Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

80 procent rosyjskich kobiet dokonuje aborcji

Polecane posty

Gość gość
i dlaczego ksieza w wiekszosc**przypadkow przedwczesnie urodzonych chowac na cmentarzu nie chca mowiac ze to nie czlowiek?to dopiero hipokryzja haha bo dla kosciola najwartosciowszy jest ten nienarodzony

Gość Piotr jakiśtam skądśtam
Niestety księża w wielu przypadkach to hipokryci. Ja w Boga wierzę, ale nie życzę sobie by przedstawicieli jakiejś instytucji religijnej zbytnio ingerowali w nasze życie (także tych niewierzących)

Gość gość
Dobrej nocy Piotr. To nie prawda, ze nie chca chowac nienarodzonych dzieci.

wiesz czemu nie chca pochowac dziecka? bo nie mialo chrztu, a kazdy czlonek w kosciele katolickim to dla nich kasa co roku od panstwa :D to sie nie opyla :)

Co do kościoła, nie podoba mi się to, że zawarliśmy konkordat ze Stolicą Apostolską, z formalnego punktu widzenia. Nawet Włochy nie mają konkordatu, a umowy okołokonkordatowe. Żeby była jasność, nie atakuje wierzących, a niektóre błędy i wypaczenia instytucji kościoła i naszego państwa, które uważam za warte podkreślania.

jak to nieprawda? moja znajoma urodzila martwe dziecko w 7 mscu ciazy, maz pojechal do ksiedza jak ona byla jeszcze wszpitalu to mu powiedzial, ze do worka na smieci moze wyrzucic( te male zwloki), no super... serio

A wzór osoby lewicowej to taka dla mnie, która nie ma fałszywej tolerancji do innych, a prawdziwą, realną. Czyli szanuje osoby myślące inaczej od niej, a nie tylko te które myślą tak samo. Bo inaczej można dojść do wniosku, że nawet naziści, którzy notabene mocno z lewicą byli związani, byli tolerancyjni.

Gość gość
Nati_88 / Podpisuję się pod Twoim postem rękami i nogami. / Od siebie dodam że mam mały mętlik w głowie. Mianowicie czytając wpisy na innych wątkach, kobiety w ciąży, bez partnera to puszczające się K********** / Gdy jednak urodzi, to też jest k u r w ą. / Gdy usunie ciążę, to "popełnia morderstwo", i nadal jest K u r w ą. / Urodzi niepełnosprawne dziecko, jest też egoistyczną K u r w ą. / Rozwódka z dzieckiem też K***********. / Czy wdowa z dzieckiem bez finanowego zabezpieczenia to "lepsza k*******a"? / Jakby nie spojrzeć, większość ludzi obarcza kobietę chyba za to że w ogóle oddycha i śmie istnieć. Jakikolwiek wbór by postanowiła, jest źle. Litości ludzie! Zdecydujcie się wreszcie o co Wam chodzi? / Ja nie mam nic do upoślodzonych osób. Przykre jest jedynie to, że gdy rodzice odejdą i nikt inny się o nie niezatroszczy, to lądują w jakimś przechowku, czekając na śmierć. Większość ludzie nie lubi kalekich czy ułomnych. Nie wiedzą jak się zachować. Przykre.

Brak szacunku dla kalek, starszych ludzi, ułomnych, w dużej mierze jest wynikiem wychowania w takiej, a nie innej kulturze, w której wyznacznikiem doskonałości są media. W prosty sposób pokazują one kto jest "hot", a kto "not". Np. starszych ludzi w telewizji widzimy zazwyczaj wtedy kiedy reklamują krem do protez albo kiedy zachęca się ich żeby nie męczyli sprawami pogrzebu rodzin swoich, bo rodziny mają ważniejsze rzeczy na głowie... przykre.

Gość gość
a dla''normalnych''ludzi jest szacunek jesli nie maja przyslowiowej skory fury i komory?bo jakos nie widze.a co do starych,to np zwykle jak ktos byl kochajacym rodzicem to potem na starosc dzieci sie mu odwdzieczaja.a jesli ktos byl katem dla rodziny to nic dziwnego ze nie chca go znac i laduje w przytulku

Mało w dzisiejszym świecie jest szacunku do człowieka. Nie jest on kreowany, bo nie jest opłacalny. Co do starszych ludzi, widziałem różne sytuacje i koleje losu. Mi chodziło raczej o ogólny społeczny stosunek do starszych, kalek, bezdomnych o wykluczenie społeczne, które jest realnym zjawiskiem.

