Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem załamana moja 3latka jest zacofana

Polecane posty

Gość gość

Dzisiaj bylam na rozmowie z przedszkolanka i dowiedzialam sie moja 3letnia corka nie potrafi wielu rzeczy m.in. - stac na jednej nodze 15 sekund - liczyc do 10 ( w domu liczy czasem zapomina cyfry 6) - nie umie znalezc 5 szczegolow na czarno-bialym obrazku (Choc w domu znajduje 3-4) - nie umie sie sama ubrac ( choc w domu sie ubiera, oprocz bluzy i suwakow nie umie zapiac) - nie umie rysowac prostego kolka ( choc kolka rysuje, moze nie sa proste ale sa) - nie umie okreslic liczby np. Ze jak sa 4 pieski to nie umie powiedziec ze sa 4 - nie wie ze dwa trojkaty to kwadrat ( uwazam ze to trudne dla 3latka) -bawi sie jedzeniem- przy jedzeniu czasem jej cos wyleci ( w ogole jest leworeczna wiec ma troche trudniej) - myli lewo i prawo - nie umie stav cierpliwie w kolejce - nie wypowiada wszystkich slow wyraznie Ogolnie moja corka ma taki charakter ze jak jej sie nie chce to tego nie robi i jest stradznie uparta. Podejrzewam ze wielu rzeczy piprostu nie miala checi zrobic i wypadla na jakas tępą dziewczynke. Nie ktore rzevzy uwaxam tez ze ma jeszcze czas zrobic. Dziwne maja wymagania w obecnych czasach :( ale przykro mi sie zrobilo jak sluchalam tego wszystkiego bo wyszlo ze jest zacofana choc ja uwazam ze chyba nie odstaje od rowiesnikow

Gość gość
i po co takie spotkania? żeby rodzicow zdolowac bo nie wierze ze wszystkie 3 latki to potrafią tylko twoja nie....

Gość gość
no widocznie tak jest. Na świecie są ludzie głupi i mądrzy. Z tym nie da się nic zrobić.

Gość gość
Nie potrafi- a inne dziec***otrafią? Coś jest nie tak, ale nie z córką, ale z przedszkolanką... liczyć do 10? Mówić że kwadrat składa się z dwóch trójkątów? Mówić wyraźnie wszystkie wyrazy?

Gość gość
Nie przejmuj sie głupią baba. Patrząc na to co napisałaś większość dzieci jakie znam jest zacofana ( w tym moje )

Gość gość
mój ma 4,5 i tez nie mowi wszystkiego wyraźnie, ma spotkania z logopeda, dziwna przedszkolanka.........

Gość aaautorka
Mylić strony ma jak najbardziej prawo. Co do stania na jednej nodze.. trzeba ćwiczyć równowagę.. rozłóż jej sznurek, skakankę na podłodze.. niech po tym przechodzi (że to niby jakaś kładka nad rzeczką jest). Określanie szczegółów na obrazkach jest ważne i warto to ćwiczyć.Poszukaj w necie.. sporo tego jest.. albo nawet Ty możesz jej narysować coś bardzo prostego i niech szuka różnic. Okręgu ma prawo nie rysować, tak jak powinien wyglądać.. tego niektóre pięciolatki nie robią. Musisz też ćwiczyć cierpliwość u dziecka.Obserwuj ją np. w sklepie, jak jesteście na zakupach i jest kolejka przy kasie. Czy nie jest bardzo niecierpliwa, czy marudzi, skacze, wierci się (ponad normę). Porozmawiaj z nią o ubieraniu się. Skoro potrafi, to dlaczego nie chce w przedszkolu..

Gość gość
też mam 3latka w domu też większości z tych rzeczy nie potrafi zrobić . No na litość boska który 3latek potrafi się już ubrać czy wypowiadać słowa wyraźnie Mój dopiero co zaczął mówić, nie mówi wszystkicg słów, a nie wierze że jest opóźniony. Nie martw się , jaka głupia musi być ta przedszkolanta mówiąc takie rzeczy no ludzie !!!

Gość gość
ja mam 26 lat i nie umiem narysować równego okręgu. ta przedszkolanka to jakas pseudo specjalistka niewydarzona, chyba chciala być psychologiem i teraz sobie odbija :) mała jest jak najbardziej w porządku! kto uczy 3latki liczyć do 10?! i geometrii???

Gość gość
Jak moja córka chodziła do przedszkola (a to było 15 lat temu) to takich rzeczy uczono trzylatków i wszystkie dzieci takie rzeczy umiały. No może z wyjątkiem tych dwóch trójkątów w kwadracie.

Gość gość
no a lewo prawo to chyba większość kobiet do śmierci swojej myli :D

Gość gość
Miej to w doopie. Znam 3 latki co mama baba mowia. Powiedz przedszkolance ze powinna wiedziec ze sie dzieci rozwijaja w roznym tempie.

