Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kożelanka

Studia Rachunkowość Praca licencjacka

Polecane posty

Gość Kożelanka

Hej Nie wiem czy ktoś jest obeznany w temacie - piszę pracę na temat przejścia z kpir na księgi rachunkowe. Mam już pierwszy rozdział, opisałam w nim wszystkie formy ewidencji - kartę podatkową, ryczałt, kpir i księgi rachunkowe. Mam natomiast problem w drugim rozdziałem - nie wiem co w nim napisać. Mam też problem z literaturą do tego rozdziału. Chcę tak napisać na temat samych procedur przejścia - ale nie wiem w jakich książkach tego szukać. Pomoże ktoś?

Gość Kożelanka
Podnoszę

Gość Kożelanka
Nie ma tu żadnej księgowej?

Gość Kożelanka
Halo!

Gość dorradina
A z przejściem z PKPiR na pełną księgowość jest jakiś problem? Myślałam, ze kończy sie jedno i zaczyna drugie - zawiadamia o tym US i po sprawie. Są jakies procedury?

Gość Kożelanka
No zamknięcie ksiąg, spis inwentarza, wycena aktywów i pasywów, stworzenie bilansu otwarcia, potwierdzanie sald, stworzenie planu kont i polityki rachunkowości... chyba tyle

Gość Kożelanka
Ktoś coś wie?

Gość dorradina
Prawdę mówiąc nigdy się z takim tematem w książkach nie spotkałam. Z ciekawości zerknęłam do wujka google - kilka portali pisze na ten temat, ale żadnej literatury - poza ustawą o rachunkowści - nie wskazują.

Gość Kożelanka
No właśnie i chyba będę miała z tym problem...

Gość dorradina
Nie wiem o jaki problem chodzi - co pisać, czy co podać w literaturze? Wklepałam w wyszukiwarkę "PKPiR pełna księgowość przejście z" i pierwsze 5 wyświetleń to artykuły z czasopism branżowych. Wydrukujesz i będziesz miała już zarys rozdziału. Pododajesz szczegółów tam, gdzie trzeba, tu wydłużysz temat, tam skrócisz i będzie dobrze. A jako literaturę możesz chyba podać konkretny artykuł z miesięcznika numer taki i taki.

Gość Kożelanka
No mam problem i z tym i z tym. Nie wiem czy mogę się oprzeć tylko na czasopismach. I ciężko też tyle o tym pisać, żeby zajęło około 15-20 stron. Ale dzięki za podpowiedź z tymi czasopismami branżowymi :)

Gość dorradina
Jeśli chodzi o literaturę fachową to możesz poszukać w jakiejkolwiek książce o rachunkowości np. o wycenie aktywów i pasywów - i już masz co podać. W innej książce odnajdujesz tekst o spisie inwentarza, cytujesz jedno zdanie - i masz kolejną pozycję. Ja chodziłam do biblioteki i brałam z półki ksiązki na określony temat i czytałam spisy treści - jak było coś, o czym piszę to spisywałam sobie jakiś ciekawy akapit i już. Promotor chciał duzo literatury, no to mu ją dałam. A 15 - 20 stron - myślę, ze da się z tego zrobić. W I części opisujesz formy ewidencji - nie wyjaśniasz szczegółowo np. wyceny aktywów i pasywów, jak zaczniesz to wszystko objaśniać w II części to 20 stron może być za mało.

Gość Kożelanka
Dzięki za porady. Fajnie jak ktoś na to spojrzy innym okiem. Oczywiście czekam też na porady innych osób :)

Jeśli mogę się wtrącić: w związku z tym, że kończysz takie studia, to pewnie umiesz rozwiązywać zadania z NPV (zdyskontowanej stopy zwrotu). Nie chciałabyś wytłumaczyć mi tych zadań, oczywiście odpłatnie?

Gość Kożelanka
Szczerze? Nie miałam czegoś takiego jak NPV. Tak naprawdę to niewiele się na tych studiach nauczyłam - treści na wykładach ciągle się powtarzają, dużo mamy rzeczy niepotrzebnych, a mało konkretów. Pracuję też w księgowości, ale tylko na pkpir i o księgach rachunkowych i "bardziej poważnych" zagadnieniach wiem nie za wiele.

Szkoda. :( Nie mogę nigdzie znaleźć kogoś, kto się na tym zna. No nic, dziękuję. :(

Gość gość
Oferuje pomoc w pisaniu licencjackich, magisterskich i zaliczeniowych. Przy pisaniu prac korzystam z różnorodnych źródeł, tj. pozycje literackie, czasopisma, roczniki statystyczne itp. Opieram się na źródłach powierzonych lub własnych. Cenę oraz termin ustalam z każdym indywidualnie w zależności od złożoności tematu, długości pracy oraz czasu potrzebnego na jej napisanie. Wszystkie prace powstają na indywidualne życzenie klienta od początku do końca. Zapewniam wysoką jakość, rzetelność, terminowość, anonimowość. Każda praca sprawdza jest w cenie systemem plagiatowym. NAPISZ; pelcwiktoria@onet.pl

Gość Andżelaa
Wydaje mi się, że najszybciej pomogą Ci specjaliści z tego portalu - http://www.iprace.pl/bankowosc-i-finanse/ Mi pomogli w mojej pracy, a najgorzej jest właśnie tak stanąć w martwym punkcie i ani w lewo ani w prawo.