Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flowerblue

Zasiłek macierzyński na umowie na rok jak to jest

Polecane posty

Gość flowerblue

Jestem zatrudniona na umowe na czas okreslony na rok (do konca pazdziernika 2014). Ze wzgledow zdrowotnych lekarze zalecaja mi zajscie w ciaze i nie czekanie z ta decyzja (chcialam poczekac az dostane umowe na czas nieokreslony). Zastanawiam sie tylko co bedzie z zasilkiem macierzynskim, jesli umowe mam na rok tylko? Bedzie mi przyslugiwal czy nic nie dostane? Nie ukrywam, ze to wazne dla mnie. Chcialabym zajsc w ciaze, ale bez mojej pensji byloby nam cholernie ciezko. Jak to jest?

Gość gość
Umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu, a zasiłek macierzyński dostajesz normalnie z zusu. Rodzicielski również, tylko potem wychowawczego wziąć nie możesz, bo już pracownikiem nie będziesz.

Gość flowerblue
Dzieki! A jesli pracodawca dowie sie, ze jestem w ciazy jak bede np. w 6tyg. i bedzie chcial mnie zwolnic, to ma takie prawo, czy nie? Bo czytam wszedzie, ze do trzeciego mc mozna zwolnic ciezarna...

Gość gość
Nie ma prawa Cię zwolnić w ciąży :) Jedyny szkopuł tkwi w tym, że jeśli umowa uległaby rozwiązaniu (w październiku 2014 r.) jeśli byłabyś w ciąży, a jeszcze nie minąłby 3 miesiąc ciąży, to wtedy pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć Ci umowy. Zatem musiałabyś tak zajść, żeby w październiku już minał Ci 3 mc :)

Gość gość
h ttp://weblog.infopraca.pl/2013/01/ciaza-i-3-miesiace-kiedy-pracodawca-moze-zwolnic/ Usuń spację między h i ttp. Tu masz to objaśnione :)