Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milusinskaona

CZY SIEDZA TU TERAZ OSOBY KTORE SA ZAGRANICA

Polecane posty

Gość moniiaa9990
tez w hotelu pracuje ;) no brytyjczycy nie sa tacy jak polacy polacy dla mnie sa wredni nie uprzejmi tylko by krzywo patrzeli jak kto ubrany jak ktos ma lpeij to juz odrazu dokuczanie i wredota ;/ mi to tylko rodziny brakuje i klimatu w polsce ;)

Gość moniiaa9990
moja tesciowa jest w angli a ciagle narzeka ma 50 godzin tyg a narzeka ze pieniedzy nie ma tacy polacy ;/

Gość gość
Mi brakuje zimy :). Teraz tak o tym myśle bo grudzień i pada deszcz a chciałabym zeby było śniegu po kolana, mogłabym zabrać córę na sanki i połazić z mężem po uliczkach wieczorami :) Potem wyskoczyć na mulled wine :) Ahhhh marzenia

Gość moniiaa9990
zima w angli to pomarzyc heh ;/ najlepsze jest to jak anglicy widza snieg 3 cm i juz panikuja zapasy takie w sklepach robia jakby tego sniegu bylo niewiadomo ile ;/

Gość gość
Ja tam ne narzekam. Pracuje ogólnie 42 h tygodniowo. W soboty sobie dorabiał sprzątając cottage prywatnie. Mam 2 letnia corke i jest ok. Moze nie żyje na jakim super wysokim poziomie ale stać mnie na normalne zycie a i jeszcze pare groszy sie oszczędzi.

Gość gość
Niemcy - od 6 lat.I nie wracm do PL.Mąż dobrze zarabia,ja tez,dziecko i tak by nie chcialo wrocic do Polski.Cala rodzina za granica - wszystkie kraje świata.Wiem że zyje,nie musze życ od pierwszego do pierwszego.Kupuje co chce,jem co chce,co chce to mam,i to mi odpowiada.I najwazniejsze wszyscy jestesmy tu szczesliwi.Pozdrawiam.Wesolych Świat wszystkim.

Gość gość
kanada na stale mieszkam

Gość moniiaa9990
to dobrze ze wam sie podoba!;)

Gość gość
Niemcy, pół roku. dobija mnie emigracja, ale ponoć najtrudniejszy pierwszy rok........

Gość fafarifi
ja sie dziwie ze ludzie nie mogla zaoszczedzic kasy na obczyznie, ja mam kase i nie wiem co z nia poczac

Gość ex_debill_znowu_po
no ta się dziwię, nie miałabym problemu z nadmiarem kasy:) jak masz zbędne parenaście tysiączków to chętnie przyjmę:)

Gość moniiaa9990
ja tez przyjme!!! ;)

Gość fafarifi
juz myslalem ze bede wplacal na jakas fundacje, pieniadze ciesza chyba tylko na poczatku, pozniej tylko sie patrzy na konto i widzi ssie coraz wieksze cyferk i i nawet to nie rusza...a niech se beda :)

Gość moniiaa9990
no tak niech sobie beda tez tak bym chciala ale ja za duzo to nie mam oszczednosci ale ogolnie najwiecej kiedykolwiek mialam ;p

Gość ex_debill_znowu_po
mówię Ci zainwestuj we mnie! spełnisz dobry uczynek:)

Gość moniiaa9990
hehe ;)

Gość gość
Ja bym wróciła do polski ale mój syn i mąż chcą tutaj zostać poza tym bałabym się zaczynać wszystko od początku. Mam tutaj więcej możliwości znalezienia pracy, czy dla syna. Mam troche pytanie z innej beczki:)) jesteście w uk wiecie sami jak tutaj jest z edukacja prawda jest taka, że jest gorzej jak w Polsce. Czy wy jakoś wspieracie swoje dzieci? chodzą gdzieś na dodatkowe zajęcia, lekcje czy do polskich szkół? Tutaj gdzie mieszkam w wiele rodzin zapisuje dziecko a to na piłkę nożną, tenis, basen, taniec, weekendowe polskie szkoły. Ale wydaję mi się, że to tylko dlatego aby pokazać innym polakom jacy są fajni, ile maja kasy i stać ich na to aby dzieciak cały tydzień gdzieś bywał. A jak to jest z wami, tutaj jesteśmy anonimowi i możecie mi powiedzieć coś na ten temat. Jestem mama 6 letniej dziewczynki i po szkole przychodzi do domu i razem się bawimy a ona nie chodzi nigdzie na dodatkowe zajęcia ale tak patrze na innych to sama nie wiem czy dobrze robię. Jak to jest u was?.

Gość ex_debill_znowu_po
generalnie wszystkie dzieci gdzieś chodzą, jak są małe to z mamusiami na grupy, a potem już z górki... syn jest już w szkole i chodzi na naukę pływania, bo sam chciał, a poza basenami to praktycznie nie ma możliwości się uczyć na dziko i na zajęcia z piłką, takie ogólnorozwojowe, wprowadzające do gier zespołowych - są bardzo fajne dzięki trenerce, niestety niepopularne, bo tu specjalizacja od małego - czyli tenis, rugby, albo piłka... w ub. roku chodził właśnie na kopaną, ale tak nie specjalnie mu szło i mi się też nie podobało... na pewno będę go zapisywac na jeszcze inne zajęcia, żeby sobie róznych rzeczy popróbował, co mu się podoba, ale te dwa popołudnia w tygodniu póki co wystarcza. Córka ma w przedszkolu rytmikę i to chwilowo wszystko, chodziła na gimanstykę, ale przestałam wyrabiać na zakrętach... może na wiosnę znajdę jej coś fajnego znowu... Dzieci koleżanek podobnie chodzą, ale nie chodzą tam, gdzie my, więc na pewno nie jest to kwestia pokazania się... ja akurat nauczać nie lubię, więc może bym mogła dziecko nauczyć pływać, czy grać w tenisa, ale niech to lepiej zrobią fachowcy;) Czy z edukacją jest gorzej niż w Polsce? Nie wiem, jest inaczej na pewno.

