Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no proszę ciem

kto spłaca długi dzieci

Polecane posty

Gość no proszę ciem

Jak to jest w waszych rodzinach?Mam 33ata ,młodszego o rok brata i starsza o 6lat siostrę.Brat za granica,ja juz tez dawno na swoim,siostra tez mieszka osobno z dorastająca córką.I tu pojawiają się schody, siostra w zeszłym roku narobila długów.Wyszło około 10 tys. Długi jej spłaca nasza mama (taty juz dawno nie ma).Ja odcielam się od tej sprawy.Brat również nie ma zamiaru pomoc spłacać,co chwila wybuchają kłótnie,bo dzwonia do niego z płaczem,ze nie ma pieniędzy na spłatę długu,a on juz siedzi 6at w GB,to na pewno cos odłożył na koncie i mógłby przyslactroche kasy. Sytuacja nieciekawa, jestem posadzana o bezdusznosc i egoizm,bo tez nie chce spłacać tych pożyczek.Póki co wszystko spłaca nasza mama z emerytury.Siostra raz ma prace,raz nie,mówi,ze spłacać nic nie będzie,bo jej nie stać. Co ja mam zrobić,faktycznie jestem wyrodna córka i siostra?

Gość gość
po śmierci siostry długi dziedziczy jej cóka

Gość gość
twoja siostra to cwaniara narobic dlugów i czekac az rodzina splaci a jak splaci to dalej brac kredyty i znowu bledne kolo

Gość no proszę ciem
Kurcze,ale dorosła baba?Mam zawsze jej broni,bo została sama z córka,wiec musi jej pomagać.

Gość gość
strasznie roszczeniowa ta Twoja siostra. Ja bym nie dała ani grosza, rozumiem pomóc jak brakuje pieniędzy na życie etc. ale spłacać pożyczki i długi które narobiła ? w życiu. Błędne koło z takimi osobami . Pomożesz raz spłacać, a za pół roku będzie to samo, znowu narobi bałaganu bo przecież jej spłacicie znowu długi. Tak się niczego nie nauczy jak dostanie na tacy .

Gość no proszę ciem
Hm,rozmawialam z mama.Zawsze kończy się kłótnia,mama krzyczy,ze widać ze jest głupia(mama)ale i tak pomoże córce,bo jak nie ona ,to kto?Ze córka sobie sama nie poradzi,bo zawsze wszyscy sa przeciwko niej.

Gość no proszę ciem
Mama ma na szczęście spora emeryturę,ale co z tego,kiedy większość idzie na spłaty i utrzymania kawalerki siostry,dołożenie się do czynszu,zakup jedzenia,kupno czegos do domu(np firanki,szafka,mikrofalowka etc).

Gość gość
jak mama chce to nich spłaca długi swojej córeczki - ty z bratem nie masz tego obowiązku!

Gość no proszę ciem
Tak,tylko czasami mam wyrzuty sumienia.Ale jak widzę nie słuszne.Chociaż trudno jak mama mówi:zobacz,M.trzeba pomoc ,bo sama z córka sobie nie poradzi,a Ja nie pozwolee żeby moja wnuczka glodowala.

Gość Werka 123
Siostra jest samotna matka? Dostaje alimenty, moze jakies zapomogi z mopsu?

Gość no proszę ciem
Tak dostaje.Od ex meza, z reszta ich córka często u niego nocuje,cos tam jej tez ojciec kupuje jakieś kosmetyki, książki i co tam. chce.Na szczęście jego rodzice a siostrzenicy dziadkowie tez ja wspomagają,jako jedyna wnuczkę.A ze byli wojskowi to emerytury całkiem spore. Do zeszłego roku mieszkał z siostra jej chłopak i on opłacał mieszkanie tzn czynsz.Ale rozeszli się rok temu.

Gość gość
ex mąż - daje matka - daje dziadkowie małej od strony eks - dają były gach - dawał no tak - tylko jeszcze bracia zostali! nie może się wyłamywać - jak wszyscy jej dają to wszyscy - solidarnie!!! ;-)

Gość no proszę ciem
Wiem jak to wygląda.Ale jak słucham,ze ja jestem rodzina,a rodzina powinna sobie pomagać,to juz watpie.Mowie,mamo,zostaw ja,musi w końcu sama stanąć na nogi,to mama odpowiada,ze siostra jest taka,ze sobie nie poradzi,a ona się od niej nie odwroci,bo wszyscy dookoła sie od niej odwracają.Błędne kolo.Zaraz święta,siostra sobie wymyśliła,ze trzeba wymienić lodówkę,bo poprzednia juz ma 13lat i cos się tam psuje w chłodzeniu.Wszystko rozumiem,tylko mama ma jej zamiar kupić nowa,bo przecież córki nie stać.

