Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaraz się wykończę

silny katar i kaszel w ciąży

Polecane posty

Gość zaraz się wykończę

Jestem w 5 miesiącu i od kilku dni jestem przeziębiona, od wczoraj czuję się tragicznie, wcześniej kasłałam i miałąm coś w rodzaju duszności ale było jeszcze ok. Od wczorajszej nocy kaszel stał się bardzo uporczywy, mam wrażenie, że za chwilę urodzę, raczej suchy, czasem z takimi twardymi grudkami flegmy, do tego doszedł katar. Odkąd tylko choroba zaczęła mnie brać, leczyłam się domowymi sposobami, herbatki z miodem, sokiem z dzikiego bzu, imbirem, płukanie gardła, syrop cebulowy itp. jednak nic to nie dało. Wczoraj czułam się już tak źle, że wieczorem pojechałam na SOR gdzie przepisani mi Duomox i nic poza tym :( Dzisiejsza noc to była katastrofa, nie zmrużyłam oka nawet na 5 min. najgorszy w tym wszystkim był i nadal jest katar, czuję się jakby mi ktoś betonu do nosa nalał, nie mogę oddychać. Gardło też zajechane więc z oddychaniem przez usta łatwo nie jest. Koszmar jakiś. Woda morska i inhalacje nic mi nie dają. Wiem, że w ciąży nie zaleca się stosowania kropli do nosa ale czy jeżeli w sytuacji gdy praktycznie nie mogę oddychać, użyję sobie Otrivin czy coś podobnego to stanie się tragedia? Jestem zdesperowana, chodzę i wyję w głos. Doradźcie coś mądre kobiety.

Gość gość
eh......... tragedia od razu , kup krople łagodne dla dzieci i zakrapiaj nos .... też C***omogą , inne baby chleją ćpają rodzą pod płotem i dzieci zdrowe mają więc i Tobie krople nie zaszkodzą

Gość gość
ja tez sie tak meczylam.4 miesiac to byl.stosowalam krople xylometazolin czy jakos tak.masakra chorowac w ciazy ale dobrze ze masz antybiotyk chociaz u mnie pozno zaczal dzialac.

Gość gość
co do tych bab to sie zgadzam, ale uwierz mi nigdy bym nie sądził ze na mnie coś złego trafi a jestem po dwoch poronieniach a jedno z nich przez niewyleczone przeziebienie. Dlaczego nie pojdziesz do lekarza po dobra rade, porade i leki tylko tu zadajesz pytania?? czy ktoras z nas cie przebada?? zagladnie w gardlo ?? w nasze rece dajesz zdrowie swojego dziecka, tak nam ufasz??? czy do najblizszego lekarza masz 200 km ??? wiesz leczyc na wlasną reke zawsze sie mozna ale nie zaszkodzi jak cie lekarz przeslucha.

Gość zaraz się wykończę
przecież napisałam, że wczoraj byłam na SORze (szpitalny oddział ratunkowy) gdzie zostałam przebadana i lekarz stwierdził, że jedyne co może mi do nosa przepisać to woda morska :o ale równie dobrze mogła bym sobie kranówą do nosa pryskać, potrzebuję coś silnie działającego a nie jakieś gówienko na lekki katarek.

Gość gość
do nosa sprobuj marimer hipertoniczny - to roztwor wody morskiej ale wpryskiwany pod cisnieniem. ja akurat karmię piersią, wiec wszelkie krople też odpadają ale marimer daje radę :) no i jest chyba bezpieczny - w końcu to tylko roztwór wody morskiej - tak powiedziała farmaceutka :)

Gość gość
to kup ibuprom zatoki , ja zawsze ładuje toto na katar i mi pomaga

Gość gość
nie wolno ibupromu w ciąży stosowac

Gość gość
Antybiotyk potrzebuje czasu zeby zaczac dzialac. Ja w ciazy zlapalam masakryczna angine z kaszlem i katarem. na kaszel dostalam syrop stodal, duomox na gardlo ktory po 3 dobie dopiero zaczal dzialac i krople nasivin soft ale bylam juz w 9 miesiacu wiec nie wiem zapytala bym lekarza albo w aptece czy mozesz te krople do nosa. Bierz antybiotyk i poczekaj na rezultaty. mozesz tez zastosowac masc majerankowa do nosa zeby odetkala troche a ze sklepowyvh srodkow polecam halls super strong bardzo mi pomogl i odetkal zatoki :) co do ibupromu zatoki to bym sie dowiedziala bo to nie jest zwykly paracetamol tylko z substancja czynna i nie wiem czy mozna w ciazy brac.

Gość gość
ibuprom zawiera ibuprofen! a nie paracetamol!!!

