Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak nauczyc roczne dziecko myc ząbki

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko za cholere nie da sobie wymyc ząbków. Już nie mam siły z nim walczyć. Jak nauczyć go aby dał sobie zęby wyszorować

Gość gość
Nie nauczysz tego na siłę, przyjdzie czas i dziecko samo chętnie zacznie myć zęby, a wszelkie próby siłowe są złe. Dziecko jest za małe.

Gość gość
Mój do 14 miesięca dał sobie przemywać ząbki 3 razy dziennie, a potem już nie. Ma teraz 26 miesięcy i absolutnie nie chce myć zębów. I nic na to nie poradzę.

Gość gość
z wiekiem przyjdzie.

Gość gość
Moja córka miała myte najpierw dziąsła, potem pierwsze ząbki dość wcześnie bo bardzo wcześnie zaczęły się wyrzynać więc nawyk oswoiła i w sumie problemu nigdy nie było ale pamiętam że jak skończyła 18 miesięcy to zwykłą szczoteczkę zamieniłam na elektryczną z melodyjką i takie mycie trwało krócej bo było dokładniejsze, poza tym mamy dodatkową zwykłą szczotkę i po jednym myciu mała dodatkowo sama "szczotkuje" samodzielnie. Moja córka ma już prawie trzy latka a i tak widzę jak nieudolnie myje własnoręcznie a dwunastomiesięczniak to jeszcze tak małe dziecko że pewnie wogóle zastanawia się po co Mama wkłada do buzi szczotkę :D. Można spróbować kupić dziecku swoją niemowlęcą szczoteczkę, jakąś nieinwazyjną pastę typu weleda dla dzieci , nałożyć troszkę i niech dziecko próbuje obserwując jak Mama myje swoje zęby.

Gość gość
Z wiekiem to osad na zębach się zwiększa ;). Dziecko w tym wieku ma slabe zęby, zresztą jak to mleczne, podatne na próchnicę. Trzeba jakoś zachęcać, kupić małą, delikatną szczoteczkę i niech dziecko samo próbuje wkładać do buzi i przygryzać? Moja tak się nauczyła. Znam dziewczynkę która ma obecnie trzy lata, nigdy nie chciała dać sobie umyć zębów więc rodzice dali pas a dziś mała ma próchnicę, żółto białe plamy na zębach.

Gość gość
ja kupiłam pastę smakową i zero problemów:P Pierwsze jej myję. A ona potem ssie tą szczoteczkę bo jej smakuje.

Gość logis is for pussies
bajki opatrzone komentarzem. np Świnka Peppa myje zęby, potem idzie do dentysty, te sprawy youtube.com/watch?v=6sqXOq69_z4 choć nie wiem czy roczniak chwyci koncepcję. (uwaga, w linku jest spacja, bo kafe twierdzi że to spam)

Gość gość
a jak sie obsra i nie chce sobie dac pupy umyc, to tez bys mu odpuscisla???? Chcesz zaniedbac dziecku zeby, zeby pozniej z wielkimi dziurami i bolem chodzilo, to mu odpusc...

Gość gość
jak sama myłam to interesował się, zaczęłam włączać piosenkę na YT Myję zęby Fasolek i sam chciał myć.

Gość jak dbasz tak masz
Mój synek ma półtora roku i chętnie bierze szczoteczkę ale tylko po to żeby wyssać z niej słodki żel:)na razie nie ma mowy o myciu:)

Gość jak dbasz tak masz
12:26 głowa cię boli.Co to w ogóle za porównanie.Weź leki bo chyba dziś zapomniałaś.

Gość gość
Ja stosowałam u swojego synka specjalna szczoteczkę nakladana na palec jak naparstek. Odbyło się bez problemów. Dopiero potem przeszliśmy na zwykłą szczoteczkę i pastę dla dzieci. chociaz też synek się czasem buntował.