Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MissCarli

Jak przekonać chlopaka do przeprowadzki

Polecane posty

Gość MissCarli

Witam, potrzebuje rady. Mieszkam z chlopakiem w duzym flacie w Szkocji. Pracujemy w warehousach, ale zaczynam miec tego dosc i chcialabym cos zrobic ze swoim zyciem. Ostatnio natknelismy sie na ogloszenie o praktykach. Podobno mozna ubiegac sie o cos takiego i rząd za o zaplaci (trening i potem certyfikaty z zaliczenia wybranej dziedziny). Jest tylko jeden minus, zarabia sie ok 100 funtow na tydzien. Jedynym wyjsciem byloby przeprowadzenie sie do pokoju na rok ale moj chlopak nie popiera tego pomyslu zeby dzielic z kims dom. Nigdy wczesniej nie wynajmowal pokoju, poczatkowo mieszkal z rodzicami potem wynajal dla siebie flata. Co myslicie o tej sytuacji? Jak moge go przekonac? Praktyki to jedyne wyjscie zeby zrobic cos z nasza przyszloscia...

Gość gość
wasza przyszłość to powrót z pustymi kieszeniami do Polski!

Gość gość
Przekonaj. To swietna okazja dla was szczegolnie,ze teraz kryzys. Rok to niedlugo a jaka inwestycja w przyszlosc. Ja wrocilam z irl.pln.w kwietniu i zaluje jak holera! Wracam chyba niedlugo! Mam 32l.i zycie do d**y. Powiedz to wszystko co tu pisze mu i przekaz tez,ze bardzo dobrze zrobicie z tymi praktykami bo na zachodzie to nie takie g...jak w pl. Powodzenia dla was! :-)

Gość gość
musicie oboje to robic nie mozesz TY isc na praktyki tylko ?

Gość gość
Ja bylam na takich praktykach, nic sie na nich nie uczysz, tylko robisz najgorsza robote, a pracownicy cie nienawidza i odnosza sie do ciebie z niechecia, ze pracujesz za darmo...

Gość MissCarli
Niestety musimy sie zdecydowac razem bo on z jednej pensji nie oplaci mieszkania.. Nie wiem jak mu przemowic do rozsadku, to przeciez tylko rok dzielenia domu z nieznajomymi a ilez po tym roku mozna zyskac... Do 23:30 : Nawet gdyby traktowali mnie jak ta najgorsza to jakos przeboleje te 12 miesiecy bo wiem ze sie oplaci ( swoja droga nie sadze by bylo gorzej niz w warehousach przepelnionych polskimi managerami ktorzy wlasnie swoich rodakow traktuja jak niewolnikow). Poza tym teraz pracodawcy przyjmuja tylko i wylacznie po okazaniu jakiegos dowodu na to ze masz doswiadczenie i pracowalas wczesniej w podobnym srodowisku a praktyki sa idealnym pomyslem, szczegolnie dla ludzi ktorzy nie chca ladowac sie w pozyczki na studiowanie.

Gość gość
ja bym zagrozila ze i tak sie przeprowadze, z nim czy bez niego, przynajmniej bedziesz wiedziec czy mu na tobie zalezy

Gość gość
Bez studiow jestes nikim zerem ktore bedzie zarabialo troszke powyzej najnizszej krajowej moja droga.

Gość gość
a praktyki sa idealnym pomyslem, szczegolnie dla ludzi ktorzy nie chca ladowac sie w pozyczki na studiowanie. xxxxxxxxxxxxxxxx co ty pieprzysz koleżanko??? stawiasz na równi roczną praktykę z pięcioma latami studiów???

Gość gość
Bo to pisal jakis debil po zawodowce pewnie! Dla niej to jest to samo no coz dlatego zapierdziela na warehousach!

