Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża na okresie próbnym

Polecane posty

Gość gość

umowa po prace na 3 miesiące i w tym czasie ciaza. czy należy mi się macierzyński?

Gość gośc autorka
nie :)

Gość gość
mimo, ze mam umowę o pracę? dokładnie do 21.02.2014 r. na umowie nie jest napisane ze to jest okres próbny czy coś...tylko jest normalnie UoP na okres 3 miesiecy

Gość gość
Jeśli w dniu zakończenia umowy będziesz w ciązy ponad 3 m-ce to umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu i z tym dniem się rozwiązuje. Macierzyński nie przysługuje, bo już nie bedziesz pracownikiem. Kodeks pracy art. 177 par.3

Gość gość
to macierzyński się należy tylko przy umowie o prace na czas nieokreślony? ja wiem ze w tej firmie to najpierw dają na 3 miechy a później na 7, więc co? kobiety które w tym czasie zajda nie mają macierzyńskiego?

Gość gość
Nie należy się macierzyński jeśli masz umowę na 3 miesiące. Gdybyś miała np na 4 to już tak. Tak jak pisała osoba wyżej jeżeli w lutym będziesz w ciąży powyżej 3 miesięcy masz przekużnna umowę do dnia porodu i nic więcej ci się nie należy.

Gość gość
ok a gdybym np. po tych 3 miesiącach próby dostała umowę o prace na 7 miesięcy i na tej umowie zaszła w ciążę to macierzyński mi się normalnie należy tak?

Gość gość
Umowę przedłużają tylko jeżeli wygaśnie po upływie 12 tc. Więc w Twoim przypadku- nie masz przedłużanej, a co za tym idzie, urlopu, a raczej zasiłku macierzyńskiego (bo jeżeli miałabyś przedłużaną, to tylko do dnia porodu, zasiłek potem płaciłby ZUS)

Gość gość
W chwili gdy ci sie konczy umowa i jestes w 3 miesiacu ciazy umowa ci sie przedluza do porodu. Macierzynski a raczej zasilek macierzynski placi ci juz zus. Musisz wtedy po urodzeniu dostarczyc papiery do zusu i wtedy on zajmuje sie twoim macierzynskim

Gość gość
Jak zdążysz urodzić w czasie trwania tej 7 miesięcznej umowy to macierzyński bedzie ci sie należał. A jak nie zdążysz urodzić, to przedłużą ci umowę do dnia porodu i przestajesz być pracownikiem, a macierzyński należy się pracownikowi (art. 180 KP)

Gość gość
Tak, jeżeli C**przedłużą umowę to później nie mogą Cię zwolnić, przedłużają umowę do dnia porodu. Później już nie jesteś pracownikiem, zasiłek macierzyński płaci ZUS, nie masz prawa do urlopu wychowawczego.

Gość gość
Kurcze dziewczyny jak nie wiecie na ten temat to nie piszcie glupot. Macierzynski sie nalezy ale wtedy juz od zusu.

Gość gość
Ja miałam umowę o pracę na okres próbny na 3 miesiące. Przed przedłużeniem dwa dni poinformowalam o ciąży to był 15 tc. Będę otrzymywala zasiłek macierzyński ;)

Gość gość
czyli jeśli dostanę tę umowę na 7 miesięcy, ale nie urodzę w czasie trwania tej umowy to żadnej kasy nie odstanę i jestem na lodzie mimo że miałam umowę o prace a nie śmieciówkę...lipa:(

Gość gość
Zapomniałam dodać że umowa została przedłużona do dnia porodu.

Gość gość
ale jak od zusu? możesz napisać konkretniej? będę normalnie miała płacone? już sama nie wiem....załóżmy że mam umowę na 7 miesięcy od ppowiedzmy marca. czyli umowa trwa do października. zachodzę w ciążę np. w sierpniu, więc w czasie trwania umowy ale rodze w maju czyli już po wygaśnięciu umowy...należą mi się jakies pieniądze czy nie?

Gość gość
a w jakiej wysokości jest ten zasiłek macierzyński? i ile trwa? normalnie rok?

Gość gość
Dostaniesz. Jeśli w czasie tej drugiej umowy a nawet w czasie pierwszej ale bedziesz miec 12 tydzien skonczony umowa ci sie z automatu przedluza do dnia porodu. Pozniej dostajesz swiadectwo a zus przejmuje wypłatę zasilku macierzynskiego. Jak chcesz uzyskac konkretna odpowiedź, a przede wszystkim poprawna to zadawaj pytania na forach kadrowych np. Infor tam napewno nikt nie wprowadzi cię w blad

Gość gość
Zasiłek jest płatny w 80% i zależy od poprzednich dochodów. I trwa rok.

Gość gość
ok a jeśli zaszłabym w ciązę na tej 3 miesięcznej umowie powiedzmy (trwa do 21.02) i byłabym w tym czasie dopiero w 7 tygodniu np. to już mi się nie należy żadna kasa? bo ciąza musi mieć min. 12 tygodni?

Gość gość
Zasilek jest uzalezniony od twoich zarobkow. Wszystko wygląda tak samo jakby ci wyplacal pracodawca. Ją nie wiem jakie masz zarobki.

Gość gość
Chyba ze wybierzesz pół roku macierzyńskiego to wówczas masz płatne 100% a drugie pół roku możesz wykorzystać tylko do 1 roku życia dziecka . Te informacje które podaje zaczerpnelam z ZUS-u ponieważ sama pojechałam się upewnić czy należy mi się . Bo różne opinie słyszałam.

Gość gość
zarabiam 1700 brutto

Gość gość
Gdybys byla w 7 tygodniu a umowa by sie konczyla i nie zostala przedluzona nic ci sie nie nalezy. No chyba żebyś poszla na l4 po ustaniu umowy. To wtedy do końca ciazy masz płacony zasilek chorobowy. A macierzynski to 80 proc jeśli zdecydujesz sie na rok lub 100% jeśli na pol

Gość gość
Ja mam np. Wyliczony macierzyński na 1400 zł oczywiście netto.

Gość gość
to mnie zaskoczyłaś...myślalam że jak jest umowa o pracę nawet na czas określony to i tak zawsze należy się macierzyński w razie ciąży...

Gość gość
Do wyliczenia zasilku liczy sie srednia z 12 my jak pracujesz krocej to z tych miesięcy co pracujesz. Każdy ma inne zarobki. A zasilek pi razy dwa mozna sobie wyliczyc. Jeśli masz 1700 brutto to sama widzisz albo 1700 brutto jak wybierzesz pół roku albo 80% z 1700 jak rok. Prosty rachunek.pod warunkiem ze masz stale zarobki i co miesiac masz te 1700 brutto

Gość gość
tak, stałe. to jest gwarantowana podstawa i tyle mam na umowie. ale strasznie to zagmatwane z tym macierzyńskim. już sama nie wiem kiedy co się należy:D umówmy się, dziś mało kto ma umowę na czas nieokreślony. ba! mało kto ma umowę o pracę, wszędzie śmieciówki. to wychodzi ze te wszystkie kobiety w ciąży które były na czasie określonym nie będą miały macierzyńskiego...coś mi się nie chce w to wierzyć

Gość gość
Boze dziewczynom przeciez c****sze ze nie mialabys jakbyś byla np. W 7 tyg i umowa nie przedluzona . Tak to wyglada. Jestes dopiero bezpieczna po 12 tyg.