Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomilówka

Pokoleniowy kompleks pieluch

Polecane posty

Gość stomilówka

Czuje się osaczona, przez matkę, teściową, ciotki, babci - na temat, że : NAJLEPSZE SĄ PIELUCHY TETROWE !! Ciągle słyszę : za moich czasów, były tylko pieluchy tetrowe i były najlepsze ! Dziecko szybko płakało, że zrobiło siku i się nie odparzało ! A teraz w tych pampersach, co drugie dziecko ma odparzoną pupkę ! Lepiej przejść od razu na pieluchy tetrowe ! Ja nie wiem, czy tylko ja tak mam - ale za niedługo nie wytrzymam. Wszystkie starsze kobiety w mojej rodzinie nakłaniają mnie na rezygnację z pampersów... zastanawiam się tylko w jakim celu ? Wydaje mi się po prostu, że one zazdroszczą Nam tego, że nie musimy prać tych pieluch, prasować, wymieniać itd... zazdroszczą tego, że my mamy te pampersy a one musiały tyrać, dlatego wywierają takie presje na Nas !!!! Czy u Was też tak jest ?

Gość gość
raczej nie sadze, zeby wlasna matka zyczylaby cie tylko wiekszej roboty. Fakt, ze pampersy sa o wiele wygodniejsze, ale tez jednak trochę mniej zdrowe

Gość gość
W moim otoczeniu jest wprost odwrotnie. Mówią, że my to teraz szczęście mamy bo pampersy jednorazowe-prać nie trzeba, mleko w proszku tylko wstrząsnąć i gotowe a one to gotować musiały a jeszcze się przypaliło itd...

Gość gość
Nie jest. Nikt nie wywierał presji na mnie w niczym. Mama owszem zazdrości to może za mocne słowo ale twierdzi, ze dobrze ze są teraz pampersy i nie trzeba prac, prasowac...... i moje dziecko nie było nigdy odparzone a ma już rok..

Gość gość
U mnie też było dokładnie odwrotnie mama zawsze mówiła , że teraz jest wygoda bo nie trzeba ciągle prać i suszyć pieluch.

Gość kadr
Moja mamuska jak pakowałam torbe do szpitala i uszykowałam sobie pake pampersow to stwierdzila ze jak nie wezme pieluch tetrowych to mnie z dzieckiem ze szpitala nie wypuszcza bo noworodkom nie powinno się zakladac pampow tylko tetre no ale wytpytala inne matki polki z mojego pokolenia i przekoanala się ze to nie tylko ja taka wyrodna :P

Gość gość
Ja też to słyszę :) mówię im, że teraz są inne czasy dużo rzeczy się zmieniło w tym pieluchy i ja będę używać pampersów, bo są o wiele wygodniejsze :) jeśli kupisz dobre pieluszki i będziesz dbać o ksóre dziecka to nie będzie odparzeń :)

Gość gość
Nie spotkałam się z tym. Nawet moja 80letnia Babcia z rodością mówi "jaka to teraz wygoda"...

Gość gość
Mnie koleżanka męczyła gadaniem, że muszę używać pieluch tetrowych, bo ona używa i są lepsze niż pampersy. Stała gadka o tym, że są zdrowsze, nie powodują odparzen no i dziecko szybciej uczy się korzystać z nocnika. Tylko moje dziecko nigdy nie miało pupy odparzonej, a z pieluchami pożegnaliśmy się kiedy miało niewiele ponad dwa lata, a jej ma 2,5 roku i ciągle w tetrze biega :) i co chwilę jakieś kremy i maści kupuje, bo jak nie uczulenie to odparzenie.

Gość paczkaod krowy
U mnie raczej tez ' teraz to fajnie jest ze sa pampersy'. Tylko moj ojciec nie wiadomo po co i elaczego czasem sypnie tekstem ' dlaczego ty jej pupy woda nie myjesz' - tylko wycieram chustkami wilgotnymi. Bo za krola cwieczka tak sie ro ilo. I taki podobne

Gość gość
Akurat tu ma racje,bo woda lepsza.Chusteczki poza domem.

Gość gość
u mnie też jest odwrotnie, mama mówi że to super sprawa nie trzeba dziecka przebierać od góry do dołu i bez bezsensownej roboty tzn wiecznego prania prasowania itp moja mama mówi że traumy można było od tego dostać :)mojemu dziecku jakoś się pupa nie odparzała nie znam takiego problemu

Gość gość
a ja stosuje tetre i pampersy, pieluchy tetrowe mam na co dzień, gdy jestesmy w domu nigdzie nie wychodzimy, pampersy na noc i wyjazdy bo wygodniej, a dlaczego pieluchy tetrowe? sama chcialam, nikt mnie nie namawial, powod byl prosty mala bardzo czesto miala pupke czerwona no i czesto bakterie

Gość gość
Autorko mam propozycje dla ciebie: zostaw swoje dziecko z babcia i pojedz na cały dzień na zakupy. Nie zostaw jej ani jednego pampersa i tylko tetre. Powinno poskutkowac.

Gość gość
" kadr Moja mamuska jak pakowałam torbe do szpitala i uszykowałam sobie pake pampersow to stwierdzila ze jak nie wezme pieluch tetrowych to mnie z dzieckiem ze szpitala nie wypuszcza bo noworodkom nie powinno się zakladac pampow tylko tetre no ale wytpytala" Moja rowniez byla w szoku ze dla noworodka stosuje sie pampersy i myślała,że przynajmniej w szpitalu stosują tetre. Ale potem powiedziala,ze nie pptrafila sobie tego wyobrazic,ze taki maluszek i taka pielucha,potem zobaczyla ze te pampersy sa takie malutkie. Co do mycia woda to rowniez uwazam,ze jednak w domu powinno sie wode stosowac a nie chusteczki,bo jakby nie bylo to na prawde jest nasaczone chemia,nie splukuje sie potem twgo i tak przec caly dzien to szkoda tego malego organizmnu

Gość gość
ja mam spokój, moja teściowa jest Włoszką i ostatnio coś zeszło na temat pieluch i o tym jak to moja mama szybko przeszła na sikanie dzieci, bo wiadomo tetra i te sprawy, a teściowa, ktróra ma dzieci urodzone lata 60/70 mowi do mnie - no to syf, ja tylko przy pierwszym próbowałam tetry, potem już tylko jednorazówki..szczena mi opadła, bo moja kuzynka w latach 90tych używała tetry i to była norma w Polsce

Gość gość
Ja jestem rocznik 86 i rodzice też już nie kupowali dla mnie pieluch tetrowych tylko pampersy. Tata pracował za granicą i co dwa tygodnie przywoził zapas. Podobno pierwszą paczkę kupił przez przypadek, nie wiedziałe co, ale dużo ludzi brało to On też :) A odnośnie tego wpisu wyżej, a czy zawijanie dziecka w 10 warstw tetry i worek foliowy żeby czasem się ubranko nie ubrudzilo, jest zdrowe?