Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GośćGość

Ból kręgosłupa

Polecane posty

Gość GośćGość

Witam, powiem wprost, postaram się mówić krótko. Boli mnie kręgosłup, byłem u lekarza pierwszego kontaktu, ale...powiedzmy sobie szczerze.. z mizernym skutkiem.. Dodam że mam krzywy kręgosłup, lekarz mnie zbadał, powiedział, że jest krzywy(nie da się wyprostować,dowiedziałem się w wieku 13 lat że się nie da, a teraz mam prawie 21), że muszę ćwiczenia robić, przepisał tabletki, żel i powiedział, że mam odpoczywać, nie pracować póki nie przestanie boleć... Dodam, że wszystko zaczęło się z 6 miesięcy temu, zaczął mnie boleć bo pracowałem fizycznie przez około 3 tygodnie, nadźwigałem się i zrezygnowałem(zdrowie ważniejsze). Było tak, że wszystko mnie po pracy bolało jak chodziłem, zwłaszcza kręgosłup. Ale po zrezygnowaniu wszystko ustało, nie bolało mnie nic. Tak minęło kilka miesięcy, znalazłem nową pracę, fizyczną ale fajną, nie aż tak ciężką, ale czasem trzeba dźwignąć coś cięższego. I ból kręgosłupa powrócił. Boli w odcinku lędźwiowym, a teraz bardziej w krzyżowym, nad kością ogonową.. Opisałem wszystko, a miało być prosto i krótko, ale niestety tak mam. Do sedna, chodzi mi o to, że zdziwiłem się diagnozą, chciałem dostać jakieś skierowanie do odpowiedniego lekarza, neurologa, ortopedy, fizjocośtam... whatever...Nie dostałem. Mało tego, nawet nie dostałem skierowania na zdjęcie usg, rentgen, prześwietlenie, nic! Jestem zawiedziony, chcę wziąźć sprawy w swoje ręce i iść prywatnie gdzieś do kręgarza, ale chcę najpierw potrzebuję dostać to pieprzone zdjęcie kręgosłupa i dać je lekarzowi by mi powiedział co dokładnie jest i co mam zrobić.. Stąd pytanie do was: Mieliście/łyście podobny problem? Jak zdobyć to zdjęcie, jak się nazywa USG,RTG czy jak? Do jakiego lekarza iść? Proszę o jak najszybsze odpowiedzi, pozdrawiam!

Gość ggghgg
witam, mialam to samo zdjecie zrobilam sobie prywatnie RTG 60zł chodze regulranie na masaze z lekkim nastawianiem(do profesjonalego masazysty, kotry kiedys pracowal w szpitalu, a nie do jakiegos konowal, ktory krzywde moze zrobic a nie pomoc) na chwile obecna jest bardzo ok

Gość ggghgg
a jak nie chcesz placic, to idziesz do rodzinnego i on da skierowanie

Gość gość
Żadnego kręgarza. Zrobić RTG i rezonans kręgosłupa i iść do dobrego lekarza, bardzo możliwe, że masz problemy z dyskami i będzie potrzebna odpowiednia rehabilitacja (sam możesz poczytać o metodzie mc kenziego, w przypadku dyskopatii jest świetna).

Gość GośćGość
Zaraz, zaraz. Regularnie? To znaczy, że ciągle do niego chodzisz? Przecież to masa pieniędzy pójdzie na ciągłe chodzenie.. Prywatnie gdzie można zrobić?

Gość gość
rezonans to ladnie kosztuje, a ja na Nfz to poczeka ze 3 miechy:) ja korzystalam z usług kregarza i nie narzekam, poza tym wiekszosc moich nzjaomych, ktorzy maja problemy z kregosłupem jest kregarz i kregarz:D

Gość ggghgg
placę 50z/pol h regularnie mialam na mysli, seria 5 x, przerwa ze 2 mce 5x i itd

Gość ggghgg
prywatnie w prywatnym centrum medycznym, np. Eskulap, nie wiem czy u Cb jest cos takiego w miescie

Gość GośćGość
Można po takich masażach, zabiegach uprawiać jakiś sport, boks, piłka nożna czy coś? Chodzisz 5 razy w miesiącu bo czujesz ból i jesteś skazana na to, czy dlatego, że "tak by było dobrze". Bo nie ukrywam, że nie stać mnie by chodzić całe życie na masaże, rozumiem, że boli, ok trzeba isć kilka razy(nawet kilkanaście) ale co 2 miesiące chodzić bez końca?