Gość gość
na głupotę jednych i cwaniactwo drugich nie ma lekarstwa!

Gość gość
ze szczerym usmiechem na ustach powtarzaj,że bardzo je obydwie kochasz, ale pieniedzmi dzielic się nie bedziesz,ponieważ siostra nie potrafi się z nimi obchodzić. Tu nie ma sensu się kłócić tylko powtarzać to do znudzenia

Gość gość
Ja za corke splacam dlugi ,wzielam na to kredyt na kilka lat i co? Odsunela sie kiedy splacilam jej dlugi i nie ma zamiaru mi pomoc choc mi bardzo ciezko.Teraz jak zobaczylam jaka jest naprawde nigdy bym tego nie zrobila chocby miala isc do wiezienia Niczego sie nie nauczyla.

Gość gość
Tylko frajer spłaca cudze dlugi. Nieważne czy dzieci czy rodziców. Rozumiem jeszcze parę stów. Ale 10 tys.??? Ta siostra jest jakas niepoważna i bezdennie głupia. Co do dziedziczenia to można zrzec się spadku

Gość no proszę ciem
jedno mi chodzi po głowie.Gdybym to ja narobila takich długów,to po pierwsze wstyd mi by było ciągnąc od rodzica pieniadze,a po drugie nawet jeśliby mama mi je splacila,to oddalabym wszystko co do grosza.A siostra jakby nigdy nic.Tej postawy nie rozumiem. Na wszelkie pytania,siostra zawsze odpowiada,ze nie odda bo nie ma z czego,bo malo zarabia.

Gość gość
Cwaniara z siostry.Co będzie,gdzy mamy jej zabraknie?

Gość gość
podziwiam Ciebie, nie daj się! rozumiem też Twoją mamę. Sama mam podobną sytuację. Moja synowa co miesiąc prosi o pieniądze. Pisze daj, nie pożycz. Jak chcę pogadać, to mi pisze sms, że nie może teraz rozmawiac tylko pisać i nie odbiera telefonu. Nie chciałam kiedyś dać (przesłać na konto) to napisała, że nie kocham wnuka:( Moja synowa i Twoja siostra to podobne charaktery.

Gość gość
Moim zdaniem Państwo jakie by nie było czy to PL czy DE , czy UK . Kazdy kredyt pobierany powinien być ubezpieczony. I nie powinno być możliwości pożyczek w parabankach bez ubezpieczenia . Rownież jak ktoś nie spłaci swojego zadłużenia powinno być ono splacone z ubezpieczenia ale na poczatek na 5-10 lat bez możliwości kolejnej pozyczki i za kazdym kolejnym razem powinna byc ta blokada zwiekszona o kolejne 5 lat i limit kwoty by ulegal zmiejszaniu . Również powinno sie w razie smierci rodziców czy dzieci obowiazkowo podlegać taki kredyt ubezpieczeniu i bez ubezpieczenia żadna pożyczka od kwoty zalozmy 2000 zl nie powina byc legalna jesli nie ma ubezpieczenia ... Również jesli bank zauwazy ze ktoś wpłaca do gier hazardowych i jest uznany jako hazardzista lub uzalezniony od narkotykow z potwierdzeniem sadowym powinien mieć zablokowaną możliwość pobierania pożyczek w jakiejkolwiek formie ... Oraz podanie do wiadomosci kazdej firmy pozyczkowej czy banku ( który by musiał gromadzić taką bazę danych i bylo by przestepstwem dawania kredytów/pożyczek takim osobom ) . To zabezpieczyło by również nasz społeczeństwo i ograniczyło przestępczość również w innych dziedzinach ...

Gość gość
Lub 10 lat i druga nie splacona pozyczka blokowala by mozliwosc na cale zycie jakiej kolwiek pozyczki ... Chyba ze ktos by w calosci ja zaplacil uzbieral te pieniadze .

Gość gość
twoja siostra jest glupia po matce. nie badz taka jak one, nie warto.

Gość gość
nie płać ani złotówki.niech przyjdzie komornik i zabierze telewizor to może sie siostra nauczy.