Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nastolatki w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Co myślicie na ten temat ?

Gość gość
Wpadłam w wieku niecałych 23 lat i stwierdziłam, że chyba nie czuję się gotowa, ale oczywiscie teraz już każdy kopniak dziecka mnie uszczęśliwia. Więc jeśli byłabym w ciąży jako nastolatka to powiem tyle - masakra. Nie wyobrażam sobie wiedzac jakie wtedy miałam myślenie i podejście do życia :)

Gość gość
Każda kobieta jest inna, znam dojrzałe nastolatki jaki i bezmyślne 30latki, reguły nie ma.

Gość gość
Najwidoczniej nie ma reguły:P jeszcze rok temu była bym chyba załamana na wieść o tym że jestem w ciąży. Najwidoczniej musiałam trafić na faceta które pokocham naprawdę by myśleć inaczej. Mam 18 lat i jestem w 5 miesiącu ciąży. Kiedy zobaczyłam na 2 usg ruchy córeczki popłakałam się ze szczęścia. Prędzej byłam przerażona czy dam sobie rade czy obudzi się we mnie instynkt, ale teraz wiem że mogę liczyć na pomoc rodziny i ich rady. Znam też wiele dziewczyn które wpadły i przed 18 i po i to chyba zależy od charakteru. Jedne dziecko traktują jak zabawkę i wolą imprezy i alkohol, inne zaś poza swoimi dziećmi świata nie widzą.

Nie ma czegoś takiego jak dojrzałe nastolatki, a prawda jest taka, że wszystkie gry znają, komputery, srajpady i srajfony w jednym palcu, ciuchy muszą miec najlepsze, a dziewczyny noszą kilogramowe tapety na twarzach, jak przychodzi do seksu, który oczywiście im się należy, bo są tacy zaje....iści to stosują antykoncepcję w stylu podmywanie coca-colą lub paieros mentolowy zapalony po stosunku (miałam taką uczennicę w gimnazjum - kopara do ziemi mi opadła, bo nawet za moich czasów nie było takiej ciemnoty) Nie powiecie mi że ciąże gimnazjalistek są rozsądnie planowane.

Gość gość
daga_jaga ale nie mów mi, że co do joty wszystkie takie są(chyba że mówisz o gimnazjalistach z tego lub poprzedniego roku),byłam ostatnio w swoim gimnazjum zbierać prace do konkursu i fakt lekko się zdziwiłam jak lekcja tam wyglądała, wszyscy telefony i tablety na ławkach, laski się malowały tonami jakiś d**ereli lub prostowały włosy,to fakt bo jakoś jeszcze 4 lata temu tam tego nie było aż w takich ilościach. Ale wiesz nie wszystkie nastolatki to tylko gimnazjalistki

Gość gość
Ale nie wszystkie natolatki są takie puste ! Nie które przeszły dużo w życiu i są bardziej dojrzałe od tych co maja kilo tapety i fajne ciuszki i duzo kasy

Gość gość
Jakies 3 miesiace temu kolezanka z klasy mojej corki(14lat) urodzila blizniaki niestety jedno jej zmarlo.Straszne to jest przeciez to jeszcze dziecko.Nie wyobrazam sobie tego gdyby moja corka oznajmila mi,ze jest w ciazy szok bym straszny przezyla,ale na pewno bym jej pomogla.Rozmawiam z nia duzo na te tematy,ale wiecie jak to jest chwila zapomnienia,uniesienia i gotowe :( Boje sie tego bardzo,ale co zrobic jelsi ona sama siebie nie uszanuje to niestety nikt inny tez tego nie zrobi.Nie twietrdze,ze jak mloda dziewczyna zalozmy w wieku 18-19 lat zajdzie w ciaze,ze jest kompletnie nieodpowiedzialna i niedojrzala,bo wierzcie mi niekiedy taka 19-nastka jest o wiele bardziej dojrzala od niejednej 30-stki,ale sory 14 lat i ciaza? To jakas masakra wspolczuje tej dziewczynie,taka mlodziutka i juz po takich przejsciach.

Gość gość
A co myślicie o rzuceniu szkoły jak zajdzie sie w ciąze ?

Gość gość
Straszne to mam 16 lat i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji ;(

Gość gość
Nie powinno sie rzucac szkoly,mozna sie przeniesc na nauczanie zaoczne np.Ale po co rzucac? I co dalej bez wyksztalcenia zostac?

Gość gość
Jest tu moze jakaś nastolatka z ciązy ? Jak poradziłaś sobie z otoczenie z ludzmi ?

Gość gość
No racje szkoły zaoczne ;) Ale czy później znajdzie jakąś prace po zaocznej szkole ?

Gość gość
są dziewczyny które wpadają w wieku 14 lat a są które w wieku 18, wiadomo to 4 lata różnicy, bo dziewczyna zna świat i samą siebie lepiej. miałam w gimnazjum koleżankę która powtarzała 1 klasę 2 raz i zaszła w ciążę. Dziecko oczywiście wychowywali dziadkowie. spotkała ją jakiś czas temu i jest znów w ciąży ale tym razem ma zamiar sama wychować dziecko.

Gość gość
Ja kiedys bylam nastoletnia mama,jesli chodzi o otoczenie to nie ma co sie przejmowac gadaniem,tzreba byc silna,zreszta ja jakos nigdy nie odczulam,ze ktos krzywym wzrokiem na mnie patrzy,wiadomo slyszalam czasami teksty typu,oj taka mloda zycie sobie zmarnowalas,ale to nie prawda,wcale zycia nie zmarnowalam,pokazalam wszystkim,ze jednak mozna pogodzic te dwie sprawy dziecko-szkole itd.Grunt to sie gadaniem nie przejmowac i nie pozwolic sobie ublizac,trzeba miec swoja godnosc.

