Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martucha89

Położnictwo

Polecane posty

Gość Martucha89

Witam, Chciałabym rozpocząć studia położnicze. Niestety mam możliwość studiowania tylko zaocznie a studia zaoczne w kierunku położnictwo mogę rozpocząć tylko po studium medycznym. Nie mogę znaleźć żadnego studium ani szkoły policealnej o kierunku położniczym. Czy robiąc najpierw dwuletnią szkołę medyczną np w kierunku opiekuna medycznego będę mogła zacząć studia położnicze?? Wydaje mi się że nie więc czy jest w Polsce gdzieś szkoła po której mogłabym studiować to co chcę?

Gość Surisun
Hej, Nie ma już możliwości kształcenia się w tym kierunku w studium medycznym czy szkole policealnej. Żaden ukończony kierunek w takich szkołach (np. opiekun medyczny) nie daje uprawnień do studiowania położnictwa w trybie zaocznym w ramach tzw. studiów pomostowych (są one przeznaczone jedynie dla osób posiadających dyplom i prawo wykonywania zawodu, ale nie posiadających wykształcenia wyższego, czyli po liceach medycznych, studium lub szkołach zawodowych, które już nie funkcjonują). Z tego co się orientuję istnieje kilka szkół/uczelni prywatnych (najczęściej PWS), na których jest możliwość studiowania w trybie zaocznym (w formie zjazdów) (bez wcześniejszego wykształcenia medycznego) PIELĘGNIARSTWA np.: Elbląg, Kwidzyn, Nysa, Kutno, Pińczów, Kielce, Ostrowiec Świętokrzyski. Jednak o POŁOŻNICTWIE nic nie słyszałam, nie wiem czy któraś z tych szkół otworzyła ten kierunek, musiałabyś skontaktować się z tymi placówkami i podpytać. Z tego co się orientuję, forma zaoczna takich studiów jest mimo wszystko dość wymagająca (zajęcia od piątku do niedzieli, czasem od czwartku już, plus bardzo duża liczba godzin zajęć praktycznych i praktyk zawodowych tj. co najmniej 2300 godzin, które robisz w tygodniu). Na uniwersytetach medycznych (studiuję na jednym z nich) można studiować położnictwo tylko dziennie - studia niestacjonarne I stopnia są prowadzone wspólnie ze stacjonarnymi (różnica jest tylko taka, że są one płatne).