Gość gość
Przedszkolankę za kudły i o glebę:D

Gość gość
A z tym okręgiem to chyba chodzi o to, że ma on chociaż przypominać okrąg a nie wydłużoną parówkę :P Swoją drogą to, że córka jest leworęczna nie ma nic do tego, że bałagani przy jedzeniu bo skoro posługuje się lewą ręką to znaczy, że jest ona silniejsza

Gość gość
To ja autorka :) Dzieki dziewczyny za picieszenie. Tez uwazam ze nie ktore rzeczy to gruba przesada, zwlaszcza mowa. Pozostale bede starala sie cwiczyc z nia. Mam ogromne wyrzuty sumienia bo mam jeszvze 7miesiecznego syna i moze za mako piswiecam uwagi corce. Ale z drugiej strony nie wiem skad te wymagania. Uprzedszkolanka sobie wymyslila ze co 3miesiace bedzie robic spitkania z rodzicami i mowic o postepach i brakach u dziecka.

Gość gość
Matkoo hehe co to za przedszkole ? Olej babę i te jej "fachowe rady " hehe

Gość gość
To przedszkole jest publiczne ? nigdy nie spotkałam sie z czymś takim . Dosłownie jak wyścig szczurów:(

Gość gość
ciekawe czy jej 3 letnie dziecko stoi 15 sekund na jednej nodze i ma cyrkiel w oku :)

Gość gość
To prowokacja. 5-6 -latki liczą w przedszkolu do 10, ale nie 3 latki. Co za bzdury, chyba nie macie co robić!

Gość wróżka25
Nie przejmuj się :) Mojej matce przedszkolanka także powiedziała, że odstaję od innych dzieci i że z pewnością nie będę radziła sobie w szkole. Skończyłam historię sztuki, europeistykę i językoznawstwo stosowane. 2 miesiące temu zaczęłam studia doktoranckie:), a według "ekspertów" byłam tępakiem. Uspokoiłam troszkę ? Pozdrawiam! Moja mama wspomina to teraz ze śmiechem.

Gość gość
zajmij się córką, a nie tylko syneczkiem

Gość gość
Przedszkole jest prywatne z dofinansowaniem z miasta. Ja tez sie mocno zdziwilam ze takie rzeczy powinien wg przedszkolanki robic 3latek. A przypomnialo mi sie jeszcze ze nie umie zrobic kulki z plasteliny tylko robi walki :) to tez jakas glupota chyba

Gość gość
powiedz, ze odkryłaś co ona w domu robi z tymi wałeczkami! w szafie ma taki projekt i układa fałdy i mózg, powiedziała, że to dla pani z przedszkola :)

Gość gość
Kup małej jakiś zestaw typu "Edukacja trzylatka', "Książeczka trzylatka" itp. i róbcie zadania.. Nauczyciele mają karty obserwacji i wpisują postępy dziecka. Jeśli kogoś nie interesuje trudno.. tylko potem się nie dziwcie, że kolejna nauczycielka w zerówce powie, że dziecko nie umie liczyć, nie zna liter, cyfr, nie potrafi utrzymać równowagi, skupić uwagi, myli strony. Uważam, że bardzo dobrze, że nauczycielka robi takie zebrania i będzie mówiła, co i jak.. Czyli poważnie traktują pracę.. dziecki i rodziców. To jest dobry nauczyciel...

Gość gość
Moja ma 3 lata i liczy do 13 juz ok. pol roku, zna duzo wierszykow i piosenek na pamiec,praktycznie wszystkie reklamy na pamiec zna i mowi rowno z aktorami ;-) czy potrafi stac na jednej nodze? Chyba tyle sekund nie...

Gość gość
to duzo musi ogladac telewizji ze zna wszystkie reklamy na pamiec :) ja pier dole dzieci XXI wieku....

Gość gość
no dużo racji z tej listy :)) niestety a może stety wymagania wobec dzieci są wysokie :) ja mam 2 dzieci "zacofanych" i codziennie w domu ćwiczymy się, efekty są całkiem całkiem, polecam już na etapie 3 latka bo potem jest trudno namówić starsze dziecko do nauki a czas leci i wymagania coraz wyższe a zaległości rosną... mojemu synkowi jest o tyle trudno że nadal prawie wcale nie mówi... ale większość tych rzeczy co wymieniłaś potrafi ma 3 lata i 2mce, liczyć nie potrafi ale potrafi przyporządkować te same ilości do siebie, jak zobaczysz sobie test rozwojowy to ci oczy z orbit wypadną :d tam dopiero jest tych punktów co przeciętne dziecko ma umieć w wieku 3 lat

Gość gość
Prawda jest taka, że kiedyś niemal każde dziecko 3-4 letnie bez problemu stało na jednej nodze, nawet umiało na niej skakać... dzieci 5-6 letnie potrafiły jeździć na rowerze (2 kółka), wspinać się na trzepaku.. itp. Dziś 6 latki mają problem przy przejść po rozłożonej skakance, skakać na jednej nodze.. i jest mnóstwo 7-8 latków, które nie potrafią jeździć na rowerze. Za to już 3 latki potrafią posługiwać się telefonem i komputerem..

Gość gość
Mam czterolatkę w drugiej grupie przedszkolnej. Nie było wobec niej i rówieśników takich wymogów w pierwszej grupie, nie ma teraz i prawdopodobnie i za rok dzieci nie spełniłyby wszystkich. Ta przedszkolanka jest niedouczona, niewiele wie o dzieciach, ponadto brakuje jej własnej inteligencji. Nie przejmuj się ani trochę.

Gość gość
ojeje to moj 3latek tez chyba jest "zacofany" skąd te wymagania? zresztą nawet nei wiedziałąm ze to juz powinien umiec. u nas w przedszkolu nie ma chyba takich wymagan.