Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża na okresie próbnym

Polecane posty

Jeśli zaszłaś w ciążę przed podpisaniem umowy to muszą Ci ją przedłużyć do dnia porodu. Kodeks Pracy mówi, że jeśli umowa na czas określony powyżej miesiąca, kończy się w dniu, kiedy skończony jest 12 tydzień ciaży, zostaje przedłużona do dnia porodu, wtedy też będzie Ci się należeć zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia, normalnie masz prawo do rocznego. Urlop macierzyński należy się pracownikom. Jeśli jednak w ciążę zaszłaś w trakcie trwania umowy, to w dniu kiedy się kończy będziesz poniżej 12 tygodnia ciąży, a więc pracodawca nie jest zobowiązany jej przedłużać, w takiej sytuacji lepiej poczekać do lutego jeśli mają dać drugą umowę.

Jeżeli nie masz żadnej premii itp to będzie średnia, 1700 brutto odliczasz od tego składki 13,71 % i wychodzi C***odstawa i to masz płatne 100% tej podstawy po odliczeniu jeszcze podatku, biorą 18%, później dzielisz to na miesiąc ZUSowski czyli 30 i masz dniówkę, dniówkę mnożysz razy liczbę dni danego miesiąca. Dniówka wychodzi Ci ok.46 zł na rękę.

Gość gość
dzięki Klaudynka mi chodziło właśnie o to czy należą mi się jakiekolwiek pieniądze już jak zwał tak zwała- czy to zasiłek macierzyński czy coś innego- po prostu czy nie zostanę na lodzie bez środków

Gość gość
To może popracuj trochę, zanim zajdziesz w ciążę, a nie zatrudniasz się tylko po to, by zajść w ciążę i pieniądzę dostawać . Już pal licho, że masz zamiar korzystać z pieniędzy podatników ( czyli uczciwie pracujących ), ale twój pracodawca już kolejnej młodej kobiety nie zatrudni. . I potem dziwicie się, że młode kobiety nie mają szans na pracę w ramach normalnej umowy na czas nieokreślony.

Gość gość
Witam. W marcu skonczyla mi sie umowa na okres probny (3 miesiace) bylam wtedy w 4 miesiacu ciazy. Moj pracodawca zatrudnia mniej niz 20 osob wiec zasilek chorobowy otrzymuje od ZUS-u ( zwolnienie od 3 miesiaca z powodu ciazy zagrozonej). W kwietniu otrzymalam od pracodawcy swiadectwo pracy. Moje pytanie czy pracodawca mogl tak postapic i nie przedluzyc umowy mimo ze byla ona na okres probny?? I czy nalezy mi sie urlop macierzynski z ZUS-u w takiej sytuacji ?

Gość gość
Up up

Gość gość
Upup