Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badanie do sanepidu

Polecane posty

Gość gość

Z racji przyszłej pracy muszę wyrobić książeczkę sanepidu. W zeszłym tygodniu byłam w sanepidzie po pojemniki, pani dała mi 2 próbówki z takim jakby długim patyczkiem do ucha i jeden pojemnik z łopatką. Próbki mam pobierać przez 3 dni i to na tyle moich informacji. Czy mam do tych dwóch próbówek pobierać kał tą łopatką i wkładać je w tą tak jakby galaretę? I czy w tym pojemniku z łopatką też mam zostawić próbkę (tam nie ma tej galarety). Niech mi ktoś odpowie :D

Gość gość
skoro przez 3 dni i masz do dyspozycji 3 probówki to do wszystkich

Gość gość
pytam serio bo pierwszy raz mam styczność z badaniami laboratoryjnymi, więc skąd mam to wiedzieć? Chodzi mi tylko o ostatni pojemnik z tą szpatułką.

Gość gość
Tak, masz pobierać kał za pomocą tegoż urządzenia przypominającego patyczek do ucha - wystarczy lekko zabrudzić ten patyczek i włożyć go w tę jakby galaretę i zakręcić. Pojemnika z łopatką powinnaś użyć ostatniego, tj. trzeciego dnia: mając już 2 zasrane patyczki do ucha w galerecie. Wtedy tą łopatką nabierasz trochę kału i umieszczasz w pojemniczku, który dostałaś do łopatki i z takim oto bagażem możesz maszerować do sanepidu. Niezbyt miłe to badanie :), ale w sumie w wielu pracach jest wymagane, więc warto zrobić dokładnie, żeby nie musieć powtarzać.

Gość gość
Anonim z 16:51, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, o to właśnie mi chodziło :)

Gość gość
Spoko, też jak musiałam to robić szukałam informacji w internecie i wcale nie jest to takie śmieszne ani oczywiste. Pozdrawiam, powodzenia w pracy.

Gość gość
a jak oni sprawdzą że to mój kał, a nie np. kolezanki? Albo psi?

Gość gość
A czy później muszę iść do lekarza medycyny pracy czy może to być lekarz pierwszego kontaktu?

Gość gość
A może być weterynarz? No wujek jest nim :)

Gość łakamakafaka
pojemnik z galaretką,gdzie takie dają? mi dali 3 takie same z tą łopatką...