Gość gość
Pomylilam sie z tym paracetamolem i co z tego ????? przeciez wiadomo ze autorka nie wezmie zanim sie nie dowie. wielkie mi halo :):)

Gość gość 9 38
jestem mgr farmacji wczoraj przyszła do mnie ciężarna i mówi, że prosi pyralginę, ibuprom albo coś innego co może brać ciężarna:P ręce opadają...... na moje pytanie skąd wie, że może brac pyralginę w ciąży powiedziała, że lekarz powiedział, że do 6mieś mozna:P

Gość gość
do nosa kup otrivin (u mnie działa najszybciej). I nie słuchaj, ze tylko leki najlepiej dla niemowląt, bo krzywdę dziecku zrobisz. Ja mało ciąży nie straciłam przez kafeterię :o bo na katar nic nie wolno, na kaszel tylko tantum verde :o Przez ciągłe napinanie i rwanie brzucha przy kaszlu i katarze odkleiło mi się łożysko. Ordynator mnie w szpitalu opierdzielił równo, ze nie zakropliłam sobie w nos czegoś porządnego, bo to trzeba byłoby litrami pić żeby dziecku zaszkodziło.

Gość gość
ja bym poszła do lekarza rodzinnego i skonsultowałabym przepisane leki z ginekologiem. tantum verde jest na gardło

Gość gość
Ja jak miałam problem z zatokami w ciąży, i między inymi własnie zatkany nos, robiłam sobie inhalacje z oilbasu, po tygodniu przeszło i obeszło się bez antybiotyków i innych leków.

Gość gość
Mi lekarka ok.24 tc na przeziebienie kazala brac rutinacee, gdy goraczka to paracetamol, zyli apap czy panadol, na gardlo tantum verde i powiedziala, ze jak juz naprawde bedzie zle z katarem to raz czy dwa uzyc sparayow czy kropli na katar, w stylu xylometazolin czy otrivin. Byle nie za czesto. I autorko o ile katar trzeba przezyc i nie umrzesz naprawde to na kaszel zwlaszczz rwacy i apadowy w ciazy trzeba uwarzac. Zrob sobie syrop z cebuli, pij duuuzo cytryny i wypoczywaj caly czas. Za kilka dni bedziesz jak nowo narodzona.

Gość gość
na zatoki można brać sinupret w tabl

Gość agatita001
ostre zapalenie zatok, lampa czerwona plus inhalacje - naswietlania 3 razy dziennie po 15 minut nie za blisko plus ciepla woda z olejkiem pod nos i wdychamy.., i cale 24 h na dobe siedzisz w czapce zdjemujesz tylko na naswietlania..... pomoglo, obylo sie bez tabletek, po 4 dniach nie wiedzialam co to katar a objawy mialma jak Ty... taka lapme mozna kupic w media markt lub na internecie.....polecam bo to wydatek ale dzialanie korzystne na lata..

Gość gość
ja chorowałam w 8 tygodniu i używałam kropli, z tym, że kupowałam dla dzieci - mają niższe stężenie a nos odblokują. Kup sobie otrivin albo nasic dla dzieci i chociaż na noc używaj. Kropli nie można używać w ciąży bo mają działanie obkurczające więc na ulotce jest tak napisane bo teoretycznie może to powodować niedotlenienie dziecka ale one działają miejscowo. Jak się używa z umiarem to będzie ok. Poza tym to, że nie możesz oddychać, nie śpisz całą noc i się męczysz też nie jest zdrowe dla dziecka. Oczywiście nie używaj ich co chwilę tylko ze 2 razy na dobę żeby się wyspać chociaż. W ciągu dnia nawilżaj nos wodą morską. Sama nie pomoże ale przy kroplach będzie lepiej działała. Po prostu używaj jej jak jeszcze nie zatka Ci nosa.

Gość gość
gość ja chorowałam w 8 tygodniu i używałam kropli, z tym, że kupowałam dla dzieci - mają niższe stężenie a nos odblokują. Kup sobie otrivin albo nasic dla dzieci i chociaż na noc używaj. Kropli nie można używać w ciąży bo mają działanie obkurczające więc na ulotce jest tak napisane bo teoretycznie może to powodować niedotlenienie dziecka ale one działają miejscowo. Jak się używa z umiarem to będzie ok. Poza tym to, że nie możesz oddychać, nie śpisz całą noc i się męczysz też nie jest zdrowe dla dziecka. Oczywiście nie używaj ich co chwilę tylko ze 2 razy na dobę żeby się wyspać chociaż. W ciągu dnia nawilżaj nos wodą morską. Sama nie pomoże ale przy kroplach będzie lepiej działała. Po prostu używaj jej jak jeszcze nie zatka Ci nosa. Odpowiedz na ten temat » X dokładnie to powiedział mi ordynator jak mi łożysko się odkleiło :o Ale człowiek naczyta się, ze wszystko w ciaży szkodzi i leczy się dymiącą skórką od chleba :o

Gość gość
no bez przesady, jest trochę bezpiecznych preparatów, które mozna stosować w ciąży poza tym jak pisałam powinnyśmy w tym stanie częściej radzić się lekarza, oni mają większe doświadczenie w tych sprawach:)

Gość gośćleninka
Drogie Panie. Leki na bazie iburofenu są w ciąży zakazane, podobnie jak wiekszosc lekow dla dzieci. Byłam chora w obu ciazach i zawsze pomagały mi leki dla kobiet w ciąży Prenalen. Mają wszystko, krople, syrop,tabletki do ssania itp. Mi pomogły.Polecam sprobowac.