Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsze ruchy dziecka

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny. Mam do Was pytanie odnośnie pierwszych ruchów dziecka. Za dwa dni zaczynam 17 tc i od wczoraj odczuwam lekkie pukanie tuż pod pępkiem. Zastanawiam się czy to ruchy dziecka tylko dziwne trochę bo czemu ciągle w tym samym miejscu? Czy któraś z Was miała podobnie? opiszcie jak to było z Wami i jak wyglądały pierwsze ruchy waszych maleństw bo ja nie wiem jak je rozpoznać.

Gość gość
u mnie to raczej przelewanie w brzuchu jakby wody dopiero potem takie łaskotanie tak od 22 /23 takie mocne kopniaki

Gość gość
Ja nie mam nic takiego. Gdy zjem,to tak..takie przelewanie głośne w brzuchu ale to raczej nie dziecko. Nic innego nie odczuwam no może z raz wczoraj zdarzyło poczuć mi się lekkie łaskotanie w dole brzucha ale już sama nie wiem może po prostu sobie wmawiam bo czekam niecierpliwie na te pierwsze ruchy.

Gość gość
u mnie 15-16 tydzien juz czulam jakby "gilanie" :) ale kopniaki mocne od 20 :) teraz jestem w 26tyg i moj malutki rusza sie i kopie bardzo mocno ;) wszystko w swoim czasie kochana , tego nie przegapisz:)

Gość gość
ja miałam takie pukanie własnie pod pępkiem , na poczatku tak pukał delikatnie , co 2 lub 3 dzien a potem juz codziennie o podobnych porach

Gość gość
hej, ja w 17 tygodniu również czułam takie pukanie w brzuchu i też zastanawiałam się czy to na pewno to :) teraz jest już 20 tydzień i co raz bardziej daje znać o sobie maleństwo.

Gość gość
Czyli widzę że u każdej wygląda to inaczej. Te moje pukanie też nie zdarza się codziennie i często. Nie dawno znów je poczułam ale teraz były cały czas co kilka sekund no i znów cisza..jest jeszcze wcześnie więc na pewno nie długo poczuje wyraźniejsze ruchy. Aha i mam do Was jeszcze jedno pytanko. Czy Wam z rana przed wstaniem z łóżka gdy leżycie na plecach twardnieje brzuch? na boku mam miękki ale gdy położę się na plecy to automatycznie robi się twardy. Taka piłeczka dochodząca prawie do pępka. Gdy byłam w 8-9 tc to takie twardnienia z rana też miałam tylko że była to wtedy taka mała piłeczka tuż nad spojeniem łonowym raz po prawej a raz po lewej stronie i zbiegiem czasu urosła i zajmuje cały brzuch aż do pępka. Mam tak każdego ranka. Czytałam że to mogą być skurcze macicy. Trochę się nie pokoje bo mam tak od samego początku ciąży. Nie sądziłam że może być to groźne dlatego teraz na wizycie powiem o tym mojemu ginowi.

Gość gość
Ja poczułam w 12 tygodniu.Leżałam rano w łóżku i poczułam ni to przelewanie ni to łaskotanie -nie umiem tego dokładnie określić.Nie byłam pewna czy to ruchy ale gdy od tego momentu codziennie czułam to samo a z czasem coraz bardziej intensywnie to już nie miałam żadnych wątpliwości:D Tęsknię za tym uczuciem:(

Gość gość
Żadnej z Was takie twardnienia brzucha się nie zdarzały?

Gość gość
twardnienia to mi sie zdarzaja teraz ale ja jestem w 26tyg ;)

Gość gość
No a mi od samego początku ciąży praktycznie. Nigdy nic nie mówiłam o tym lekarzowi bo myślałam że to normalne,ale teraz zaczynam się niepokoić bo mam tak co rano. Na wizytach lekarz sprawdzał moją szyjkę i nie wykrył nieprawidłowości np,skracania . Nie wiem już co to może być..

Gość gość
to moja pierwsza ciąża i czuje ruchy już od 14 tc, co dziwne w 16 prawie nic nie czułam... teraz jestem w 18 tc i czuje coraz częściej, już po dwóch stronach wcześniej tylko po lewej...... dziwne :)

Gość gość
ja miałam bardzo twardy brzuch ale dostałam luteine nospe forte i magnez , pomogło ! oczywiście jestem na zwolnieniu i dużo leżę