Gość gość
ostatnio rozmawiałam z rodzicami (Anglicy) którzy bardzo krytycznie wypowiadali sie właśnie o poziomie kształcenia tutaj w uk pytali sie mnie jak w Polsce bo słyszeli, że dzieci są na wyższym poziomie i więcej wiedzą niż tutaj, sama sie temu przyglądam i zauważyłam, że cudów tutaj nie oczekują od dzieci a jednak w Polsce nauczyciele wymagają od uczniów więcej. Jeżeli sami anglicy narzekają na to to chyba coś w tym jest tak. Dlatego pytam jak jest u was z dodatkowymi zajęciami dla dzieci, lekcjami, czy uczycie w domu polskiego(pisanie, czytanie, gramatyka,) mam kuzynkę, która wróciła z 13 letnim chłopcem do polski(matka jej zachorowała więc musiała) tutaj chłopak był prymusem w szkole, w Polsce też mu się podoba i zadowolony ale tam znowu jest najgorszy w klasie i ma braki). Martwi mnie to bo jeżeli kiedyś będę musiała wrócić w razie czego, to nie chcę aby moje dziecko miało problemy w szkole.

Gość ex_debill_znowu_po
mój dopiero zaczął primary w sierpniu, więc ogarniam system i nie uczę go jeszcze polskiego, znaczy liczyć tak, ale póki co alfabetu np. już nie, bo nie chcę mu mieszac, będę go uczyć polskiego, ale może w przyszłym roku,albo i później, jak uznam, że jest gotowy; ja się właśnie trochę wkopałam, bo wożę go 5 mil do szkoły uznanej za lepszą w regionie, ale jak gadam z koleżankami to też się zmienia i duzo zależy od dyrektora i nauczycielek.. z drugiej strony praca domowa teraz to jest jedna kartka na tydzień, czyli nic, ja pracowałam z synem więcej, bo mi się wydawało, że jest do tyłu i efekt jest taki, że opanował alfabet (phonics) i teraz przeszedł do wyższej grupy z tego (znowu się muszę dowiedzieć co tam robią, bo on mało mówi), a dzieci w klasie wałkują dalej materiał, więc póki co wrażenie mam takie, że moze trzeba więcej w domu z dziećmi pracować - taka uwaga do tych rodziców co się skarża... mam ten plus w swojej sytuacji, że pracuję w domu, więc jak odbiorę ze szkoły mogę z nim usiąść, ale mimo wszystko każdy rodzic te trochę czasu może znaleźć i chęci, jesli mu zależy; dzieci w Polsce są na wyższym poziomie, ale w sumie co z tego wynika?

Gość gość
Faktem jest, że Anglicy nie przywiązują większej uwagi do wyników swoich dzieci(mówię o szkołach państwowych) sama jestem świadkiem jak dzieci w grupie mojej córki, nie potrafią dobrze policzyć do 20 a nauczyciele maja taką świadomość: że jak dzieciak nie chce to nic nie musi..przecież od dziecka należy wymagać, uważam że dzieci w Polsce uczą się wielu rzeczy, i są lepiej przygotowane do daleszej edukacji i do zycia. Jak to możliwe, że znajomych syn ma 15 lat i jego praca domowa to pokolorowanie czwgoś, lub napisanie paru zadń a chodzi do szkoły, ktora ma bardzo dobrą renomę. Czasami rozmawiam z nim to jakbym gadała z 5 letnim dzieckiem, w ogółe pojęcia o niczym nie ma i wydaje mi się, że to jets wynik tutejszej edukacji. Wiem, ż epolacy mieszkający tutaj niestety musza się dostosowac bo wyjścia nie mają, chcemy tutaj mieszkac to i przyzwyczajamy się do wszystkiego ale czy wy pomagacie w jakimś stopniu swoim dzieciom. Przecież każdy rodzic chce aby jego dziecko coś osiągneło w życiu tym bardziej w dzisiejszych czasach gdzie bez znajomosi języków obcych, i innych zdolności trudno o dobra pracę, lepszy start w zyciu a takie rzeczy nalezy wpając dziecku od najmłodszych lat.

Gość ania ck 30
Jestem wlasnie na wczasach w Sri Lance po jutrze powrot przez z przesiadka a Dubaju do Frankfurtu.

Gość gość
Anglia, a konkretnie stolica. Wcale mi sie tu nie podba, nie jest dobrze i chyba wiekszosc tu mieszkajacych to widzi. Jest coraz gorzej: z praca, coraz wyzsze ceny, smieszne zarobki itd.

Gość gość
*podoba

Gość Madeleine76
tak siedza Szwecja 16 lat

Gość na emigracjiiiii
australia

Gość gość
Ktos wyzej pisal, ze jest za granica, a skonczyl tylko LO? To co Ty tam robisz? Czym sie zajmujesz?

Gość gość
Niemcy :)

Gość Madzieńka 79
Ja jestem w Tokyo, ale za dwa dni wracam do Włoch, gdzie mój dom.

Gość gość
pisala ze jest kelnerka ;>