Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Haalooo BARDZO WAŻNE

Polecane posty

Gość gość

Zło dobrem zwyciężaj! :)

Gość gość
a kupe papierem toaletowym!!! :classic_cool:

Gość znacznie lepiej zrobisz
;)

Gość gość
Ludzie, trzeba być dla siebie dobrym. Nawet jeśli ktoś wyrzadzil Ci największe zło. Jutro pierwszy piątek miesiąca :) Może warto skorzystać z sakramentu pokuty i pojednania? W pierwsze soboty miesiąca można odprawiać nabożeństwo wynagradzające NMP. :)

Gość odplynąć
Moc pozytywnego myślenia.

Gość gość
Nie, wiara i BÓG. :)

Gość gość
Śpijcie dobrze. :) Pomódlcie się za swoich bliskich, może nieprzyjaciół? Zło dobrem zwyciężajcie! :)

Gość gość
ale często tym dobrem to jest, jak komuś dobrze zasadzisz kopa w zad ; potem zreflektuje dlaczego tak się stało

Gość gość
Przebaczenie - to jest brama do raju. Nikogo nie wiń, nikogo nie oceniaj - wtedy opada zasłona ignorancji, która nie pozwala widzieć mimo patrzenia, ani słyszeć mimo słuchania.

Gość odplynąć
Moc pozytywnego myślenia to książka która swym przekazem dobija sie by ludzie wreszcie otworzyli oczy i zaczeli poświęcić choć 5 minut swej marnej egoistycznej egzystencji na parę wersów z Biblii.

Gość gość
Bóg przemawia do ludzi cały czas, na niezliczoną liczbę sposobów, nie tylko przez Biblię :)

Gość gość
tak,tak.. i jeszcze jak dostaniesz w jeden policzek to nadstaw drugi..przy okazji jeszcze kopną Cię w d**ę

Gość mookaate
Piękny wątek. Dziękuję autorowi za założenie :)

Gość odplynąć
Ludzie zaczynają sie wstydzić wiary i Boga. I znowu doprowadzamy do Sodomy i Gomory.

Gość gość
tak, ale pismo jest pełne sprzeczności które zapewne doskonale uzupełniają się, np. dla ofiar i ich oprawców mamy ważny fragment, który sprawi, że cierpiący nie popadną w nerwicę odpuszczania natychmaistowego i zupełnie dla nich niezrozumiałego, proszę: "3 Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu! 4 I jeśliby siedem razy na dzień zawinił przeciw tobie i siedem razy zwróciłby się do ciebie, mówiąc: "Żałuję tego", przebacz mu!» "

Gość gość
a jeśli on nie żałuje ??

Gość gość
Biblia jest pełna sprzeczności, bo jest kompilacją z różnych czasów. Dlatego ostatecznie nie jest najlepszym przewodnikiem. Dobry przewodnik nie może nauczać sprzecznych rzeczy. Co nie wyklucza tego, że wielu może pomagać.

Gość odplynąć
Pismo jest w naszych głowach, to my mamy wolny wybór. Jeśli bycie księdzem to w tych czasach jest jak zawód??? To my baranki idące na żeś powinniśmy mieć Boga w sercach.Zapominamy o przesłaniu: Wiara,Nadzieja,Miłość.

Gość gość
w tych czasach lepsze życie mają osoby które są sk.....jak ktoś jest za dobry to go ładują w .......

Gość gość
Przebaczenie dotyczy także sytuacji, gdy ktoś nie żałuje. Do przebaczenia droga wiedzie najpierw przez zrozumienie, aż do momentu gdy rozumiemy, że życie jest jak sen i wszystko jest lekcją, której możemy się nauczyć lub nie, w zależności co wybierzemy. Dopóki nie nauczymy się, dopóty lekcja jest powtarzana. Przebaczenie uwalnia w pierwszej kolejnośc**przebaczającego. Uwalnia do miłości. Miłość jest niemożliwa do poznania, gdy jest w nas poczucie winy lub obwinianie.

Gość gość
Nikt kto jest sk... nie ma lepszego życia. Musiałbyś doświadczyć stanu świadomości tych osób. Jest to stan zawężonej świadomości, stan oddzielenia, stan samotności - niezależnie od pozorów, które mogą wskazywać na co innego. Dlatego zajmij się sobą. Kto chce zmienić świat, musi najpierw zmienić siebie i tylko siebie.

Gość gość
Tak: wiara, nadziej i miłość, z których miłość jest najważniejsza, miłość, która nie pamięta złego, wszystko wytrzyma, wszystkiemu ufa, we wszystko wierzy, nie unosi się gniewem, cierpliwa jest, łaskawa jest.

Gość gość
imo, trzeba mieć odpowiednio wyważone podejście do tej sprawy, czasami krzywdziwy kogoś i innych swoim pochopnym niby przebaczaniem, co znaczy nie wiń? nie oceniaj? konkretnie - jeśli ktoś wyrządził olbrzymie zło, np. zg****ił ci dziecko, to nie masz prawa go obwiniać? masz prawo powiedzieć mu, co czujesz, jak to postrzegasz, co ci zabrał, po to żeby miał świadomość tego, co się wydarzyło, jesli jej w odpowiednim kształcie jeszcze nie ma, następnie podejmujemy długotrwały mozolny trud poradzenia sobie wewnętrznie z tym, i nikt nie ma prawa zmuszczać nas do tego, żeby to stało się już zaraz i natychmiast, bo może jutro umrzesz i spadasz do czyścca dalej nad tym mędrkować, już my nie bądźmy tacy do przodu ze wszystkim

Gość gość
Tak, Ty decydujesz kiedy przebaczasz. Gdy ujrzysz kiedyś świat całkowitego przebaczenia, zrozumiesz, że nieprzebaczenie jest piekłem, które tworzy cały świat wokół nas, świat nierówności, bólu i cierpienia. Po drodze przyjdzie zrozumienie, że wszelkie "zło", które Cię spotkało wynikało z Twojej nieprzebaczającej postawy.

Gość odplynąć
Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma.Zapominamy o tym co tak naprawde jest ważne, co nas ludzi napędza.

Gość gość
a kto powiedział,że ja chcę zmieniać świat.Tylko mówię jak ja to widzę.Ja nie uważam siebie za złego człowieka.Bardziej interesuje mnie dobro innych niż moje własne.Nienawidzę gdy ktoś rani drugą istotę.Tylko często sprawia to ludziom radość.Oni nie robią tego nieświadomie tylko bezczelnie śmieją Ci się w twarz.Chciałbym czasem być sk....ale nie potrafię.A taki co jest przebiegły idzie po trupach do celu i nie patrzy co się dzieje z innymi.

Gość gość
tak, bardzo kontrowersyjna teoria, ale słyszałam podobne "masz w życiu dokładnie to, co chcesz, na co sobie zasłużyłeś", to wyjaśniało wszystko, wszystkie choroby itd., jeśli zważyć na to, ok, ważny jest mój stosunek do tego, czy będę wyła i popadnę w depresję jak mój mąż zachoruje na SM, czy raczej w błogosławionym spokoju będę szcześliwa że mam się kim opiekować, w porządku - tylko to że ktoś popadnie w żal, nie oznacza, że jest gorszy, każdy ma własną konstrukcję psychiczną, może ten stan żalu i depresji to i tak dla tej osoby nie jest dno, tylko dużo, może akurat tyle, co Bogu wystarczy, kto to wie?

Gość mookaate
Miłość i przebaczenie leczą duszę i ciało... I zmieniają chore relacje na dobre :)