Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martulu22

Prawo cywilne sprawa cywilna

Polecane posty

Gość Martulu22

Czesc orintuje sie ktos jak zalozyc sprawe cywilna? Jak to wyglada jakie dokumenty trzeba miec ile kasy itp?

Gość Martulu22
halooo

Gość gość
300 zł kosztuje pozew

Gość Martulu22
I to sa wszystkie koszta czy to dopiero poczatek?

Gość gość
Napisać pozew samemu lub z czyjąś pomocą + załączniki (dowody w sprawie) do niego. Tego pozwu + załączników musi być 2 lub 3 sztuki, jedna dla sądu, druga dla pozwanego, a trzecia dla siebie. Odpisy tego pozwu i załączników robi się u notariusza. Z tego co wiem, notariusze raczej zdzierają i biorą maksymalne możliwe stawki za to. Ja 2 lata temu płaciłam chyba po 8 zł za stronę. Robi się też opłatę za tak jakby wszczęcie tej sprawy i trzeba ten kwitek załączyć dla sądu. Bez tego, oni nie rozpoczną sprawy.

Gość gość
Jak się chce mieć adwokata - kolejny koszt. Jeśli trzeba do sądu dojeżdżać - koszty dojazdu. Potem mogą być koszty sądowe.

Gość Martulu22
A czy adwokat jest do tego potrzebny? Tzn czy mam wikesze szanse na wygranie sprawy jezeli bede miala adwokata?

Gość Martulu22
haloooo

Gość gość
zależy jaka sprawa

Gość Martulu22
Sprawa o znieslawienie,kolezanka wypisywala rzeczy na fejsie ze ja sie znecam nan dzieckiem ze ja papierosami przypalam itp itd,sprawdziala to policja kuratorzy sadowi mops itp i sprawe umorzyli ale ja za moje nerwy nie podaruje jej tego tylko czy jest sens to zaczynac? czy mam szanse na wygranie sprawy?

Gość gość
lepiej idź do adwokata

Gość Martulu22
Ale czy on mi cos pomoze czy tylko wezmie kase za darmo?

Gość Martulu22
halooooooo

Gość gość
sprawę o zniesławienie spokojnie wytoczysz z KK, znaczy zbierz dowody i idź na policję. arttykuł 212

Gość Martulu22
No tak ale czy jest sens,czy jest szansa wygrac te sprawe? Nie chciala bym sie najesc wstydu

Gość Martulu22
halooooooo

Gość gość
nie ma. znecalas sie napisala prawde

Gość Martulu22
Nie bo jest sprawa umorzona,policja przesluchiwala mase swiadkow do tej sprawy i wszyscy stwierdzili ze nie ma podstaw zadnych a jej slowa to klamstwa i to co na fejsie pisala ...

Gość Martulu22
haloooooo

sprawa cywilna? Błąd. Zgłoś na policję i oskarż ją z art.kk. Dalej sprawę poprowadzi prokurator. Jeśli on umorzy postępowanie,to składasz na niego skargę. Jeśli skarga zostanie odrzucona,sama pozywasz ją do sądu. To najtańsze postępowanie. Sprawy cywilne kosztują.

Gość gość
skoro jej publiczne oskarżenia okazały sie fałszywe to idź na policję art 212 tak jak piszę

Gość Martulu22
No tak,ale jak lepiej? Ja jestem w stanie zaplacic kazda cene byle ta suka nie zostala bezkarna

tu nie chodzi o bezkarność i koszty,a zaztosowanie innego artykułu,z którego jest szybsze postępowanie i większa kara

Gość Martulu22
Aha,ale czy moge rzadac przeprosin i odszkodowania?

Gość gość
pieprzycie trzy po trzy i sie na prawie nie znacie. dwie drogi sa: 1. karna za znieslawienie 2. cywilna za naruszenie dobr osobistych obie drogi sa oddzielne co oznacza ze mozna robic jedna i druga. ad1. skladasz zawiadomienie. oddalaja. skladasz zazalenie. oddalaja. piszesz wlasny akt oskarzenia i skladasz do sadu karnego. sad rozpatruje i albo w prawo albo w lewo. ad2. wysylasz wezwanie do zaplaty xxx zadoscuczynienia, przeproszenie i zaprzestanie naruszania twoich dobr. ona pewno ma to w d***e wiec skladasz pozew do sadu cywilnego. sad rozpatruje i albo w prawo albo w lewo. to tyle....

Gość Martulu22
Czy znasz sie na prawie tak aby doradzic mi cos wiecej w tym temacie? Bo widze ze sensownie piszesz :)

Gość gość
ale zle jej napisales bo nie skladasz zadnej skargi na proka tylko "zazalenie na postanowienie o odmowie - i tu co odmawia". itp itd... co do kosztow tak samo, sprawy karne z oskarzenia prywatnego nie sa darmowe...

Gość gość
Nie bardzo wiem po co to tłumaczycie skoro autorka i tak niewiele rozumie :) Jedyne co jej wychodzi to halowanie. Oczekujesz porady prawnej na kafeterii? Jesteś w stanie podobno zapłacić każdą cenę, a nie zapłacisz wynagrodzenia adwokata? Oczekujesz, że wydamy tu wyrok za sąd? Albo prowokacja, albo autorka jest zbyt tępa aby wygrać jakąkolwiek sprawę.

Gość Martulu22
Dopiero dzis sie dowiedzialam o umorzeniu,chyba ne bede o 23:40 latala po adwokatach tylko chce sie juz cos mniej wiecej dpwiedziec ...