Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Co robic pytam grzecznie

Agresja starszej wobec malucha

Polecane posty

No dobrze, to ze czuje zazdrość o malucha to żadna nowość, wiele dzieci czuje zazdrość, ale nie można przymykać oka kiedy nawet bez powodu mu dokucza, rob wszystko aby plakal. Ostatnio nawet go budzi specjalnym wydzieraniem się . Kare ma tylko iw wyłącznie kiedy poważnie przeskrobie , za nic błahego

Gość gość
Pogadajcie z nią dlaczego tak się zachowuje. 4 latek już od dawna mówi, helołłłł!!!

Gość gość
"Ktos zarzucił mi ,ze nie ukarałam małego, to ja się pytam jakim sposobem mogłabym ukarać 10 miesięczne dziecko? szlabanem na kompa? powiedziałam "nunu" odicagnelam go od starszej, aby nic jej nie zniszczyl,a malej tez powiedziałam, aby nie bila go, tylko zawsze ma przyjść do mnie i ją pociesze, wyraźnie to przecież napisałam. " Rozumiem, że do pasierbicy też mówisz tylko "nunu". Kobieto to jest czteroletnie DZIECKO! Nie ma przy niej mamy za to jest macocha która traktuje ją jako zło koniecznę i kolejną gębę do wyżywienia. Pouczasz małą? Poucz i swoje dziecko. 10-miesięczne nie rozumie? I co z tego. Mała za to nie rozumie czemu jej się daje wykłady a młodemu się mówi "nunu". Szczypanie i dokuczanie to są normalne objawy zazdrości i chęci zwrócenia na siebie uwagi, zresztą z tego co tu czytam to się nie dziwię czterolatce. Jest w środowisku z osobą której ewidentnie przeszkadza do tego dochodzi jeszcze stres związany z brakiem ważnej osoby i zazdrość. Dla niej twój syn jest czymś co zabrał jej tatusia bo tatuś nie jest z nią i mamusią tylko z nowym dzieckiem. W tym momencie twój syn jest dla niej wrogiem i konkurencją. Poza tym skoro w jej oczach 10-miesięczne dziecko płacze bez powodu i nie jest karane (w jej mózgu "drze się") to i ona robi to samo. Przykro mi ale nie nadajesz się ani na matkę ani na macochę skoro nie jesteś w stanie pojąć rozumowania czteroletniego dziecka.

Gość gość
Mąż krzyknie na córkę, wygoni za kare do pokoiku, nie popiera jej agresji do małego, ja tez nie, dałam nawet już klapsa jak ja przyłapałam na agresji i z pokoju wyniosłam za kare xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx to sa słowa twoje z pierwszego postu... i ewidentnie z nich wynika ze ją bijesz. kobieto dlaczego przemilczasz pytania a twój stosunek do dziewczynki? jak spędzasz z nią czas? czy ją lubisz? przytulasz? bawisz się, czytasz jej bajki na dobranoc?

Gość gość
V Ja wiem ,że dzieci z dziećmi się biją, ja to pojmuje, czy to w przedszkolu, czy to w domu, dzieci to dzieci,ale to trzeba tłumić w zarodku a nie bić za to brawa. Trzeba tłumaczyć ,że bicie jest złe .Tata jej to tłumaczy, ja też staram się aby łagodzić jej agresywne zachowania do małego, tylko że ona potrafI patrzeć się w oczy i wyprzeć się czegoś, co na własne oczy widziałam xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ale ty tępa jesteś, cały czas swoje gadasz, wszyscy c****szą że źle TY postępujesz wobec dziecka stąd problemy a ty z uporem maniaka obwinaisz dziecko. Ona doskonale wie że nie wolno się bić, ale to robi bo jest nieszczęśliwa i chce na siebie skierowac waszą uwagę nawet jeśli ma to być wasz krzyk bo w przeciwnym razie jej nie zauważasz. Kobieto zacznij od siebie! nawiąż z tą dziewczynką więź, porozumienie, bądź dla niej przyjaciólka.

Gość gość
Bardzo dobrze robisz autorko. Zachowuj się wobec jego dziecka kulturalnie, ale przede wszystkim patrz na dobro swojego. Nie ma żadnego ustawoego obowiązku że masz lubić dziecko partnera. Wystarczy kulturalne zachowanie i tolerowanie. To partner ma sie postarac zeby dziecko zachowywało się grzecznie, nie ty.

Gość gość
UWAŻAJ BO TWÓJ MĄŻ MOŻE MIEĆ KIEDYŚ TRZECIĄ ŻONĘ, i macocha będzie tak samo traktować twoje dziecko jak ty tą dziewczynkę. Karma wraca.

