Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PRACA W ŚWIĘTA POMOCY

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry wszystkim. Bardzo proszę o poradę dotyczącą pracy w Święta Bożego Narodzenia. Pracuję w firmie rekrutacyjnej i mimo, że charakter działalności firmy nie podlega wyjątkom z Kodeksu Pracy, które dopuszczają pracę w niedzielę i święta mój pracodawca wychodzi z założenia, że w razie potrzeby ma prawo zobligować nas do pracy zdalnej w domu w te dni. Oczywiście żadne dodatkowe wynagrodzenie ani dodatkowy dzień wolny nie przysługuje nam za tę pracę i jest ona uważana za oczywistość. Czy ktoś zorientowany może mi powiedzieć, czy takie postępowanie jest zgodne z prawem? Przeczytałam opinię prawnika odnośnie pracy w święta, że osoba pracująca nawet kilka godzin w dni ustawowo wolne MA PRAWO do dodatkowego dnia wolnego. Proszę serdecznie osoby zorientowane o poradę. Tak, wiem że w Polsce ciężko o pracę i bezrobocie pozwala pracodawcom na praktyki niezgodne z prawem ale nie piszcie mi proszę, żebym siedziała cicho bo mnie zwolnią za karę. Jestem świadoma, że takie mogą być konsekwencje. Ja po prostu chcę wiedzieć czy prawo w tej sytuacji stoi po mojej stronie. Z góry dziękuję za pomoc****ozdrawiam.

Gość gość
ktokolwiek coś wie może?