Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość macierzynka

Urlop macierzyński zasady wnioski itd

Polecane posty

Gość macierzynka

Mam zamiar skorzystać z rocznego macierzyńskiego po urodzeniu dziecka. Do tego czasu mam jednak jeszcze czas ale nie chciałabym nieczego przegapić. Do tej pory korzystałam z normalnego urlopu, teraz nie mam pojęcia jak to jest. Czy mógł by mi tutaj ktoś wyjasnic jak to jest? do kiedy wnioski/podania trzeba złożyć. Czy muszę poinformować/poprosić o to pracodawcę? Czy sa jakieś ogólno przyjęte wzory podań?

hmmm. ja poprosiłam kadrową i mi napisała, oraz wyliczyła co i do kiedy- bo ten urlop dzieli się tygodniami. Mam wniosek zaraz zerknę. Od urodzenia masz czas do 2tyg na złożenie tego wniosku u pracodawcy bądź w zusie

Gość gość
wszytsko c***owiedza w firmie w kadrach, ja mam np. dac znac jak urodze i na maila dostane info co i kiedy mam zlozyc

Gość gość
w ciągu 14 dni od urodzenia dziecka musisz złożyć w swojej firmie wniosek o urlop macierzynski roczny. Pójdziesz do księgowej, kadr czy biura rachunkowego i powiesz, że chcesz roczny. Oni wydrukują wniosek, podpiszesz, oni zaniosa do zus i tyle. Ty masz tylko poinformowac pracodawce , reszta to jego obowiązek

Gość macierzynka
Dzięki dziewczyny. Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z wypłatą? czy jak się zdecyduje na ten roczny od razu to mam przez cały rok 80% a jakbym się po 100% płatnym macierzyńskim półrocznym zdecydowała by wziąć reszte to mam wtedy tę 2 część 60% płatną?

Gość gość
tak albo 100% 6 miesiecy i 60% 6 miesiecy, albo 12 miesiecy 80%. ja jestem na bieżąco z tym, pieprzenie się z liczeniem tych tygodni, dni, od kiedy na ile co... ciężki ten zus :)

Gość gość
no ale jak ja jestem w 8 miesiącu i chce pracować do terminu to też tak samo

Gość gość
nooo, tak samo, rok od kiedy wyjdzie dziecko - przed możesz wisieć, stać, leżeć, pracować, spać i pływać :D

Gość gość
nie ja mam prace biurkową więc po co l 4

Gość gość
a ja mam takie inne pytanie w podobnym temacie. Wiem że jeśli mama zrzeka się macierzyńskiego to ojciec moze isc na tacierzyński. A czy jeśli matce nie przysługuje macierzyński bo nie pracuje to czy ojciec ma jakiś dodatkowy urlop poza tymi 2 tygodniami?? Pytam bo studiuje i nie wiem czy mąż może wykorzystać jakąś część "macierzyńskiego".

to było odnośnie pytania czy i ile ojciec dziecka może wziąć urlopu