Gość gość
10.12.13 [zgłoś do usunięcia] gość nikt nie chce ich k***a uśmiercać. ci co żyją, niech żyją, umrą jak każdy. ale kiedy kobieta jest w ciąży i dowiaduje się, jakie dziecko się urodzi, niech zdecyduje czy tego chce czy nie. jeśli nie, to nie będzie żadne uśmiercenie, bo płód nie jest jeszcze człowiekiem, KA PE WU? ______________________________________________________________ Ale JAK może zdecydować kiedy od małego dziecka, większość jest karmiona doktryną Katolizmu? Dla takich kobiet nie ma wyboru. MUSI urodzić bo tak nakazuje jej wiara. Kościół się nie martwi co będzie potem, nie obchodzi jakie życie czeka takie dziecko, bo "Bozia" przecież kocha wszystkich i wszystko im wynagrodzi yyyy....po śmierci nie?

Gość gość
a ludzie biedni nie są wykluczeni?teraz wyznacznikiem jest portfel,i precej sie zaakceptuje kogos z jakims niedorozwojem ale z bogatej rodziny niz ''normalnego''ale biednego,ale przeciez tak bylo zawsze,w dawnych czasach,czasach kosciola zreszta ktory dzis tak broni uposledzonych plodów,takich ludzi trzymano w zamknieciu na łancuchach i nikt problemu nie widzial,jeszcze kilkadziesiat lat temu takie osoby oddawano do zakladów i nikt sie wiecej nimi nie interesowal,a co sie dzialo w takich zakladach to jak ktos pisal material na horror

Nie, nie zaakceptuje się tego kogoś z bogatej rodziny, a to co posiada. W dzisiejszych czasach coraz rzadziej akceptuje się kogokolwiek. nawet z akceptacją siebie czasem są problemy.

Nie, nie zaakceptuje się tego kogoś z bogatej rodziny, a to co posiada. W dzisiejszych czasach coraz rzadziej akceptuje się kogokolwiek. nawet z akceptacją siebie czasem są problemy.

Gość gość
w dzisiejszych czasach dzisiejszych czasach,a w innych czasach bylo lepiej?nie bylo.

W małych społecznościach pod tym względem zawsze było lepiej. Rozwijanie się mass mediów, techniki, podkreślania indywidualizmu w kółko i w kółko sprawia, że mamy kompleksy, obawy, które produkują reklamy. Kiedyś nie było takiego kultu piękna jak dzisiaj. Np. kilkadziesiąt lat temu ludzie (wg badań przynajmniej) byli szczęśliwsi niż teraz). Moje dzieciństwo spędzone było na dworze z ziomkami, a teraz dzieciaki powariowały.... Takie moje zdanie.

Piotr, z calym szacunkiem, ale nazisci i fasysci to prawicowe zagadnienia. Dla przypomnienia H I T ... L E R przed wojna spotkal sie z Papiezem Piusem na audiencji gdzie dostal bligoslawienstwo i poparcie ze strony Kosciola Katolickiego na rzeźnie! Jego wojska nosily na ramirniu napis "Gott mit uns", nic wiecej nie musze chyba pisac, choc historie znam bardzo dobrze. Do goscia co napisales/as, ze podpisujesz sie pod moim poste rekoma i nogami... Niestety mimo szacunku do osob wierzacych i o odmiennych pogladach do moich, nauczylam sie, zeby nigdy nie pryznawac racji, bo tylko wtedy w oczach drugiej strony jestes "spoko" i tolerancyjny. Co do kobiet - ha od wiekow Kosciol dbal o to by kobieta czula sie podle myslac w ogole o swoim istnieniu. Zawsze przez religie byla sawiana na drugim planie, jako cos gorszego. Teraz gdy Kosciol musi isc z "duchem czasu" nawet k***a jest swieta, po to by dalej religia mogla utrzymywac pozytywne wiezi ze spoleczenstwem..

