Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop macierzynski Pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, Aktualnie przebywam na L-4 i za niedlugo rodze. Prosze Was o wskazowki jak zalatwic urlop macierzynski na rok, platny 80%. Nie wiem jak sie za to zabrac a wole byc przygotowana. Wiem,ze szpital wystawi zaswiadczenie ze urodzilam i musze je dostarczyc do zakladu pracy, i napewno pozniej takze akt urodzenia dziecka. Ale kiedy, do kiedy zkladac wniosek i do kogo (pracodawca czy zus) konkretnie o urlop roczny? Czy na to jest specjalny druk z zusu, czy zwykla deklaracja? A moze deklaracja do pracy, a druk z zsu do zusu? ;) wszystko zalatwic do 2 tyg PO porodzie?

Gość gość
zadna z forumiwiczek nie pomoze??

Gość gość
To wszystko zalezy od twojej umowy, bo jesli dalej trwa to wniosek o 6 miesieczny urlop rodzicielski i 6 miesieczny urlop rodzicielski skladasz u pracodawcy. Piszesz wtedy go sama, jak normalny wniosek formalny. W razie problemow zadzwon do kadr i c***ewnie pomoga. Skladasz go juz po porodzie, bo do wniosku musi byc dolaczony skrocony akt urodzenia, najczesciej ksero. Pracodawca ma 7 czy 14 dni na udzielenie ci urlopu. Jesli jednak mialas umowe na czas okreslony i ulegla ona przwdluzwniu do dnia porodu to nie orientuje co dalej, chyba cos z zusem, ale polecam forum prawne. Pozdrawiam

Gość gość
Najlepiej zadzwon do swojej kadrowej i ona C***omoze. Moja mnie szczegolowo poinstruowala :-)

Gość gość
kolejna, która radzi się na forum a potem będziesz płakać bo nie zdążyłaś, znasz takie pojęcia jak "ustawa"? a może telefon do kadrowej? a potem się dziwi jedna z drugą, że z wnioskiem nie zdążyły!