Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _MamusiaWojtusia_

Co zamiast butelki do mleka

Polecane posty

Gość _MamusiaWojtusia_

Witam wszystkie mamy Mam taki mały kłopocik, ponieważ chcę odstawić całkowicie od butelki mojego 13 msc synka. W ciągu dnia wodę pije z kubka niekapka tommee tippee. Natomiast na noc podaję mu mleko z kaszką z butelki. Chcę już od tego odejść, ale nie wiem z czego mógłby pić to mleko w pozycji półleżącej jak zawsze w łóżeczku ? Czy kubek niekapek sprawdzi się do tego ? Czy macie jakieś inne propozycje może ? ;)

Gość gość
Tak,kaszke na polgesto lyzeczka w pozycji siedzacej. Moj ma 9 miesiecy i juz z butli kaszki nie pije. Nie pije tak zadnego mleka. Tylko mleko zageszczne kaszkami naturalnymi lyzeczka.

Gość _MamusiaWojtusia_
W ten sposób zastąpiłam poranne mleko z butli, kaszkami mleczno-ryżowymi, mleczno-kukurydzianymi bądź zbożowymi. Ale póki co nie chciałabym odchodzić od tego "rytualnego" mleczka wieczorem. Myślę, że jest to dla niego taki sygnał że już pora iść spać, niedługo po tym zasypia. Kolację jada wcześniej około 18 np. parówkę z bułką. hmm dylematy, dylematy..

Gość _MamusiaWojtusia_
bardzo śmieszne. Coż za dowc*pniś ha

Gość klemens hofbauer
A jak w takim razie myjesz mu zęby po tej wieczornej kaszy? Jak go wyjmujesz z tej półleżącej pozycji z łóżka i niesiesz albo prowadzisz do łazienki to nie burzysz mu tego rytuału??? Myjesz w ogóle zęby?

Gość gość
Nie rozumiem po co dajecie dzieciom kasze przez smoczek? Jeszcze do tego takie badziewie jak kasze mleczno-ryżowe itp, no ale czego chcieć od mamy, która daje 13 miesięcznemu dziecku na kolacje parówkę :O xxxx poza wartością wątpliwą wartością odżywczą słodzona kasza szkodzi osadzając się na zębach dziecka.

Gość alewczymmamyproblem
Ale to chyba najwyzsza pora oduczac zasypiania przy piciu kaszy? Za dwa lata zalozysz temat: ratunku,moje dziecko zasypia tylko pijac mleko. Takie dziecko jak twoje moze zjesc normalnie kolacje, wykapac sie,umyc zabki i pojsc spac jak czlowiek a nie noworodek. A nawet jedzenie tuz przed zasnieciem nie jest wskazane. Moja kolezanka tez sie na tym etapie cieszyla z rytualu,ze mala jadla jej kasze i zasypiala a ona ja przenosila do lozeczka. Dzis jej corcia ma 20 miesiecy i kolacji juz nie je bezposrednio przedzasnieciem ale i sama nie zasnie tylko z mama. Lozku,bo tak bylo przez cale jej zycie. A teraz masz najlepszy moment na nauke samodzielnego zasypiania.

Gość _MamusiaWojtusia_
Myje mu zeby, odkad wyszedl pierwszy. Zawsze po wieczornym mleku. Zabieram do lazienki myje zeby mimo iz nie lubi tego i zanosze z powrotem do łóżeczka. A parowki kupuje nie jakieś gowniane tylko takie ktore za szyba leza i maja konkretna cene. Parowka parowce nie rowna. Po drugie to nie temat o parowkach :-)

Gość _MamusiaWojtusia_
A samodzielnie zasypia odkad skonczyl 1, 5 miesiaca. Nie zdarzylo się żeby spal w lozku z nami nigdy, jedynie ze dwa razy kiedy nocowalismy poza domem.

Gość gość
czy wy matki jestescie naprawde takie beztalecia? o co ci chodzi z ta butelka,dziecko pije zageszczone mleko nawet 2-3 letnie i jest dobrze.chyba nic tak dobrze dziecku nie robi przed snem jak butelka cieplego mleka,wy to juz naprawede macie odj****e......mamuski

Gość gość
a co to beztalecia? Beztalencie to jesteś ty, bo nie masz krztyny umiejętności żeby zrobić dziecku pyszną, zdrową kolację zamiast utrwalać złe nawyki.

