Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gorączka ponad 38 C u starszego niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny mój synek 10 miesięczny pierwszy raz w życiu ma wysoką temperaturę tak jak w temacie 38,5 stopnia, miał raz w zyciu po szczepieniu 37,3 ale teraz nie był szczepiony, nie ma żadnych innych objawów typu katar, kaszel tylko jest ogólnie rozdrażniony i płaczliwy, ma rozpalona główke i rumience. Dałam mu mleko z kleikiem do picia i czopek paracetamol fermina dla niemowląt i teraz zasnął. Bardzo się boję czy to wystarczy, czekać do rana czy jechać z nim do szpitala. Przepraszam za panikę ale pierwszy raz taka sytuacja :(

Gość gość
Spokojnie. Obserwuj i nie panikuj. Ja goraczke od 38-38,5 zbijam najpierw kapiela w temp.37 stopni. Jezeli sie utrzymuje albo wroci to daje nurofen. Jezeli nic sie nie bedzie dzialo,dodatkowo nie bedzie rosla temperatura mimo lekow to czekaj nawet do pojutrza.dopiero moze rozwijac sie przeziebienie. U nas np.ostatnio byly tylko 2 dni goraczki i wszystko ustapilo i obylo sie bez lekarza. Moze to jakis wirus. Na pewno nie goncie na pogotowie bo tylko umeczysz dziecko i moze dopiero tam jakies swinstwo zalapac. Wiadomo jak nie ma wyjscia to trzeba,ale to tylko goraczka :p I mleko samo w sobie podnosi temperature ciala.

Gość gość
I jezeli na prawde bedziesz sie denerwowac i z dzeckiem bedzie zle to ja bym predzej rozwazyla prywatna wizyte lekarza w domu.

Gość gość
Na razie poczekaj i obserwuj jak temperatura będzie się utrzymywać to możesz pojechać do lekarza albo zamówić wizytę do domu a moze małemu nowy zabek się wyzyna i stad gorączka mój synek często goraczkowal przez zabki

Gość gość
dziekuję Dziewczyny za odpowiedzi, będę obserować jutro synka no i oczywiście przez noc, zobaczymy czy będzie dobrze spał. Faktycznie, że to może być przez ząbki bo synek nie ma jeszcze żadnego ząbka, ale gryzł dzisiaj namiętnie gryzak ten do chłodzenia w lodówce, więc może w końcu będzie ten wyczekiwany przez nas ząbek i to przez to ta gorączka.

Gość gość
Ja mam spore doswiadczenie z goraczkami u niemowlaka. Do temperatury 38.5 nie zbijaj gorączki, podaj cos przeciw gorączce jeśli temp przekroczy 38.5. Gorączka nie zawsze jest czymś złym, chyba, ze przekracza 38.5 u niemowląt. Pamiętaj, żeby sprawdzić kilka razy w nocy, czy nie goraczkuje i zwracaj uwagę, czy nie ma dreszczy. Pewnie ząbki mu idą i stąd ta goraczka. Powodzenia, bedzie dobrze.

Gość gość
to może być 3-dniówka,obserwuj do rana i jutro jedź do lekarza dla swojego spokoju. Myślę jednak,że skoro nie ma innych objawów typu, katar,kaszel czy biegunka to będzie 3-dniówk. Po trzech dniach gorączkowania wystąpi wysypka i będzie po krzyku. Mój syn miał 3 dniówkę jak miał 5 mies. też spanikowałam

Gość gość
jest już trochę lepiej Dziewczyny, gorączka spadła do 37 stopni z kawałkiem

Spokojnie :) Przy takiej gorączce nie ma sensu jechać na pogotowie.Najpierw ją trzeba zbić (jeśli spada to ok.Co innego gdyby się utrzymywała lub rosła) oraz podawać sporo płynów. Być może to zęby lub 3 - dniówka.

Gość mania77
Cieszę się, że już lepiej :) Pamiętaj, że zawsze może Ci doradzić Pani Doktor na stronie www.hartujmisie.pl Moje wątpliwości już nie jeden raz rozwiała ;)

Gość gość
nie męcz go czopkami jak nie przekracza 38,5 gorączka oznacza ze organizm z czyms walczy - nie ma potrzeby do w tej walce osłabiać.

Gość lady bronka
kiedy temperatura przekracza 38 stopni można podać syrop z ibuprofenem, np. milifen, bo działa też przeciwzapalnie. jeśli jest tylko stan podgorączkowy to trzeba czekać czy sie rozwinie czy przejdzie. przy trzydniówce goraczka jest raczej wyższa, ponad 39 stopni.

Gość gość
Lady bronka o niza sie dopiero od 38,5 :/

Gość gość
Dobrze,ze goraczka spada,bo z tymi goraczkami to roznie bywa np.u mojego dziecka jak dochodzi do 38 stopni to musze odrazu zbijac bo w przeciwnym razie temperatura potrafi skoczyc do 40 stopni i juz nie jest tak latwa ja zbic wtedy,to sa zalecenia naszego lekarza by nigdy nie pozwolic aby temperatura przekroczyla u naszego synka 38 stopni.Nie wiadomo dlaczego u niego tak jest ze ta temperatura do takich stopni dochodzi.

Gość gość
Wlasnie u niemowlat i maluch dzieci obniza sie od 38.

Gość gość
dokładnie, dla malutkich dzieci gorączka jest niebezpieczna, więc obniża się ją szybciej, już przy 38 stopniach. ja podaje milifen z ibuprofenem, czasami na zmianę z paracetamolem.

Gość askalul
No nie wyobrażam sobie żebym miała znowu mierzyć gorączkę czymś dotykowym. Nasz termometr to BabyTemp mamy do tego roku. Potrzebuję chwili żeby sprawdzić u synka temp i tak samo zresztą z mierzeniem temp powietrza w pokoju itp. Multi funkcjonalny model, mogę polecić

Gość irenka77
Z bezdotykowych jakie mialam najbardziej sobie chwalem NonContact – szybki, wygodny!

Gość sarakol
Ja rownież polecam termometr NonContact.

Gość gość
Jest dobry ranking na http://rankingtermometrow.pl/ aktualizują go na bieżąco już od paru dni widzę ze głosów przybywa także faktycznie ludzie wchodzą i głosują a tylko takie rankingi mają sens moim zdaniem