Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gruzinka

Pobyt w Gruzji

Polecane posty

Gość Gruzinka

Cześć wszystkim zastanawiam się nad wyprowadzką do Gruzji wraz z rodziną na stałe.Myślę,że będzie to dobra decyzja lecz nie wiem czy wybrać Tbilisi czy Kutaisi.Ogólnie mam kilka pytań dotyczących tego kraju 1)ile kosztuje przeciętne 2 pokojowe mieszkanie w Tbilisi a ile w Kutaisi albo innych tanich regionach tego kraju ? 2)jak tam jest z pracą? czy jest prraca? jak tak to jaka ile się zarabia i gdzie? 3)jak wygląda szkolnictwo?Mam dwójkę dzieci w wieku szkolnym 10 i 14 lat oraz 4 latka ewentualnie przedszkole 5)jak ogółem tam jest?Czy jest to bardziej pozytywny czy negatywny kraj? Z góry dziekuje za odpowiedzi,chetnie poznam Polaków mieszkających w Gruzjii ;)

Gość Fapacz
Podbijam :D Też jestem ciekawy kilku rzeczy o Gruji się dowiedzieć nie było mnie tam już prawie 15 lat ;]

Gość Dianna
Ja bym polecała Tbilisi,o wiele piękniejsze i ciekawsze miasto,bardziej rozwinięte. W Tibilisi mieszkanie raczej będzie droższe.Cena zależy od tego czy chcesz mieszkanie w centrum czy na obrzeżach,ale ogólnie ceny o wiele niższe niż w PL. Niestety,zarabia się o wiele mniej niż w PL.Najlepszym pomysłem jest własny biznes,ale konkurencja jest duża.Dużo ludzi zarabia na turystyce. Szkolnictwo jest ok,poziom nawet wyższy niż w Polsce,wakacje dłuższe o miesiąc.Niestety jest tam całkiem inny alfabet więc dzieci miałaby przez dłuższy czas spory problem :( Ja myślę że pozytywny,ludzie nie lubią chyba tylko Rosjan co jest zrozumiałe. Tbilisi to piękne i klimatyczne miasto,całkiem blisko do pięknego morza czarnego. Jeśli masz jakieś pytania to pisz :)

Gość Gruzinka
Dianna bardzo zmotywowałą mnie Twoja odpowiedz ;) Ja tutaj w Polsce (Kraków) mam swoją własną firmę,sprzedaż i produkcja pamiątek ogółem turystyka jednak jak widać w Polsce coraz większy kryzys i uważam,że nie ma tu już sensu siedzieć. Chciałabym otworzyć tam własny interes właśnie w tej branży ale martwię się czy dam sobie radę nie znam języka,ludzi nie wiem nawet jak szukać mieszkania.Choć niższe ceny niż w Polsce mnie przekonują chciałabym mieszkanie gdzieś gdzie jest szkoła dla dziec***odstawówka i gimnazjum i blisko np. apteka czy szpital.Chcę wyjechać w lutym może pózniej nie orienntuję się ile mniej więcej potrzebuje pieniędzy na wstęp lot+jedzenie+mieszkanie i oplaty. Boję się też,że będę tęsknić za ojczyzną ale z drugiej strony spróbować trzeba :) Widzę,że jesteś rozeznana jeśli chodzi o Gruzję orientujesz się ile będzie potrzebne pieniędzy na mieszkanie 2 pokojowe w Tbilisi a ile w Kutaisi tak w PLN na wynajem + tego jedzenie tu i tu dla 4 osób i opłaty? Chcę zobaczyć ile mniej więcej muszę wydać na przeciętne życie ze wszystkim w Tbilisi i Kutaisi dla mnie i 3 dzieciaków.Dziękuje za odpowiedz :)

Gość gość
Kochan Gruzję :) Chyba 3 czy 4 lata temu spałem za free w Tibilisi u miejsowej rodziny tylko dlatego że jestem polakiem, a Kaczyński to polak :D Taxi też woziło mnie za jakies grosze :) Tam kochaja polaków

Gość Gruzinka
Brzmi zachęcająco teraz jeszcze martwię się o dokumenty wiecie może co potrzeba aby zamieszkać tam na stałe ?

Gość gość
ze chce ci się jechać tam do jeszcze większej biedy nędzy niż tutaj w Polsce, no ale to twój wybór

Gość gość
tam w Gruzji zarobki są na poziomie 300 dolarów to już jest dobra pensja, fajny kraj przyjaźni ludzie tylko ze bardzo biedni

Gość Gruzinka
Chcę ponieważ ja nie jadę tam żeby pracować za g******e pieniądze za przeproszeniem tylko chcę założyć tam firmę tak jak tu w Polsce mam ją od ponad 2 lat ale prosperuje coraz gorzej bo turystów coraz to mniej,kryzys i strasznie droga siła robocza.Tam skoro jest bieda to ludzie będą pracować za mniejsze pieniądze i nie będą wybrzydzać jak to robią Polacy którzy mają za dużo pieniędzy i ich po prostu nie szanują.Ludziom którym głód d**ę ściska będą prędzej pracować po 5zł/h niż wybredni Polacy.Założe tam firmę i może akurat się uda czytam teraz inne forum i jakoś ludziom dobrze się tam żyje szczególnie tym którzy otwierają własną działalność. Może lepiej spróbować niż tylko narzekać jak to w Polsce zle,pracy nie ma,pieniędzy nie ma,głód,nędza i zero.. :)

Gość gość
no sama sobie odpowiedziałaś narzekaniem na nasz kraj ze ludzie wybrzydzają ze coraz mniej ludzi kupuje to zmień u nas branże na bardziej dochodową a co myślisz ze jadąc tam z dzieciakami nie zastanowiłaś się ze to jest obcy kraj dla nich inny język to dodatkowe koszta na naukę języka stres itd. Co myślisz ze jak będą ludzie pracowali za mniejsze pieniądze to będziesz miała większy zysk no nie wiem ale drożej nie sprzedasz i tak koło się zamyka, weź się kobieto zastanów i głęboko to przemysł bo widzę ze jesteś kobieta kąpana ale w gorącej wodzie

Gość gość
Sprzedam za granicą w Gruzji będzie produkcja a zbyt np.w Polsce czy USA

Gość gość
Proponuję sobie najpierw pojechać na wczasy do Gruzji zobaczyć czy taki styl życia nam odpoiwada, fajne wycieczki robi Asia - https://www.facebook.com/gruzjamojamilosc/ no i dopiero wtedy kombinujcie. Na pewno Gruzja jednym się podoba innym nie.

Gość gość
Moim zdaniem najlepszym pomysłem jest zrobienie tego kraju z wycieczką, ale oczywiście, jak kto lubi. Patrzcie - https://logostour.pl/kraje/gruzja U nich macie w zasadzie wszystko, co może przyjść wam do głowy. W sensie - program obejmuje wszystkie najpiękniejsze miejsca w Gruzji, a przy okazji możecie zaliczyć inne genialne kierunki. Bo tam macie za jednym zamachem Armenię i Azerbejdżan.

Gość gość
Chcę się tam wybrać, ale na wycieczkę z biurem podróży. W zasadzie jesteśmy już zdecydowani - https://logostour.pl/kraje/gruzja Jakie macie porady? Wiadomo, że za nas wszystko załatwia biuro, ale być może jest coś istotnego, co powinniśmy wiedzieć? Jakieś miejsca szczególnie warte zobaczenia?