Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciazaaaaa

karta ciazy a becikowe

Polecane posty

Gość ciazaaaaa

Czy jezeli lekarz nie zalozy mi karty ciazy do 10 tygodnia to przepadnie mi becikowe? Pierwszy raz bylam u ginekologa na wizycie jak bylam w 4 tygodniu i powiedzial ze karte ciazy zalozy mi na nastepnej wizycie ktora odbyla sie w 7 tygodniu i wtedy powiedzial zebym zrobila sobie wszystkie potrzebne badania i na nastepnej wizycie zalozy mi ta karte ciazy (juz na trzeciej wizycie) Jestem teraz w 10 tygodniu ciazy a wizyte mam dopiero za dwa tygodnie. Przeczytalam ze jezeli nie bede miala zalozonej karty ciazy do 10 tygodnia to becikowe mi przepadnie. To prawda? Dodam ze chodze prywatnie

Gość gość
Witaj, ja 2 dni temu składałam wniosek o becikowe i tak to prawda. Po porodzie idziesz do lekarza prowadzącego ciążę i prosisz o zaświadczenie, że ciąża była objęta opieką medyczną nie później niż od 10 tc i na tym zaświadczeniu lekarz musi wpisać dokładne daty kiedy przyszłaś. Także koniecznie dzwoń do swojego lekarza i proś aby wypisał Ci kartę ciąży, bo inaczej becikowe Ci na pewno przepadnie....

Gość gość
Karta ciazy nie jest tyle wazna co wlasnie potem wpis na taka kartke kiedy odbyly sie wizyty w ciazy. Zazwyczaj lekarze pisza to z karty ciazy bo jeat szybciej. Ale moze tez ze swojej dokumentacji. Czasami jak zakladaja z opoznieniem karte ciazy to wpisuja tez wczesniejsze wizyty(tak bylo u mnie,lekarka uzupelnila wstecz). Wiec sie nie denerwuj. Zadzwon i sie upewnij czy potem ci wpisze wszystko jak trzeba.

Gość gość
ja pierwszy raz byłam u gina w 7tc i nie założył mi karty. założył na następnej w 11tc ale uzupełnił ja pdgpdgt wpisał że pierwsza wizyta odbyła sie w 7tc

Gość ciazaaaaa
Czyli jak mu powiem zeby wypisal mi wczesniejsze wizyty na karcie ciazy to becikowe dostane ?

Gość gość
a co jak na pierwszej wizycie w 8tc bylam u lekarza a pozniej w 11tc juz u innego i dopiero ten drugi mi zalozyl karte ciazy. bede potrzebowala zaswiadczenia od obu lekarzy ?

Gość gość
Karta ciąży nie ma nic do becikowego! Każda wizyta jest wpisywana do karty pacjenta w przychodni i na tej podstawie lekarz wystawi zaświadczenie o tym kiedy była pierwsza wizyta, ile wizyt itd, nie wiem co tam trzeba jeszcze dzisiaj pisać.

Gość gość
u mnie na zaświadczeniu lekarz z karty spisał 3wizyty. pierwsza, w połowie ciąży i ta na której brałam zaświadczenie. przy każdej tylko data i który to tc. jeśli zmieniłas lekarza to spytaj tego do którego aktualnie chodzisz jak to załatwić.

Gość gość
A jeżeli byłam u lekarza w 5 tc i założył mi on kartę ciąży a teraz zmieniłam lekarza i w 8 tc byłam u innego i temu obecnemu nie powiedziałam ze miałam juz kartę ciąży założona to becikowe mi przepada?

Gość gość
ja miałam karte ciązy od 11 tygodnia i nie miałam pojecia ze takie zasady . Połozna mi podbiła ze ona potwierdza wizyte u niej w 8 tygodniu ciazy , jej papier oddalam do mopsu i dostałam becikowe. karty ciazy nikomu nie pokazałam zreszta wyrzuciałm karte . Połozna sama zaproponowała ze mi wypisze papier .

Gość gość
gość dziś A jeżeli byłam u lekarza w 5 tc i założył mi on kartę ciąży a teraz zmieniłam lekarza i w 8 tc byłam u innego i temu obecnemu nie powiedziałam ze miałam juz kartę ciąży założona to becikowe mi przepada? x nie ! chodzi o wizyte u lekarza do 10 tygodnia bo wiele kobiet nie chodzi do gienokologa

Gość gość
Przecież w każdej przychodni można sobie wziąć odpis albo ksero własnej kartoteki i tam sa daty kiedy sie poszło do lekarza i z tego co wiem to nie liczy się to kiedy karta założona tylko jakiś dowód że się było u lekarza. Ja też na początku chodziłam od lekarza do lekarza i tez u 3 dopiero miałam wypisaną kartę ciąży.

Gość gość
Jestem w ciąży i mi powiedzieli ze mogę założyć kartę ciazy po ukończeniu 21 tygodnia czy ktoś się orientuje czy to jest teraz tak czy jak Proszę o odpowiedz

Gość gość
Jeszcze w grudniu byłam w ciąży (niestety skończyło się poronieniem) i lekarz polecił położnej, która po wizytach wystawiała wszelkie dokumenty, zwolnienia i skierowania, wypisania mi karty ciąży. To był 6 tc. Nie wiem czy coś się zmieniło od tego roku, ale wiem że samego terminu wystawiania karty ciąży jeszcze niedawno nic nie regulowało. Ja w trzech ciążach miałam wystawianą po pierwszej wizycie, dość wcześnie. A sama karta ciąży nie ma nic zupełnie do becikowego, tak a propos tematu, wizyta i tak jest wpisana w naszą kartę pacjenta.