Gość gość
powiedz, po co tuczyć 2-3 latka mlekiem z kaszą.

Gość gość
ja "tuczę:" moja 2 latkę bo ma spora niedowagę i co:P

Gość gość
i jaką kaszę dajesz?

Gość _MamusiaWojtusia_
Coz za oburzenie. Pewnie za chwile to co napisze zostanie uznane za bzdure, ale już tlumacze dlaczego chce odejść od butelki i zastapic ja jakims kubkiem. Ponieważ kiedy dziecko pije z butelki jezyk nie pracuje bo nie ma konieczności zeby dziecko to mleko popychalo sobie językiem. On sobie leży pod smokiem z butli mleko leci a dziecko tylko polyka. A to zaburza rozwoj mowy. Odeszlismy jakiś czas temu od smoczka uspokajacza właśnie ze względu na to.

Gość gość
sinlac albo wielozbożową bobovita

Gość gość
Autorko sa kubki z dziubkiem w ktorych sa dwoie lub trzy dziurki. Zageszczone mleko spokojnie przez nie przechodzi i dziecko sie nie zachlysnie. Ja taki kupilam i czasami syn pije na noc kasze z takiego kubka, moze sprobuj.

Gość gość
Aha w Rossmanie mozna taki kubek kupic najtaniej Lovi,Avent lub Cannlop :)

Gość gość
2 latkowi? Sinlac? Proponuję jaglaną albo orkiszową, będzie jakaś wartość oprócz kalorii.

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość a co to beztalecia? Beztalencie to jesteś ty, bo nie masz krztyny umiejętności żeby zrobić dziecku pyszną, zdrową kolację zamiast utrwalać złe nawyki. ------- kochana dziecko je kolacje o 18 i do tego naprawde nie potrzebuje umiejetnosci- bo nie widze w tym zadnych sztuk kulinarnych-moze dla ciebie jest to cud-pozatym wypicie cieplego mleka o 20 chociazby z kaszka lub tp-e dziala na dziecko kojaco przed snem.ale beztalecia musza sie z ksiazek uczyc.

Gość gość
je jaglaną na śniadanie ale nie lubi za bardzo:P choć staram się dawać

Gość gość
Ponieważ kiedy dziecko pije z butelki jezyk nie pracuje bo nie ma konieczności zeby dziecko to mleko popychalo sobie językiem. On sobie leży pod smokiem z butli mleko leci a dziecko tylko polyka. A to zaburza rozwoj mowy ------------------------------------------------------ mamo bylas juz u psychiatry:D:D:D:Dale z soba nie z dzieckiem.

Gość gość
kaszka Sinlac z pewnością nie jest kojąca tylko obciążająca, sam cukier.

Gość gość
ludzie węglowodany z maczki chleba świętojańskeigo to nie to samo co cukeir w cukiernicy. Dokształcie się trochę

Gość _MamusiaWojtusia_
Poczytaj sobie madre ksiazki albo z mądrym lekarzem porozmawiaj nim nastepnym razem z czegoś będziesz się smiac ;-) proponuje Tobie wizyte u jakiegos specjalisty bo źle z Toba skoro dowartosciowujesz się na forum w tak infantylny sposób :-) Kubeczki obejrzalam :-) od któregoś zaczniemy pierwsze proby niebawem. Dziękuję :-)

Gość gość
Autorko nie przejmuj sie komentarzami. tak jak pisalam wyzej moj syn pije kaszke na noc z takiego kubka i pomimo ze kocha butle ze smoczkiem to mu sie spodobalo :) A do reszty gosci, chyba nie potraficie czytac, autorka pytala o zamiennik butelki a wy o zywieniu :( kazdy odzywia swoje dziecko tak jak uwaza za sluszne i to autorki sprawa co daje na noc na kolacje !!!!

Gość gość
_mamusiawojtusia_ poczytaj sobie madre ksiazki albo z mądrym lekarzem porozmawiaj ------------------------ odpowiedz roku:d:d:d prwdopodobnie z czytania tych madrych ksiazek p********ilo ci sie w glowie -madry lekarz ma twoj poziom:d:d:d

Gość gość
_MamusiaWojtusia_ nie słuchaj przemądrzałych mam . Kubeczek to dobry pomysł.