Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kaszki dla dzieci

Polecane posty

Gość gość

witam,dziewczyny podzielcie sie waszym doswiadczeniem,jakie kaszki podajecie swoim maluszkom?u mnie wyglada tak,że gotuję kaszkę kukurydzianą,kleik ryzowy i kaszę manną i podaję na przemian,staram sie co 2 dni zmieniac z kukurydzianej na ryżową a mannę cały czas,do kaszek dodaję sok malinowy własnej roboty,wkruszam herbatnika albo biszkopt i powiem szczerze ze mój 10-miesieczny synek uwielbia takie moje gotowanie,miałam próbki z bobovity kaszkę mleczną o smaku owocowym i nie podeszła synkowi,czy mozecie podzielić się przepisami/doświadczeniem co można np dodac do takiej kukurydzianej lub ryżowej,bo chciałabym troszke urozmaicić,

Gość gość
kasza jaglana, ryż - nie kasza oczywiście:) ale można dodawać do obiadków i deserków

Gość gość
z kupnych możesz wypróbować Holle, może podejdą.

Gość gość
jak kleik ryżowy to może spróbujesz też kukurydziany

Gość gość
kasze jaglaną dodaje do zupek,a jak ją przyrządzić tak aby podac małemu w butelce?

Gość gość
nie wiem czy tak się da, trzeba byłoby ją rozgnieść żeby przez dziurkę smoczka przeszła ale nie wiem czy to jest dobry pomysł, Twoje dziecko i tak ma urozmaicone posiłki.

Gość wczymmamyproblem
Ja akurat ryzowej podaje bardzo malo,doslownie gora 4 miarki na dobe,bo bsrdzo zapiera mojego synka. Manne daje codziennie albo zamiennie gotuje budyn lub kluski lane. Ten pierwszy z maka ziemniaczana,pszenna i zoltkiem.te drugie to tylko pszenna+zoltko. Dosmaczam cukrem waniliowym (nie wanilinowym)albo troche cynamonu do manny lub soku truskawkowego. Gotuje tez jaglanke i daje z owocami,bez mleka- ostatnio to hit u nas.synek wsuwa jak szalony. Daje tez owsianke,na razie holle, ale jak skonczymy opakowanie to dam zwykle platki owsiane,tylko je troche rozdrobnie. Z kasza jaglana swietnie sobie radzi bez rozdrabniania. Do owsianki na mleku tez dodaje owocow. Kukurydziana i ryzowa to w sumie tylko do zageszczania mleka. Synek ma 8,5 miesiaca. Uwazam,ze w 10 miesiacu nie musisz sie cofac do kaszek typu holle. Gotuj normalne kasze, kukurydziana, ryz czy tez platki ryzowe,jaglana. A daje tez gryczana niepalona z warzywami i miesem.

Gość wczymmamyproblem
Ja jaglana daje lyzeczka. Albo zblenduj a jak nie to kup holle. Sa jak kleiki. A nie lepiej dawac ci ja w formie stalej?

Gość gość
fajne podpowiedzi,skorzystam,własnie zależy mi na takiej żywnosci, a nie te kaszki o smaku bananowym a w skłądzie pisze aromat,i chyba zaczne mu w ciągu dnia podawac kaszke łyżeczką żeby już tej butli było mniej,

Gość wczymmamyproblem
AKurat moje dziecko nie moglo tego jesc,chociaz mu bardzo smakowalo: kleik kukurydziany + banan pognieciony. Taka kaszka z mlekiem. U nas to skutkowalo zaparciami. Ale bylo pyszne. Niektore dzieci bez problemu moga jesc banana i ryz.

Gość gość
wczymmamyproblem a co podajesz na obiad,? zupki gotujesz sama czy kupujesz hipp,gerber? ja gotowałam i nadal gotuję sama i potem blender i pasteryzujew słoiczkach,powiem szczerze ze super sprawa,bo jak tu gotować 2 łyżeczki mięska do zupki,a tak gotuję wiecej i mam na 2-3 tygodnie,teraz wprowadzam mu obiadki to co ja też jem jako drugi posiłek,

Gość wczymmamyproblem
Akurat dla mnie nie bylo problemem gotowanie zupki na 2 dni. Poporcjowalam sobie mieso na male kostki i tylko wyciagalam,odmrazalam i gotowalam malutki garczek. Potem zaczelam co jakis czas wyciagac z "naszej" zupy miesa tyle ile potrzebowalam ugotowanego przed soleniem. Tak samo warzywa. Czasami z naszej zupy. Teraz juz zaczynam mu dawac to co my jemy pod warunkiem,ze jest chude,lekko doprawione. Np.pulpeciki albo krupnik. Sloiczkow nie daje. Bardzo nasilaja refluks synkowi,a ma z tym problem. Nie wiem czemu tak sie dzieje. Po moich obiadkach i deserkach nic sie nie dzieje.po kupowanych wrecz chlusta. Co do psteryzacji- ja sie boje,ze zle zawekuje. Ale jak potrafisz to na pewno jest wygodne. Czasami zamrazam sobie ugotowany kawalek miesa i jak potrzebuje na szybko,to w ciagu 30 min mam zupke,tyle co sie ugotuje marchewka i ziemniak. Wiem,ze to nie tak szybko co otworzyc sloiczek,ale czego sie nie robi dla dziecka :P

Gość gość
10 miesięczne dziecko może z powodzeniem jeść płatki owsiane błyskawiczne. Tak karmię syna na zmianę jaglaną z płatkami owsianymi, orkiszowymi, dodaję szczyptę amarantusa są najbardziej wartościowe a gryczaną niepaloną daję z warzywami. Kukurydzianej nie daję bo jest GMO a manna najmniej wartościowa, jak biały chleb.