Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ból piersi a początki laktacji

Polecane posty

Gość gość

Okropnie mnie bolą piersi. Są gorace ciężkie i bolą. Nie same sutki choć te też ale całe piersi. Dziecko przystawiam tak często jak się da ale cześciej niż co 2 godziny nie chce. Laktatorem mnie tak boli że nie daje rady ściągać. Co tu robić?

Gość gość
Nikt tu nie karmił piersią?

Gość ex_debill_znowu_po
to się zdarza na poczatku - tzw. nawał, sprawdź, czy się gdzieś nie robią zatory - takie szczególnie twarde i bolące miejsca; mi pomagało masowanie tego pod ciepłym prysznicem - masaż w jedna strone w kierunku ujścia, gdzieś czytałam, że nie jest to polecane, ale mi pomagało, jeśli się pogorszy to idź do lekarza, czasem się wdają paskudniejsze rzeczy np. zapalenia

Gość gość
Rob sobie okłady prasuj pieluszke tetrowa i na piers

Gość gość
Dziękuję, pod prysznicem masowałam właśnie i ulgę na chwilę sprawiło. Nie są twarde tylko takie ciężkie i gorące. A ile ten nawał będzie trwał? Zaraz sobie te okłady zrobię z pieluszki.

Gość ex_debill_znowu_po
nie pamiętam dokładnie, dwa, trzy dni?

Gość gość
Witam Nie chce Cie straszyc. Ale ja tez tak mialam. Czulam bol, piersi byly gorace. Myslalam ze jakos to przejdzie. Wieczorem poszlam pod prysznic i zrobilo mi sie slabo, zimne dreszcze itp. Zmierzylam sobie goraczke i ponad 38 stopni. Zaraz tel do poloznej. Pol nocy z tym walczylam. Oklady z kapusty, apap na zbicie goraczki i odciaganie laktarorem. Musisz odciagac bo nie dasz rady. Mowie Ci. Mnie tez piersi bolaly i moj stan pogorszyl sie w ciagu godziny, moze dwoch. Jesli juz masz gorace piersi tzn ze juz sie cos dzieje. Wiec nie ma za czym czekac. Zmierz sobie goraczke i do dziela. Pozdrawiam

Gość gość
Rob okłady z kapusty. Liscie kapusty potłucz tłuczkiem i przyloz do piersi. Sok ma działanie kojace a może i nawet lecznicze. Dobrze jak by były schłodzone. Ja kapuste trzymałam w lodowce. Mi przyniosło ulge już po 15 minutach. Tez miałam nawal pokarmu.

Gość gość
tak, gorąca kąpiel i masować musisz, niestety będzie to bardzo bolesne a ilości mleka małe, potrwa to może ze trzy doby... musisz to przetrwać i ściągać, ściągać, ściągać. najważniejsze by nie dopuścić do powstania guzów, a gdy już jakiś wyczujesz zaczynaj delikatnie kolistymi r*****i rozmasowywać. ja czułam taki ból, że niestety sama nie mogłam go sobie sprawiać i musiałam powierzyć piersi w... nieswoje dłonie :)

Gość gość
A moze przewiało C****ersi

Gość gość
jeśli to dopiero początki karmienia piersią to najlepsze są okłady z liści kapusty tak jak ktoś wyżej już pisał. naprawdę nie ma lepszego sposobu. to sprawdzony sposób naszych babci i mam.

Gość gość
To 5 doba po porodzie. jutro meza wysyłam po kapuste.

Gość lopis
póki co prasuj pieluszki tetrowe i przykładaj, albo zrób sobie termofor, owiń ręcznikiem, żeby był ciepły a nie gorący i przykładaj pod pachami. mleko powinno spływać swobodnie i będzie C**przyjemniej.

Gość gość
tak , kapusta konieczna, kilka dni i powinno być ok,

Gość gość
tez tak mialam i okazalo sie ze to zapalenie piersi i dostalam antybiotyk;/