Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc autorka

Czy są tu mamy NIE karmiące słoiczkami i gotowymi kaszkami mam pytanie

Polecane posty

Gość gosc autorka

Jak w temacie, mam pytanie jak to jest z kaszkami ,które sama chce przygotować ? Jakie są proporcje woda-kasza? Chce wcielić owsiankę, jaglaną, kukurydzianą kaszę i kleik ryżowy ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać :) Jak podbić zupkę taką kaszką?

Gość gość
A nie masz informacji na opakowaniu jak przygotować?

Gość gość autorka
no właśnie nie mam

Jaglana to najlepsza kasza, jaką dziecku można dać. Gotuję w skali 1 do 2 tzn np 1 szklanka kaszy - dwie wody, aż się cała woda wygotuje. Jak dziecko jeszcze dobrze nie gryzie to zmiksować, starszemu już nie trzeba. Podaję to na słodko np z uduszonym i zmiksowanym owocem lub w wersji warzywnej z uduszonymi lub ugotowanymi warzywami plus trochę oliwy. Zupę też można taką papka zagęścić lub starszemu dodać do zupy zamiast makaronu.

Gość gość autorka
makarona wielkie dzięki :) a mielisz tą kaszę wcześniej bo ja mam te mini kuleczki a dziecko pół roczne więc myślę czy by jej nie zmielić. Chce zrobić mu z jabłkiem i gruszką :) A inny przepis na inne kasze wiesz może?

Gość gość
To np kaszę jaglaną zawsze daje w proporcji 1:2,5 czyli szklanka kaszy i 2.5 szklanki wody. Gotuje 20minut,nie mieszam. Jak dodać do zupy? Ja np jak dawałam ryż to od początku gotowałam z zupą, można też ugotować i dodać przed podaniem zupy.

Nie mielę, miksuję po ugotowaniu. Możesz ją połączyć praktycznie z każdym owocem albo warzywem. Kukurydziana też się świetnie nadaje - ją robię raczej z owocami - proporcje gotowania te same.

Gość gość
Kukurydzianą robię 1:3. Gotuje 25minut. Można zrobić z owocami lub warzywami czy z mięsem.

Płatki owsiane - gotowane w skali 1 do 1, zmiksowane po ugotowaniu też są super z owocem.

Gość gość
jaglaną nawet 1:3 wcześnie należy wypłukać nawet ze 2 razy i drugi raz niech pomoczy się z 20 minut, ważne aby po ugotowaniu otoczka nie była strzelająca.

Gość gość autorka
dzięki dziewczyny - dobrze ze sa takie jak Wy :) Zaraz zabieram się za robienie żarcia młodemu :)

Kukurydzianą kaszę zależy też czy masz drobnoziarnistą czy gruboziarnistą (tą się dłużej gotuje i więcej wody wymaga)

Gość gość
Wszystkie kasze oprócz manny najlepiej gotować w proporcji 1:2, jak gotować mannę zawsze zapominam, ale chyba 2 łyżki na szklankę (nie dam głowy, bo potrafię ugotować ja albo za gęstą, albo za rzadką) Kaszę po ugotowaniu można zmiksować blenderem.

Gość gość
Owsiankę robię tak że zalewam płatki taka ilością wody aby je przykryła.

Gość gość
to kukurydziana kasze trzeba gotowac? mowicie o tym kleiku, jakby pokruszonych flipsach?

Gość gość autorka
mam taką jak grysik czyli drobną.Właśnie a jak długo gotować te kasze? Płatki owsiane mogę zmielić przed ugotowaniem czy lepiej po ugotowaniu zblenderować?

Gość mama6miesieczniaka
makarona W którym miesiącu wprowadziłaś kaszkę jaglaną?

Gość gość
Kasze gotuj na małym ogniu póki jest woda, potem sprawdź czy się ugotowała. Jak jeszcze twarda dolej troszkę wody.

Gość gość
kasza jaglana może być wprowadzana jako pierwsza po 4 miesiącu. polecam jednak podgotować płatki owsiane dla niemowlęcia.

Kasza jaglana to najbezpieczniejsza kasza - dałam w 6., ale można by już w 5. spokojnie. Kasze się gotuje tak długo, aż się woda wygotuje.

Gość gość
Jak dziecko ma 6 miesięcy to ostrożnie z manną i owsianką–GLUTEN.

Gość gość
my gluten podawalismy po 4 miechu i w 6 jadl juz bez liczenia. Nie ma zębów, więc nie były to np. bułki, ale więcej kaszki czy rozdrobniony makaron.

Gość gość
po 4tym miechu testowalismy sie czyli male ilosci, a teraz juz jakby bez ograniczen, choc to duzo nie jest, bo dziecko ma 8 miesiecy i nie ma nadal zębów.

Gość gość
Kaszę jaglaną dałam po 5mcu zaraz po kleiku ryżowym. Ja wszystko gotowałam a potem blender. Jak kasza mi się nie dogotowała to dawałam odrobinę oleju i do piekarnika. Kasze się gotuje,a to coś o czym piszesz to pewnie kleikbłyskawiczny.

Gość gość autorka
ja manne już podaję od skonczonego 5 mca te 2-3g na 100ml i wrzucam jabłko starte, podduszam razem. Dzisiaj chce rozszerzyć o kasze jaglaną a jutro kukurydze bym podała, za 2 dni kończy 6 m-cy potrzebuje urozmaicenia :)

Gość gość autorka
ja manne już podaję od skonczonego 5 mca te 2-3g na 100ml i wrzucam jabłko starte, podduszam razem. Dzisiaj chce rozszerzyć o kasze jaglaną a jutro kukurydze bym podała, za 2 dni kończy 6 m-cy potrzebuje urozmaicenia :) do gość- a jak robiłaś z tym kleikiem ryżowym?

Gość lilkas
ale taką kaszę jaglaną dla 4 miesiecznego dziecka można z czyms mieszać? bo sama w smaku jest okropna, nie wiem czy dziecko to zje.

Gość gość autorka
ja chcę zmieszać z gruszką jagodą i jabłuszkiem al mój ma 6 m-cy a ty mozesz z jabłkiem

Gość gość
Kleik ryżowy–gotowałam płatki ryżowe na wodzie aż się rozciapciają,blendowałam,a potem dodawałam nutramigen.

Gość lopis
My najpierw mieszalismy kasze jaglana z bananem. Do niej chyba najwiecej wody potrzeba, bo inaczej papka za sucha wychodzila. Musze z tymi platkami owsianymi sprobowac, moze na sniadanie by mu podeszly.