Sorki muszę spadać :) Dobrej nocy :P

Wiem, że z punktu widzenia światopoglądowego mieli sporo wspólnego z prawicą, ale jeśli chcielibyśmy zagłębić się w ich program polityczny to ma on dużo więcej wspólnego właśnie z lewicą, a nie z prawicą. Ja na to patrzę z punktu widzenia nauki o polityce (jestem po politologii), nie z punktu widzenia historii, ale moim zdaniem zarówno ludzi i organizacje należy oceniać przez pryzmat idei i czynów, a nie kurtuazji, jaką bez wątpienia były kontakty ze stolicą apostolską. Pewnie miło byłoby pogadać, lubię dyskutować z inteligentnymi osobami, ale idę spać, dobranoc :)

Sorry za literowki i spacje itd, ale odp z telefonu, a niestety tekst uznalo za spam, gdy napisalam po prostu slowo h. I. T. L e r to uznalo za spam

...'Wiem, że z punktu widzenia światopoglądowego mieli sporo wspólnego z prawicą' A z jakiego innego punktu mozna na to spojrzec w kontekscie ludzi, swiata i przykrosci nas spotykajacych??

'ale jeśli chcielibyśmy zagłębić się w ich program polityczny to ma on dużo więcej wspólnego właśnie z lewicą, a nie z prawicą.' Oj nie zgodze sie. Prosze przytocz mi lewicowy program, ktory kiedykolwiek w historii pokrywal sie z ideologiami nazistowskimi badz faszystowskimi. Sa tylko dwie strony - nauka, rozwoj, swieckosc, komfort VS zabobony, mistyka, dewaluacja wszelkich wartosci, nedza (psychiczna i fizyczna).

Nigdy panstwa wysoko rozwiniete, o podlozu socjalistycznyYm nie mialy nic wspolnego z prawica, bo to sie naturalnie wyklucza, takze to co piszesz to zwykle odbicie pileczki. Choc czekam, ze przedstawisz mi ten program lewicowy powiazany z nazi/fasSzystami.

'Ja na to patrzę z punktu widzenia nauki o polityce (jestem po politologii), nie z punktu widzenia historii' Politologia jest bardzo zbiezna z historia... To dopiero ksztaltuje realcje w panstwie, zarzadzanie nim, wladza, religia I panstwo w przypadku Polski to jednosc. 'ale moim zdaniem zarówno ludzi i organizacje należy oceniać przez pryzmat idei i czynów' Idealnie napisane, spojrzec wystarczy w historie i masz odpowiedz, jasna i klarowna. 'a nie kurtuazji, jaką bez wątpienia były kontakty ze stolicą apostolską.' To tez jest element dzialan i idei niestety.

Gość gość
To niech ludzie stosują się do przykazań i nie uprawiają seksu przed ślubem, to nic strasznego, po drugie, po ślubie niech kobieta pozna swoje ciało, dni płodne i niepłodne. Poza tym wierzę, że człowiek zaczyna się od poczęcia, że już wtedy ma duszę, więc czy to nie morderstwo zabicie go? Nie piszę o przypadkach dramatycznych, jeśli kobieta naprawdę nie da rady wychować, to niech zostawi w szpitalu, oknie życia itp. Mam wrażenie, że aborcje są głównie przez to, że ludźmi rządzi seks, mają klapki na oczach a później to ma takie konsekwencje, a można by tak wielu zabiegów uniknąć :(

Gość gość
Czy te statystki są pewne? Bo nie chce mi się wierzyć, że aż 80% kobiet, tam żyje ponad 143 mln ludzi! Myślałam, że tam ludzie są religijni, prawosławie to odłam chrześcijaństwa, z tego, co wiem. W PL słyszałam, że wg statystyk 50% mężczyzn zdradza (nawet w TV o tym mówili), moim zdaniem to przesada, dlatego nie wierzę do końca statystykom. Wiadomo, że zdradami mało kto się "chwali", ale mam oczy i uszy i nie widzę, żeby aż połowa zdradzała, ale mieszkam w małym mieście, może w wielkich, gdzie jest duża anonimowości jest inaczej.

Gość gość
No ja też nie bardzo rozumiem jak zrobiono te statystyki. Po pierwsze, aborcja w ZSRR była legalna. Po drugie: jeśli nawet faktycznie ktoś (nie wiem jak, ale to w końcu Rosja) dostał się do statystyk medycznych i podliczył, że to 80% kobiet, to i tak nie wyjaśnia, skad wiadomo że nie chciała dziecka albo czy płód nie był martwy. Rosja ma ponad 143 miliony mieszkańców. Zakładając, że połowa z nich to kobiety... Kto sfinansował te jakże kosztowne i mało wnoszące badania?