Gość gość
Zaszłam w ciążę w wieku 17 lat. Panika, przerażenie, strach, poczucie totalnej, życiowej klęski. Pomogli mi rodzice, nauczyciele, przyjaciele, urodziłam i oczywiście pokochałam swoje dziecko jak nikogo na tym świecie. Dzisiaj mam 30 lat, parę mcy temu urodziłam drugie dziecko. Zamierzenie, z pełną świadomością i odpowiedzialnością. Nie ma porównania jeśli chodzi o odczucia związane z ciążą, porodem, zajmowaniem się teraz dzieckiem.

Gość gość
Tak, tak, sa nastolatki, ktore duzo przeszly, wiec sypiajac z facetami chca sobie te braki wynagrodzic i wpadaja. Ja znam taka, Wpadla w wieku 16 lat, urodzila majac 17, rzucila szkole, matka i ojciec utrzymywali ja i dzieciaka. Ona to dziecko jak zabaweczke-infantylne imie, koronki, przebieranki. Jej chlopak w wieku 19 lat byl, poszukal pracy, ale zarabial grosze bo nie na caly etat, bo tez sie uczyl. I co? sterczeli na utrzymaniu jej rodzicow, planowali,l zwalaszcza ona, weselisko. Musiala miec obraczki za 2 tys. zl, z******ta suknie i bal. Byla troche zla, bo rodzice ucieli kurek z kasa, bo musieli auto zmienic. Jak wtedy biadolila, ze auto wazniejsze od slubu corki. O szkole mowiela, ze kiedys skonczy. a prawda jest taka, ze do szkoly nie wrocila, ma teraz 24 lata i juz 2 dzieci, dalej siedzi na garnuszku rodzicow.

Gość gość
Ja jestem w ciąży i mam 16 lat boje sie otoczenia i chce skończyć szkołe zaocznie czy to błąd ?

Gość gość
11.12.13 [zgłoś do usunięcia] gość No racje szkoły zaoczne oczko.gif Ale czy później znajdzie jakąś prace po zaocznej szkole ? ^^^ NO wiesz jesli skonczysz edukacje na szkole zaocznej to watpie bys cos ciekawego potem znalazla.A po liceum dziennym na co bys liczyla? chyba na race na kasie gdzies w markecie,teraz sama matura to nic moja droga.Zreszta i po studiach ciezko sie wybic,znam pania ktora konczyla studia pedagogiczne i co? dorabia sobie sprzatajac klatki schodowe.

Gość gość
To nie wiadomo czy warto sie uczyć bo i tak pracy nie ma ;(

Gość gość
Kochana zawsze warto sie uczyc!!! Chociazby dla samej siebie,by nikt nie mogl powiedziec potem o Tobie ze jestes nikim.A pamietaj ze z papierkiem dalej zajdziesz niz bez niego.

Gość gość
A jak dziwczyna w ciąży ma skończyć zadowóekę jak tam musi pracować ?

Gość gość
zawodówkę *

Gość gość
gość 10:35:22 - na Twoim miejscu nie zakończyła bym szkoły, zawsze jest nauczanie indywidualne dla dziewczyn w ciąży i zaraz po porodzie ja skończyłam szkołę w tym roku, uzgodniłam razem z moim chłopakiem i rodzicami że mi pomogą. Pierwszy rok po porodzie przesiedzę w domu by zająć się malcem a gdy maluszek skończy rok ja pójdę dalej się uczyć. Od kilku miesięcy mieszkamy z chłopakiem w osobnym mieszkaniu i sobie radzimy, ja teraz dorabiam na jakiś drobnych pracach, bo nie mogę dźwigać ani nic takiego, więc a to pomyję okna u starszych pań, roznoszę ulotki, sąsiadką popilnuje dzieci co jakiś czas czy wychodzę z psami. Może to nie dużo ale co miesiąc mam min. 300 zł które już odkładam na rzeczy dla maluszka. Wiem że chłopak nadal ma coś przeciwko temu ale chcę chociaż trochę uzbierać na wyprawkę. Może i to nie jest wiele, ale zawszę jest coś w kieszeni na dodatkową paczkę pieluch czy nawet na leki na przyszłość.

Gość gość
Moim zdaniem nastolatka może być dobrą matką. W pierwszych latach życia dziecko potrzebuje przede wszystkim ciepła, uwagi, miłości, stałego poświęcania mu czasu i wyrozumiałości, a nie dyplomów, matury czy sukcesów zawodowych. Głupiutka nastolatka może być świetną matką a pani prawniczka po trzydziestce z wysoką pensją okropną. Nie ma reguły. Dla niej samej tj. dla matki bardziej komfortowo byłoby najpierw się odpowiednio wykształcić i zacząć zarabiać, ale nie dla dziecka - jemu jest wszystko jedno jeśli ma dobrą mamę.

Gość gość
ile masz lat ?

Gość gość
Ja nie wiem co mam zrobić mam 16 lat i jestem w pierwszej klasie zawodowej co mam robić ?

Gość gość
18, no prawie 19 bo pod koniec miesiąca skończe

Gość gość
Twoi rodzice już wiedzą że jesteś w ciąży? ale odpowiedz szczerze

Gość gość
jeszcze nie ;(