Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewa19873

Pranie przed porodem

Polecane posty

Dziewczyny ile czasu przed porodem prałyście rzeczy dla maluszka,ciuszki pościel itp.?i co polecacie do prania proszek czy może mydło typu nivea dla dzieci?prałyście w pralce czy ręcznie?jak w pralce to w ilu stopniach?dziekuje i pozdrawiam

ja jestem niecały miesiąc przed porodem, i wszystko mam już wyprane. prałam w proszku dla dzieci. nawet nie pamiętam w jakiej temperaturze, ale rzeczy dla dzieci nie trzeba przecież wygotowywać. Generalnie nie ma co przesadzać i tak wszystko sie prasuje.

Gość gość
Ja zaczelam pranie ok 30 tc. W 28 tc bylam w szpitalu z zagrozeniem porodu przedwczesnego, ale naszczescie kryzys zistal zazegnany a mi dalo do myslenia ze moze wcale nue tak duzo czasu zostalo.teraz jestem w 35 tc i wlascuwie tylko posciel i kocyki do wyprania i wyprasowania mi zostaly. I wiesz co?ciesze sie ze zrobilam to wczesniej i stopniowo, bo teraz coraz ciezej z domowymi obowiazkami. Kregoskup dokucza i stanie orzy desce juz nie wchodzi w rachube. A jesli chodzi o caly rytual prania to najpierw wymylam pojemnik na proszek i plyny w pralce i puscilam jedno szybkie puste pranie, tak dla spokojnego sumienia. Pralam wszystko w 60 stopniach, chociaz pojedycze pranie bylo na 40 - kombinezon czy sweterki. Pralam w loveli w plynie czy tam balsamie do prania, do kolorow i do bialego. Potem prasowanie i luz...

ja jestem w 29 tc i mam szyjkę skróconą i tak myślę czy już zacząć czy jeszcze poczekać

Gość gość
Pierz, spokojnie!

Gość gość
Ja prałam na 2-3 tygodnie przed terminem w loveli. Nie ma się co spieszyć. Nawet jak wcześniej urodzisz to odrazu ze szpitala nie wyjdziesz. Wtedy zawsze mąż może pranie zrobić.

Gość gość
Frajda a jedna z drugą narzeka jak to ciężko stać w ciąży i że roboty tyle... Pranie, sprzątanie, obiad.

póki co jestem na chodzie i robie wszystko w domu gotuje piore i sprzatam i nie mam z tym problemu;)

Gość gość
Ja tez z prztjemnoscia pralam i prasowalam ubranka, ale teraz gdy mam juz brzuch naprawde duzy to ciezko stac 40 minut przy desce i prasowac. Musialabym robic przerwy po 10 minutach, a tak upralam i wyprasowalam wszystko w okolicach 30 tc kiedt naprawde nic mi jeszcze nie doskwieralo i luzik:-)

Gość gość
Po co prac koce skoro nie maja bezposredniego kontaktu z dzieckiem? Ja rozumiem bielizne spiochy ale koc? Nie pralam....

Gość gość
Ja jestem w 7 mcu i mam część wyprana i wyprasowana. Piore jasne w 60 stopniach a kol w 40 w plynie lovela. Wszystkie podostawalam od rodziny i koleżanek więc chce porzadnie wyprac bo leżały np w piwnicy czy tak jak po synku na strychu. Później już mi się nie bd chciał a tak wszystko czeka

Gość gość
Ja koc prałam. Mały jest teraz już większy, śpi pod tym kocykiem .nadciąga go na głowę jak się obudzi i nawet pakuje go do buzi więc wolę aby był wyprany.

Gość gość
2-3 tygodnie przed rozwiazaniem wpadlam w szal praniowy :)

Gość gość
Pralam jakos 2 tyg. przed porodem w normalnym proszku, dodalam jedynie plyn do plukania lovela. Nie prasowalam ciuszkow, prasuje jedynie to, co tego wymaga i tuz przed zalozeniem.

Gość gość
prałam wszystko w 30 stopniach, w płynie do pranai dla dzieci, bez alergenów i innych składników mocnych chemicznych. Nie prasowałam :) odpuścilam sobie po drugim kolejnym praniu prasowanie....

Gość gość
U Nas 34 tydzień a rzeczy maluszka już około 2 miesięcy leżą poprane i poprasowane,i oczywiście popakowane.Wszystko prałam w pralce na praniu codziennym,w płynie hypoalergicznym dla dzieci Bobini,delikatny i tani spokojnie mogę polecić,jakaś nowość chyba bo pierwszy raz taki widziałam,przy pierwszym synku prałam w Loveli

Być może pomocna będzie garść dodatkowych informacji. Ponieważ większość ubranek dla dzieci wykonana jest z bawełny, odpowiednia temperatura prania to 30-60 stopni. Ubranka można prać w pralce. Natomiast ręcznie warto wyprać te, z których trzeba wywabić plamę. Kompletując środki bezpieczne już od pierwszego prania warto zwracać szczególną uwagę na to, czy produkt posiada odpowiednie atesty, gwarantujące 100% bezpieczeństwa dla dziecka. Hipoalergiczne środki powinny być przetestowane klinicznie i posiadać pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. Na rynku dostępne są np. hipoalergiczne środki piorące oraz płyny do zmiękczania tkanin, z wyczuwalną i delikatną nutą zapachów, bezpieczną dla dziecka, a co najważniejsze nie zakłócającą jego rozwijającego się dopiero zmysłu węchu. Co więc może podrażniać skórę dziecka? Jeśli w środku piorącym znajdziecie takie substancje, jak: wybielacze optyczne, rozjaśniacze chemiczne, aktywatory TAED i sztuczne barwniki, lepiej zrezygnujcie z zakupu.

Gość gość
wy na serio z tym tematem czy to prowo musi byc no? ❤️ www.youtube.com/watch?v=H3VsYINcR2I

Gość Ludwix
ja piorę w płynie do prania ubranek niemowlęcych Bebi i mam też płatki mydlane z tej serii, są bezpieczne i nie takie drogie jak wypromowany i rozreklamowany Jelp