Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarówkaL

szyjka macicy w ciąży

Polecane posty

Gość ciężarówkaL

czy was też boli szyjka w ciąży, mnie szczególniew nocy, nie bardzo mocno jednak bardzo nieprzyjemnie

Gość gość
ja jestem w 18 tc i miesiąc temu odczuwałam kłucie w szyjce macicy,jak wstałam i pochodziłam trochę to kłucie się nasiliło. Miesiąc miałam spokój aż tu nagle wczoraj najpierw zakuło mnie na dole na środku brzucha i od razu przeszło na szyjkę i tak z dwa razy i znów cisza. Też nie wiem co to może być.

Gość gość
mam tak od kilku dni szczególnie w nocy bardzo nieprzyjemne nie wiem czy tak może być w ciąży

Gość gość
a w którym jesteś tc?

Gość gość
w 20 tyg

Gość gość
Może wam się skraca? Mnie tak kulo w23 tyg szyjkaz 4 cm skróciła się do 1 cm w ciągu paru dfni. Nakaz leżenia plus leki w 30 tyg znów czulam klucie rozwarcie na 2 cm jestem w 37 tyg teraz ale leże cały czas

Gość gość
nie wiem sama, byłam 2 tyg temu na kontroli i było wszystko pozamykane, szyjka 3 cm jednak wtedy jeszcze mnie nie bolało

Gość gość
a jak ci się szyjka skróciła to czułaś tylko kłucie czy jeszcze coś

Gość gość
też o tym myślałam,jutro idę do gina,powiem mu o tym i niech on zobaczy co tam się dzieję. Ja to dokładnie nie rozumiem o co chodzi z tym skracaniem się szyjki..jak lekarze to rozpoznają? Czy to znaczy że nie jest ona wysoko tylko nisko?

Gość gość
ja wiem co znaczy skracająca się szyjka i mam nadzieje że mi sę nie skraca, jednak mnie boli wizyte mam12 grudnia

Gość gość
więc o co chodzi z tą skracającą się szyjką?

Gość gość
poprostu w miare wzrostu ciąży jak szyjka jest newydolna to może się robić coraz krótszi się rozwierać wtedy to grozi wczesnym porodem, normalnie wydolna szyjka powinna trzymać dokońca ciąży chociaż do 37 tyg

Gość gość
Czyli to znaczy że powinna być wysoko wtedy jest wszystko ok tak? tak gdzieś kiedyś wyczytałam że jak jest nisko to źle a jak wysoko to dobrze.

Gość gość
Przy badaniu gin lekarz powinien to weyczuc ale jeśli ma wątpliwości robi się USG dopochwowe i tam widać po zmierzeniu ile długości ma szyjka. Jest to odcinek który można powiedzieć utrzymuje ciąże bo jak szyjka się skraca robi się rozwarcie od strony dziecka i z czasem szyjka całkiem zostaje zgładzona i jest rozwarcvie do porodu. Mnie tylko jakby pochwa kula nie miałam inny ch objawów. Dzięki leczeniu jakoś dotrzymalam do dziś i czekam na poród Poczytajcie w necie na temat sztyjki

Gość gość
To nie do końca chodzi o to ze jest wysoko czy nisko to chodzi o pomiar wykonany USG dopochwowym Niektóre ogólnie maja z szyjkę nisko a jest dobrej długości Dlatego palcem lekarz dokładnie nie stwierdzi musi to zmierzyć

Gość gość
nigdy nie miałam robionego takiego usg żeby sprawdzić szyjkę,lekarz zawsze sprawdzał mi ją palcem i chyba wszystko ok bo nic nie mówił chociaż miesiąc temu i wczoraj miałam kłucie więc jutro mu o tym powiem.

Gość gość
no właśnie ja oprócz bóli w srodku tez nic nie mam, a ten ból szyjki taki temy nieprzyjemny

Gość gość
a nie kopie Was dziecko po szyjce?

Gość gość
Nie ma co się nad tym zastanawiać,inni twierdzą że to po prostu macica się rozciąga a inni że to właśnie szyjka się skraca,ja się jutro dopytam lekarza.

Gość gość
raczej nie kopie bo jeszcze jest małei czuje ruchy wyżej

Gość gość
Ja Noe twierdze ze sam się skraca wręcz przeciwnie nie życzę wam tego bo wtedy nakaz leżenia i ciągły strach. Ale z własnego doświadczenia doradcze wam postawcie na SWoim i domagajcie się USG dopocvhwowego po 20 tyg zęby zmierzyć szyjkę. Na patologii ciąży kilka kobiet będących 23-27 tydz przyjeżdżały i rodziły bo szyjki im się skróciły i rozwarly w ciągu kilku dni a lekarze tez palcem nie wyczuli tego

Gość gość
Ja nie czuje jeszcze ruchów albo nie potrafie ich rozpoznać..czasem mam tak jakby pukanie w brzuchu najczęściej pod pępkiem albo gdzieś z boku brzucha,nie wiem czy to to.

Gość gość
Pukanie to czkawka maluszla:-)

Gość gość
ale tak krótko bym ją odczuwała? dwa puknięcia i koniec?