Gość gość
kochać tak samo ? Chyba zgłupieliście. Tak tylko teraz mówiecie, bo nie jesteście w takiej sytuacji, internetowi altruiści. Gdyby obca krew robiła krzywdę waszemu dziecku to szlag by was trafił. taka prawda

Gość gość
zarzuciłam ci że nie ukarałas małego ale chodziło mi o taką karę w oczach tej czterolatki, zeby ona miała poczucie ze na to drugie dziecko też umiesz krzyczeć czyli traktujesz je równo. Mogłaś powiedzieć żeby ona słyszała: za karę włoże cię do łóżeczka. Chłopiec nic by z tego nie zrozumiał a ona miałaby poczucie sprawiedliwości. A ty co? wziełaś małego i poszłas.

Gość gość
to nie jest obca krew kretynko. Te dzieci są rodzeństwem!!!! obce jest tylko dla ciebie, ale dla dziecka to rodzina.

Gość gość
Racja altruiści od 7 boleści. Nic autorka tu winna. Tatuś chciał nową rodzinę to niech teraz kombinuje zeby wilk był syty a owca cała

Gość gość
No właśnie kretynko, dla niej OBCA, OBCE krzywdzi JEJ, w*****a sie, trudno to pojąc, ? wy byscie sie oczywiscie nie w*******i i nie skarżyli

Gość gość
i to nie jest żadne obce dziecko ale CÓRKA jej męża, ma prawa i obowiązki takie same jak ich wspólny syn. Dom jej ojca jest także jej domem. Lepiej ją zacznij traktować dobrze, bo w przyszłośc**przyjdzie ci z nią dzielić majątek.

Gość gość
jakie obce? to jest BRAT I SIOSTRA debilko

Gość gość
dla niej OBCE, nigdy nie bedzie dla niej tak samo ważne jak ich wspólne dziecko

Gość Meggiii77
na razie jak widać żadna to jej siostra, jak smarkula dorośnie i miejmy nadzieję zmądrzeje i przestanie krzywdzić brata, to wtedy będzie siostrą

Gość gość
Racja altruiści od 7 boleści. Nic autorka tu winna. Tatuś chciał nową rodzinę to niech teraz kombinuje zeby wilk był syty a owca cała xxx tak samo można powiedzieć, że autorka wzięła sobie faceta z balastem, to niech teraz kombinuje żeby był wilk syty i owca cała. Jak się bierze dzieciatego, to trzeba wiedzieć z czym to się wiąże. Dla niego wszystkie dzieci są jednakowe

Ja lubie dzieci, mam do nich dużo zyczliwosci i cierpliwości. nie piszcie tak ,że malej nie lubie. Przecież to 4 letnie dziecko, nie jest dorosła, tez popelnia błędy, dlatego za brzydkie zachowanie które już wykracza poza akceptacje ma kare, za grzeczne nagrodę, pochwale. Tulic ona się nie lubi Co do bicia ,ja jej nie bije, ja kiedyś dałam klapsa za straszne przewinienie Zrozumiałam co piszecie, lecz nie mogę traktować tak samo niemowlę przedszkolaka i wymagać tyle samo. Za agresje do brata zawsze rozmawiamy z nią i ostrzegamy ,ze jeśli bez powodu go uderzy to pójdzie na odisadke tyle minut ,ile ma lat . Dobrze, osobiście zrezygnuje z kar, zobaczymy jakie to efekty przyniesie

Gość gość
na razie jak widać żadna to jej siostra, jak smarkula dorośnie i miejmy nadzieję zmądrzeje i przestanie krzywdzić brata, to wtedy będzie siostrą xxx chyba cię p******o specjalistko od więzi rodzinnych. O ile wiem dzieci mają tego samego ojca, więc owszem, to jest jego siostra.

Gość gość
ale tępak, nie zrozumiał sarkazmu

Gość gość
tępaka to sobie szmato poszukaj u siebie w rodzinie

Gość gość
Uuuu ile Agresji ;D Niech zgadnę. Pojawiły się pierwsze zmarszczki, mąż juz nie wzdycha jak dawniej, dziecko lekko tępe nie jest prymusem, a ty dostajesz 1500 na rekę. ;D

Gość gość
a moim zdaniem dobrze postepujecie, jedynie co moge doradzic, to kiedy mala zle sie zachowuje nie zwracajcie na nia uwagi, tzn. kara a przyklad do swojego pokoju bez tlumaczenia, proszenia, kontaktu wzrokowego, a jak mala sie dobrze zachowuje, to poswiecajcie jej jak najwiecej uwagi, 4laka doskonale rozumie co robi, moja corka miala tyle lat jak urodzil sie jej brat i dobrze wiedziala jak przy maluchu nalezy sie zachowywac

Gość gość
nic nie trafiłas. za to dałaś piękny opis swojej rodziny. a od tępaków to pewnie cie mąż wyzywa jak mu na obiad dajesz przesoloną zupę.

Gość gość
czyli trafiłam 100%! wiedziałam

Gość gość
pocieszaj się tępaczko :)

Gość gość
Weź pasa przelej 2-3 mocne szczypiory, postaw do konta i daj karę. Ja mam 5 letnią córkę i jest taka niegrzeczna... Ja biorę pasa i jak jej przyleję to ryk na całe osiedle.Ale ona wie,że jak mówie, że ma się uspokoić to musi to zrobić bo inaczej dostanie karę.