż mu daje zmiaczka z dynią zmiksowane (3 obiad wychodzi na to) zamiast biszkoptów. po 16 zjadł cały kisiel ;/ dużo waży ale a ma tylko 68 cm i wygląda jak mały zapaśnik sumo hehe.

Gość gość
Za dużo je i sporo wazy .Ogranicz to jedzenie bo mu żołądek rozepchasz.

Gość gość
albo spi, albo je masakra

Gość gość
Będę musiała mu ograniczyć te biszkopty, ale tak naprawdę ze słodkiego to tylko to je. Tylko co w zamian, chrupki wafelki? Znudzi mu się szybko. Jak widzi jedzenie to aż sie trzęsie. Jak sie urodził ważył 4400 a mierzył 51 cm. Przenoszony 16 dni.

Gość gość
Nie tylko śpi i je :) do tego bardzoooo dużo się rusza. Raczkuje i stoi już sam przy meblach. Tu jest ok, rozwija sie dobrze. Bardzo r****iwy jest.

Gość gość
Po co tyle tego jedzenia ? będzie wyglądał jak kulka.

Gość gość
jest r****iwy ale nie spala tego sądząc po wadze. Nie dawaj biszkoptów i zero dosładzania glukoza.

Gość gość
Nie dostanie tych biszkoptów już jutro. A glukozy troche daje z raz dziennie na czubek łyżeczki tylko. Nie wiem co powoduje że tyle waży.

Gość gość
już mu rozepchałas zoładek, za duo tego jedzenia, jeden obiad, jeden deserek, jeden chrupek lub biszkopt, i cyc więcej nie

Gość gość
Od urodzenia do 6mc praktycznie ciągle wisiał na cycku i przepajanie też nie pomagało. Ważył ponad 10 kg na samej piersi jak był.

Gość gość
Mój synek ma 8 miesięcy i tydzień, to jego menu w ciągu dnia: 7:30 pierś 10:00 kaszka na mm 11:00 woda/ sok rozcieńczony z wodą/ herbatka hipp Bio 13:00 zupa (baaardzo gęsta) lub słoiczek 15:00 pierś 17:00 owoc w międzyczasie coś do picia, jak wyżej 19:30 trochę kaszki na mm (ok. 60 ml) 20:30 pierś 4.00 pierś Waży trochę ponad 10 kg, ubrania rozmiar 82/86 (jesteśmy z mężem bardzo wysocy). Moim zdaniem je bardzo dużo:) w ciągu dnia dostanie z naszego talerza odrobinę ziemniaka, bułki, domowego ciasta, chrupki dla dzieci.

Gość autorka z sasiedniego topiku
Wooow. On je chyba caly czas. Ja ostatnio na apetyt swojego nie narzekam,ale czasami mam poczucie,ze on ciagle je. Ma skonczone 8 miesiecy, wazy 9 kg i dopiero mi sie zaokragla. Bo ma 80 cm jak nie ponad. Ale do tej pory byl chudzina. O 6.wypija ok 100 ml mleka, ale od jutra z niego rezygnuje i moze wstanie wczesniej,bo potem nie mam kiedy dawac mu pelnowartosciowych posilkow a ostatnio pije co raz mnej,np.dzis 70 ml 9. Miseczka owsianki,ale taka srednio gesta,bardziej polplynna 12 miseczka zupki z miesem lub bez 15 miseczka kaszki kukurydzianej/ryzowej 17 jabluszko z sokiem z marchewki lub jabluszko gotowane z dynia + herbatnik lub biszkopt do raczki,wiec zje moze polowe 19 miseczka kaszki manny. te miseczki to ok.200 ml. Wolalabym by mial troche dluzsze przerwy pomiedzy posilkami. W nocy juz nie je.

Gość gość do autorki i nie tylko
a Twoje dziecko ma zęby? mój 7,5 miesięczny nie ma i poza chrupkiem kukurydzianym i rozgniecionym owocem je tylko papki. Próbowałam dac taki obiadek ze słoika od 6m-ca i dławił się kawałkami, w końcu zwrócił:( Czy dziecko bezzębne może jeść to wszystko? Nie zmiksowane na krem?

Gość autorka z sasiedniego topiku
moze jesc. Moj te kawalki z zupki po prostu polyka. Nawet nie prpbuje gryzc. Ja miksuje ale nie super dokladnie. Jest sporo geudek. Kiedys sie dlawil teraz je normalnie.bulke,herbatnik,biszkopt rozciapkuje w buzi.

Gość gość
moja ma 8 mc i 2 tyg zębów jeszcze niema i je obiadki słoiczkowe po 8 mc te z grudkami, radzi sobie całkiem niezle. podobno powinno się wprowadzać grudki nawet jak dziecko niema zębów bo potem ciezko mu się będzie nauczyć przezuwac, rozleniwi się na gładkiej konsystencji