Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

który to tydzien ciazy

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie. Byłam ostatnio na USG dopochwowym i na zdjęciu mam 9 tyg 6 dni a na opisie USG: CRL 20 mm tj t tyg GS 35 mm tj 8 tyg. Lekarz tłumaczył mi, że łącznie z 8 tygodniem jest zarodek i dopiero od 9 jest płód a w opisie jest 8 tydzień, więc już nie rozumiem, bo widać rączki, nóżki i w ogóle. Tylko ta długość płodu odpowiada 8 a nie 10 tygodniowi ciąży. Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi tygodniami? To moja pierwsza ciąża, więc nie bardzo się orientuję co i jak.

Gość gość
A po co bylas u lekarza?? Jego pytaj skoro nie wiesz

Gość gość
Skoro lekarz C***owiedział, który to tydzień to tego się trzymaj :)

Gość gość
Jestes w 9tyg 6 dni a usg pokazuje na 8tydz czyli masz mniejsze dziecko. Z czasem ta roznica id zmniejszy.

Gość gość
ja mialam na odwrot.w 8 tyg wymiary odpowiadaly 10 tyg.a treaz mialam w 24 tyg usg i wymiary odpowiadaly 22 tyg.ale lekarz mowil ze jest ok.zalezy jak dziecko rosnie

Gość gość
A nie potrafisz sama obliczyć ? Kiedy miałaś ostatni dzień okresu i jak długie cykle? Przy cyklu 28 dniowym dodajesz do ostatniego terminu miesiączki dwa tygodnie i wtedy wychodzi czas owulacji i orientacyjny zapłodnienia. Na USG liczone są pomiary a te odpowiadają teoretycznie danemu tygodniowi ciąży jednak jeden zarodek może być z tym samym tygodniu mniejszy niż inny więc USG to tylko orientacja.

Gość gość
Czyli zagłębiając się w to jest to 10 tydzien ciazy a 8 tydzien zycia dziecka i stąd ta różnica? Sporo czytałam w necie i mam już troszkę mętlik.

Gość gość
według okresu i USG wychodzi 10 tc na zdjeciu a na opisie 8. Więc może to chodzi o to co pisałam, że jest to 10 tc a 8 odkąd rozwija się maleństwo.