Gość ggghgg
jasne, ja uprawiam boks(a jestem kobietą), oprocz tego siłownia:) regularnie chodze od roku, ale myśle,ze teraz zrobie dłuzsza przerwe i zobacze jak bedzie ja mam wrodzoną wade, zwyrodnienie odcinka lędźwiowego, szyjnego(klifoza)i duzo mi nie trzeba, by odczuwac bol, ale z pewnych rzeczy nie zrezygnuje

Gość gość
Dyskopatia najprawdopodobniej. Jak wyżej: najpierw badania, potem lekarz i rehab, mckenzie do poczytania. Obowiązkowo dobry materac do spania, żadne tapczany czy rozkładane kanapy. Doraźnie mogą pomóc właśnie masaże, rozgrzewanie bolesnego odcinka (termofor, lampa na podczerwień) bo rozluźnia mięśnie (dyskopatia to takie błędne koło: dysk uciska na nerw i to boli, boli, więc mięśnie wokół się napinają, notorycznie napięte mięśnie bolą i dodatkowo uciskają na nerw...i apiat' od nowa).

Gość GośćGość
ggghgg* A nie ma jakiejś operacji byś nie musiała ciągle na te masaże chodzić?

Gość gość
A sama sie operuj,a pozniej bedziesz na wózku jezdzic

Gość gość
Masaze to najlepsze co mozna zrobic w takiej sytuacji,ale zbyt duza ich czestotliwośc moze Cię uzaleznić,jedna seria do 20 masazy powinna starczyc na minimum rok czasu

Gość gość
Operuje się w mocno zaawansowanych stanach właśnie żeby człowiek na wózek nie trafił (duży ucisk na nerw powoduje utratę czucia w nodze) , u autora topiku na pewno takiej potrzeby nie ma.

Gość gość
No i czesto taki człowiek trafia na wózek niestety,operacja to najgorszy wybór

Gość gość
Operacja przy dyskopatii to nie jest wybór, operację wykonuje się, gdy wyboru już nie ma.

Gość gość
Zawsze jest jakis wybór,to nie jest tak ze nie ma wyboru,operacja to najgorsze co moze byc

Gość gość
jezu, ty wiesz cokolwiek o dyskopatii? jesteś lekarzem? widziałaś tak zaawansowane przypadki, że człowiek z bólu wyje przy najmniejszym ruchu i traci czucie w nogach? widziałaś, jak zdeformowany może być kręgosłup? widziałaś, jak ktoś bliski nie może nawet pozycji w łóżku zmienić? nie? to na jakiej podstawie sie tak autorytatywnie wypowiadasz?

Gość gość
A dlaczego sie za mnie wypowiadasz???Ja nie napisałem,ze nie widziałem,oczywiscie ze widziałem,jak ludzie padaja z bólu,ale to nic nie znaczy ,nie znaczy ze maja isc na ryzykowne operacje

Gość gość
a co mają zrobić jak operacja to JEDYNY sposób na poprawę jakości życia?

Gość gość
A skad Ty wiesz ,ze operacja to jedyny sposób???No powiedz skad???Znasz wszystkie mozliwe metody na świecie???

Gość gość
30.11.13 nie zwracaj uwagi trolla popularnie zwanego Adasiem na kazdym topiku sie udziela nie majac elementarnej wiedzy

Gość gość
stąd wiem, że moja mama wypróbowała już wszystkie metody, chodziła na rehabilitację, do kręgarzy, na masaże, ćwiczyła, cholernie uważała przy każdym ruchu w życiu codziennym (nawet ubierała się tak, żeby kręgosłupa nie zginać, spróbuj, ciekawe doświadczenie jak założenie skarpetki zajmuje 5 minut) i psińco, zero poprawy, zwyrodnienie kręgosłupa po prostu było zbyt zaawansowane

Gość gość
30.11.13 [zgłoś do usunięcia] gość A Ty sie nie odzywaj,bo nie masz pojecia o niczym a zabierasz głos,jaki Adas???Ty sie dobrze czujesz???

Gość gość
stąd wiem, że moja mama wypróbowała już wszystkie metody, chodziła na rehabilitację, do kręgarzy, na masaże, ćwiczyła, cholernie uważała przy każdym ruchu w życiu codziennym (nawet ubierała się tak, żeby kręgosłupa nie zginać, spróbuj, ciekawe doświadczenie jak założenie skarpetki zajmuje 5 minut) i psińco, zero poprawy, zwyrodnienie kręgosłupa po prostu było zbyt zaawansowane

Gość gość
30.11.13 gość Oj to nie sa wszystkie metody,w takich przypadkach nalezałoby wykonac akupunkture i zmienic diete

Gość gość
zapomniałes o sodzie

Gość gość
Idź się leczyć, idioto... :/

Gość gość
Oczywiście jak zwyrodnienia sa zaawanswane,leczenie trwa dłuzej i wymaga duzej cierpliwości i konsekwencji,