Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest obowiazek dać pracodawcy zaświadczenie o ciazy

Polecane posty

Gość gość

jeżeli jestem normalnie zatrudniona, to wystarczy, że powiem szefowi o ciązy i jestem chroniona przed zwolnieniem? czy muszę wziąc od lekarza zaświadczenie?

Gość gość
ja przy pierwszej ciąży nie dawałam zaświadczenia i nie było problemy,ale miałam co jakiś czas zwolnienia z zaznaczeniem, że to ciąża. dla pewności radziłabym dać zaświadczenie, lepiej dmuchać na zimne

Gość gość
masz na zwolnieniu literkę B, która oznacza ciążę, to wystarczy. To zależy od firmy, lojalnośc**pracodawcy, jeśli nie idziesz na zwolnienie i czułabyś się bezpieczniej jakbyś dała takie zaświadczenie to daj

Gość gość
a gdzie ta literka B jest wpisywana? w kodzie choroby? Bo kodu pracodawca nie widzi

Gość mijaks
po prawej stronie druku L4 jest wpisany kod.

Gość gość
Nie ma obowiazku. Dajesz gdy potrzebujesz zmienic warunki, godziny. Ja w biurze najpierw powiedzialam, a pozniej poszlam na zwolnienie z kodem b.

Gość gość
Nie ma takiego obowiązku a co więcej wcale nie musisz nawet informować o ciąży pracodawcy a on nie ma prawa pytać.

Gość gochaaaaaaaa
do gość 11:31 - co ty piszesz, w jej interesie jest poinformować pracodawcę o ciąży bo jak ma szkodliwe warunki pracy to pracodawca ma obowiązek zapewnić jej lepsze, np. jeśli siedzi w pracy 8 godzin przed komputerem to maksymalnie może siedzieć 4 a więc musi resztę czasu pracy spędzić na mniej szkodliwym zajeciu

Gość gość
Jasne -wierzysz w cuda że jeśli ma pracę biurową i siedzi przed komputerem to jej pracodawca da jej inne zajęcie albo wyśle ją do domu? nie wiem co to za problem żeby dać takie zaświadczenie? W razie czego jest na papierze a na słowo to jak wiadomo różnie bywa.

Gość gochaaaaaaaa
w cuda może nie, ale to wszystko zależy jakiego ma pracodawce, u mnie było różnie, niby moja szefowa wynalazła plan co mam robić aby być mnie przy kompie a później i tak się okazywało, że się nie da, chociaż czasem dawała mi coś innego do robienia.

Gość gość
Samo życie. :)