Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomorzank33

czy drugi porod sn jest łatwiejszy od pierwszego

Polecane posty

Gość pomorzank33

Jakie macie doświadczenia, mój pierwszy (wywoływany) trwał prawie 12 godzin i zakończył się kleszczowo z powodu "zablokowania" się dziecka, gdyby nie zzo, to bym marnie wspominała. Czy drugi naturalny poród jest łatwiejszy

Gość gość
tak o wiele łatwiejszy był. Pierwszy wywoływany -koszmar a drugi samoistny o wiele szybszy i bezproblemowy. :) Oba sn oczywiście. :)

Gość gość
z reguły tak- to naturalne. Nie liczac przypadków komplikacji itp oczywiście. Mówię tu o klasycznym ksiażkowym porodzie

Gość pomorzank33
właśnie zastanawiam się, czy ta sytuacja może się powtórzyć, czy przy kolejnym porodzie dziecku łatwiej się wydostać :-)

Gość gość
u mnie był dużo łatwiejszy, tzn szybszy Akcja szybko się rozegrała, o 22 poczułam pierwszy mocny skurcz ale myslałam że to nie to, za pól godz następny, poszłam do łazienki i zobaczyła trochę krwi na majtkach więc już byłam pewna że coś się dzieje. Do szpitala przyjechałam o1 w nocy a 2:15 synek się urodził. Nawet nie byłam nacinana jak w przypadku pierwszego porodu.

Gość gość
ojj tak szybszy :) bynajmniej w moim przypadku.O 23.30 skurcze regularne :) 00.50 synek już na świecie :) pierwszy poród,regularne skurcze o 2 w nocy,córka urodzona 5.30 :)

Gość gość
pierwszy poród 6 godzin, drugi 3.

Gość pomorzank33
2 czy 3 godziny porodu to ok, byle nie 12 :-)

Gość gość
jezu mój pierwszy poród to jakas trauma...trwał 11 godzin, dziecko waga 4100 myslałam że wyskocze przez okno. Teraz jestem w ciąży i panicznie boje się że znów będzie tak jak za 1-szym razem

Gość gość
dodam,że moja siostra też tak szybko rodziła.Osobiście gorzej wspominam tyg kolkę nerkową w ciąży i uszkodzoną łąkotkę :O

Gość gość
Moja mama zawsze mi powtarza, że rodząc mnie pierwszą poszło jak po maśle, natomiast już przy moim bracie bardzo się męczyła i strasznie ją bolało - także wydaje mi się, że w tym przypadku nie ma żadnej reguły. Ja po sobie wiem, że pierwszy poród był długi i ciężki i na ten moment nie zdecydowałabym się na drugi. Zajrzyj też na pierwszekroki.czasdziec**pl ostatnio dużo o tym się naczytałam właśnie na tym forum i polecam.

Gość gość
Pierwszy 15 godzin. Wody saczyly sie powoli, skurcze regularnie przybieraly na sile I byly coraz wczesniej. Generalnie dosc spokojny standardowy porod. Drugi porod wywolywany. Wody mi odeszly z hukiem a skurczy ani widu ani slychu przez kolejnych 5 godzin. Po kolejnych 5 godz. mialam skurcze co 5 co 10 min.po kolejnych 5 kiedy skurcze byly silne ale nadal nieregularne I nie czestrze biz 5 min. Dostalam epidural. Nic nie pomoglo. Dostalam oxy I skurcze w ogole zanikly :) urodzilam an po 21 godzinach. Jedyne co w bylo szybsze I latwiejsze to samo parcie.

Gość gość
ja pierwsze dziecko urodziłam z wagą 4.560 SN, poród nie była nawet tragiczny ale nacięli mnie mocno i dość długo dochodziłam do siebie później. Dlatego też przy kolejnej ciąży też panicznie sie bałam że syt sie powtórzy, że dziecko bedzie będzie duże, rozważałam cesarkę nawet ale w końcu stwierdziłam że zaryzykuję, że dam radę i udało się poszło szybko. Dziecko 3,5 kg ooogromna różnica, takie porody to pestka :) 2 godziny od przyjazdu do szpitala i Adaś był na świecie, bez nacięcia i pęknięcia.

Gość gość
JA NIESTETY DRUGI GORSZY...

Gość gość
oczywiście że to nie reguła ale w większośc**przypadków za drugim razem jest łatwiej.

Gość gość
no tak kg różnicy robi swoje :)

Gość gość
u mnie i u mojej mamy zdecydowanie tak

Gość gość
Ja będę rodzić drugie po 13latach. Położna mówi ze to tak jak bym rodziła pierwsze :-(

Gość gość
Pewnie, że łatwiejszy. Masz już taka rozklapiochę, że wszystko przejdzie.

Gość gość
wiedziałam że w końcu przemówi jakaś sfrustrowana kobieta, która załatwiła sobie cesarkę bo stchórzyła przed porodem SN... a teraz swoje poczucie niższośc**próbuje odbudować sobie szydząc z porodów naturalnych.

Gość gość
jakbym miała taką rozklapiochę to mąż nie dałby rady zapłodnić mnie znów pól roku po porodzie :)

Gość gość
u mnie również za drugim razem było szybciej ale skurcze bolały bardziej.

Gość gość
Każda matka polska po sn jest ciaśniejsza od dziewicy, a po karmieniu cyce ma pod sama brodą, takie jędrniutkie.

Gość cztery z plusem
1 16 godzin i oksytocyna 2. nie pamietam dokładnie ile ale wiem ze byl fajny. Nic nie bolało aż do skurczy partych, a przy partych było już błyskawicznie 3. wywoływany od podstaw około 40 minut bolesny jak diabli ale szybki 4. 5 minut i tego nie polecam nikomu. Nie zdążyliśmy na porodówkę :-o

Gość pomorzanka33
ja tam nie tchórzę przed sn, bo biorę zzo. w przeciwnym wypadku wybralabym cesarkę. nie popieram etosu męczennicy.

Gość cztery z plusem
z tym zzo to chyba różnie bywa. Mnie się też marzyło. Kobietki z którymi lezałąm na sali miały i tylko jedna twierdziła ze jej zadziałało (a przy pierwszym porodzie jej nie działało i teraz sie zastanawiała czy brać) a pozostałym nie zadziałało za specjalnie.

Gość pomorzanka33
to dziwne zzo, akurat sama miałam i nie zauważyłam, że rodzę :-)

Gość pomorzanka33
dodam, że rodziłam w kraju, w którym zzo jest standardem, a kobiety decydujące się na poród bez zzo uważa się za poszukiwaczki wrażeń :-)

Gość cztery z plusem
Ja piszę tylko o tym co inni mówili bo sama nie miałam więc nie mogę porównać.

Gość gosiu będęwa
drugi dużo szybszy ale też bardziej bolesny.coś za coś:-)