Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karp już zamrożony

mięso w wigilię

Polecane posty

Gość karp już zamrożony

Czy po wigilijnej kolacji można podawać mięso ?

Gość PraweaTywea
W wigilie post nie obowiazuje.

Gość gość
obowiązuje, bo wszystkie potrawy są bezmięsne...

Gość karp już zamrożony
więc jak u Was jest?

Gość gość
poczytaj o tradycji wigilijnej to zobaczysz i podszkolisz sie.w wigilie nie ma postu,ale jest TRADYCJA !!!

Gość PraweaTywea
W Wigilie post NIE obowiazuje, a ze wszystkie potrawy sa bezmiesne to juz zalezy od tego co kto przygotowuje :) Ale jak ktos wyzej powiedzial to wynika z tradycji ze nie ma potraw miesnych, ale mozna jesc mieso dowoli. Pozatym ryba to tez mieso :)

Gość gość
Nie obowiązuje od niedawna, ale ryba to jednak coś innego niż szynka czy indyk. I tak cały rok jemy właśnie w ten sposób, w wigilię cała magia polega na tym, że spożywamy pokarmy zarezerwowane na ten jeden dzień.

Gość lilianka1234lilka
W mnie na wigilijnym stole sa miesne potrawy. Nikt w rodzinie nie widzi problemu

Gość gość
Gosciu z godz19,01 BRAWO!!!!!

Dokładnie . Post w Wigilię jest nieobowiązkowy , kiedyś obowiązywał. Tak że Ci którzy poszczą robią to zwyczajowo . Miła to tradycja i warto ją kultywować .

Gość PraweaTywea
No nie mow mi ze przez reszte roku nie tykasz ryb? JA miesa nie jem przez caly rok, bo nie lubie po prostu. A na wigilie karpia nie mam bo nikt u nas nie lubi 🖐️

Gość gość
Akurat tak się składa, że nie tykam, bo ryb nie jadam, jednakże karp nie jest raczej ryba, którą delektujemy się cały rok. Chcesz, jedz mięso, nic mi do tego. Ja od tego mam pierwszy dzień Świąt, drugi dzień Świąt, jak i prawie cały rok. A w wigilię wolę pierogi z kapustą i z grzybami, kapustę z grochem niż mięcho. Ale kto bez szynki jeden dzień nie przeżyje, niech je. Jego sprawa.

Gość gość
wigilia to jest tradycja. Jeśli cały rok i przez 2 dni świąt opychamy się mięsem, to ten jeden dzień można pościć. Nie pijemy też żadnego alkoholu do kolacji. U nas na pasterce ksiądz zawsze mówił. a tera możecie się iść i rozgrzać czymś mocniejszym.

Gość Zolza gość
Ja poszcze w wigilie , bo tak zostałam nauczona i nie obchodzą mnie nowe wymysły :p

Gość gość
my jemy pierogi z kapusta i grzybami i karpia tylko 24 grudnia

Gość gość
"Mój" ksiądz od zawsze mówi, że kaczka i gęś to również nie mięso, one pływają czyli można je jeść nawet w piątki. Wigilia - to tradycja, je się potrawy jarskie, ale postu nie ma! W innych krajach europejskich z przyjemnoscią właśnie w tym dniu na stole wigilijnym króluje mięsiwo.

Gość gość
Jedyne mięso dozwolone w Wigilię to są murzyńskie pauki

Gość gość
katole zawsze ślepo będą bronić i to już nie wiary a tradycji. Tak czesto się im mylą te dwa pojęcia.

Gość gość
maryja w medjugorie nawołuje by poscic sercem w srode i piątek o wodzie i chlebie a jak ktos nie moze to posci np nie oglada telewizji lub nie pali papierosy to ma byc wyzecczenie w intencji np pokoju naswiecie