Gość MissCarli
Kochani :) To milo ze mi wrozycie i to jeszcze za darmo. Przykro mi tez ze bede musiala was rozczarowac ale nie jestem po zawodowce:( Skonczylam studia w Polsce : Anglistyka z Germanistyką i gdybyście byli w UK troche dluzej niz pare tygodni zapewne wiedzielibyscie iz polskie dyplomy, certyfikaty i inne Non-UK papierki sie tutaj NIE licza, a juz napewno gdy sie jest swiezakiem po studiach bez zadnego doswiadczenia. Dlatego tez przyjelam prace w warehousie zeby od czegos zaczac. Gdybym uniosla sie duma i stwierdzila ze bede szukac pracy zwiazanej z kierunkiem studiow lub zaczela Uni w UK to pewnie wrocilabym z podkulonym ogonem po paru miesiacach do Polski, bez pracy, bez oszczednosci ktore wlozylam w wyjazd ale za to z dlugami czy pozyczka na karku;] Stad tez moj pomysl z praktykami. Mam tutaj wielu znajomych po angielskich studiach. Pracujemy razem w warehousie gdyz po skonczeniu 2- letnich, czasem nawet 4-letnich kursow, nie znalezli pracy, bo jedyne co mieli to wiedze teoretyczna z danej dziedziny studiow, zamiast praktycznej. Jak widac moja decyzja nie byla podjeta z dnia na dzien ale konsultowalam ja z roznymi srodowiskami wiec nie obrazajcie mnie tylko doradzcie bo po to zalozylam temat. Jesli ktos nie ma pojecia o tym jak funkcjonuje UK to prosze sie nie wypowiadac. Dziekuje

Gość gość
jak jestes po takich studiach to czemu nie znajdziesz jakiejs pracy w szkole lub jako tlumaczka? Nie zawsze potrzeba ci doswiadczenie

Gość MissCarli
Rynek pracy w UK jest obecnie przeciazony i jest coraz ciezej znalezc prace w zawodzie a bez potrzeby przedstawienia odpowiedniego doswiadczenia. Bylam chyba na kazdej mozliwej stronie internetowej i powiem szczerze ze nic nie znalazlam NIC w Szkocji. Byly dwie oferty pracy w Bristolu i Londynie ale nie tak prosto przeprowadzic sie ponad 500 mil do miejsca pracy z dnia na dzien, szczegolnie ze oferowali przyjecia na okres probny. A wracajac do tematu rozmawialam z chlopakiem i powiedzial ze to przemysli, wiec nie jest calkowicie na NIE tak jak na poczatku. A poza tym mam jeszcze troche czasu zeby go przekonac bo proces rekrutacyjny jesli chodzi o praktyki troche trwa

Gość gość
młotkiem go xD

Gość gość
rzeczywiscie najlepiej :)

Gość 0 Terenia 0
Wiadomo, że twój chłopak to polaczek bez ambicji, wystarczy mu minimum i ani myśli o dokształcaniu się. Moja rada: Rzuć chłopaka, rób kursy i rozglądaj się za jakimś apetycznym Szkotem 😴

Gość 0 Terenia 0
Ku/rwa, temat z zeszłego roku :O To może autorka już znalazła jakiegoś Szkota? :classic_cool:

Gość gość
samasie wyprowadz i lec za marzeniami jakl opn nie chce no na spoko :) www.youtube.com/watch?v=glVAzwRFphs

Gość gość
MissCarli nie bardzo rozumiem co ci dać mają te jakieś cudowne praktyki. Jesli chodzi o jakiekolwiek NVQ to możesz je sobie robić gdziekolwiek i jakkolwiek chcesz i to do ciebie się dostosowują, tylko nie wiem czy co to w czymś pomoże bo mój ma 3 na customer service, na plaster, na decorator i nigdy nawet nigdzie tego nie miał szansy pokazać. a wiele prac miał - i przez agencje i przez złożenie cv - w takiej np. ikei czy innych sklepach i nigdzie tego nikomu nie pokazywał. co do tego mieszkania wspolnie w domu to twoj facet moze miec sporo racji. to nie jest fajne i niby rok a możecie się przez to i rozstac nie wzielas tego pewno pod uwage, prawda? wszystko zalezy na jakich ludzi trafisz. pomysl ze bedziesz musiala dzielic z kims obcym zupelnie kuchnie, lazienke , wanne kibel. nie dziwie sie twojemu ze nie chce.

Gość gość
Jak wróci z pracy to niech czeka na niego już firma od przeprowadzek i wtedy nie będzie miał wyjścia ! Ja korzystałem parę razy z firmy DTS http://przeprowadzki.pl niesamowita firma od przeprowadzek !