Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie sądziłam że założe taki te

Fenomen wiosennej mamy skąd bierze kasę

Polecane posty

Nigdy nie sądziłam, że założe taki temat a jednak. Otóż zastanawia mnie to jak ludzie sobie radzą w życiu. Mój mąż nie zarabia źle bo między 4-5tys zł, ja zarabiam prawie 2tys zł a kokosów nie mamy, używany samochód, mieszkanie z kredytem. Odkładamy na budowę. Mamy jedno dziecko i szału nie ma. A taka przykładowo wiosenna rocznik 86, kura domowa pełną gębą, obecnie urodziła 4 dziecko, mąż nauczyciel i z czego ona żyje? Bo zakładam że to co pisze o wakacjach za kilka tysięcy, ubraniach dla dzieci z h&m, czy zary to prawda. Do tego ponoć ma swój dom. Z czego? I nie jest to złośliwe tylko się zastanawiam jak z jednej nauczycielskiej pensji da się tyle osiągnąć skoro nauczyciel w państwowej szkole na ogół zarabia w granicach 2-3tysięcy? Czy ja jestem niegospodarna że dopiero składamy na ta budowę czy co? Niech mi to ktoś wyjaśni? Niekoniecznie sama wiosenna ale może są inne osoby w podobnej sytuacji?

Gość gość
moze ona jak i jej maz sa jedynakami , ktorym pomagaja rodzice.

podle z twojej strony wyliczanie kogos co do zlotowki. Poza tym masz potwierdzone od niej samej ,że jej mąz jest nauczycielem ? bo mi sie o uszy obily calkowicie inne fakty

Gość gość
ja tez kojarze,ze jej maz gdzies indziej pracuje

Dlaczego podłe? Swoje dochody podałam, jej nie wyliczam po prostu się zastanawiam. I nie chodzi o nią personalnie tylko ogólnie o osoby w podobnej sytuacji. Wydaje mi się że ona gdzieś pisała o tym że jej mąż uczy w szkole. To było dość dawno może i ponad rok temu, może dalej. Ostatnio to ja tu generalnie nie wchodziłam od wakacji i bardzo się zdziwiłam,że ona urodziła kolejne dziecko,bo jeszcze jakoś końcem wakacji pisała o wyjeździe na jakiś obóz bez łazienki. A teraz czytam,że urodziła...

Gość gość
to raczej ty jestes niegospodarna, chyba ze rata+oplaty wynosza u was jakies 4 tys. ja z mezem bez dzeci zarabiamy lacznie 3100 i mozna powiedziec ze kokosow nie mamy (choc czesto od 200-500 potrafimy co miesiac odlozyc), widac ze ktos gospodarny (+pewnie rozne dodatki socjalne) potrafi normalnie zyc za taka pensje, u was jest trojka za jakies 6-7 tys i mowisz, ze kokosow nie macie

Gość ogryzekogryzek
dla mnie niesamowite jest to że ktoś z 1 pensji utrzymuje żonę i 4 dzieci :) wiosennej nie znam i nie interesuje mnie skąd ma ale zakładając że ma swój dom wiele oszczędza, mogła dostać od np rodziców i już, może dostała więcej niż jeden i ma dochody z wynajmu? może rodzice dużo pomagają? z pracy 1 człowieka jakoś tego nie widzę, bez względu na to kim jest

Gość gość
Autorko, to,że na forum ktoś coś wypisuje to nie musi być prawda, ale mam podobne dylematy do twoich :) Mój mąż zarabia tyle, co twój, ja prawie 3tys.,mamy dwójkę dzieci i podobny standard. Ja nie wiem,skąd ludzie mają kasę. Mam wielu znajomych, u których żona nie pracuje,mąż zarabia standardowo ok.5 tys. i na wszystko ich stać:ciuchy, zmianę samochodu, wakacje dla całej rodziny. A my żyjemy naprawdę skromnie, a nie stać nas na żadne oszczędności :( Dodam, że mieszkam w dużym mieście, sporo kasy idzie na przemieszczanie się (paliwo,bilety), no ale znajomi też tu mieszkają.

Gość pisałam do autorki
gościu bez dzieci, nie masz pojęcia, o czym piszesz. My nie mając dzieci zarabialiśmy tylko nieznacznie mniej i żyliśmy jak pączki w maśle. Ja kupowałam sobie niemal wszystko, na co miałam ochotę,robiąc zakupy spożywcze nawet nie patrzyłam na cenę,co mi wpadło w oko to brałam. A teraz po pięć razy wszystko oglądam i zastanawiam się, czy na pewno tego potrzebuję :(

U nas kokosów nie ma. Ale odkładamy koło 2tys zł miesięcznie. Czasem więcej,czasem mniej,bo planujemy budowę. Może faktycznie mam złe założenia że aby coś mieć trzeba na to zapracować. Są przecież i tacy co wszystko dostali od innych. To wtedy możliwe. Nawet bardzo.

Gość gość
a Wiosenna tu wogole jeszcze pisuje? jakos ja jej nie widze nigdzie, w jakich tematach mozna ja spotkac?

Gość gość
i w Polsce da radę pracować i utrzymać rodzinę, w której jest wiecej niż 2 dzieci. tak skrupulatnie czytasz jej wypowiedzi, analizujesz ile na co wydaje i tak Cię to mierzi, aż cały temat zakładasz?

Gość gość
ja zarabiam 2500 maz 3500, mamy dziecko i co roku jestesmy na zagranicznych wakacjach za ponad 15 tys, kupuje markowe ubrania, chodze do kosmtyczki, na siłke, saune, maz na basen, tez silka, i sauna, dziecko ma drogie zabawki ale nie mamy kredytu, nasze oplaty to 1200zł, jedzenie 1500 ale mamy duzo dodatkow oboje w pracy, poza tym czasem wyjazd nam moi rodzice oplacaja, jestem jedynaczką:)

Gość Ja Ci powiem skąd
z MOPSu. Znam rodziny, które zrabiają niewiele, a mops opłaca i m większość rachunków itp. Mam sąsiadów- tylko on pracuje, ona wychowuje 4 dzieci. Jego dochód ok 2,5 tys. Na pierwszy rzut oka powinni klepać biedę, ale nieee. Mops funduje im opał na zimę, opłaca obiady dzieciom w szkole, dostają dodatek żywnościowy wysokości 400zł miesięcznie, na święta dzieci dostały bilety na jasełka, zwracają im koszty za podręczniki i przybory szkolne, oprócz tego tzw "rodzinne", zbierają pokwitowania za rachunki, bo mops zwraca koszty powyżej jakiejś kwoty(tego akurat nie wiem). I jeszcze kilka rzeczy o których nawet szkoda wspominać, by się nie denerwować. I teraz dziwi Cię dlaczego ludziom pozornie biedniejszym żyje się lepiej? po prostu to co zarobią fizycznie pozostaje im na wydatki "własne", czyli ciuchy, kosmetyki, jest z czego odłożyć na wakacje. O właśnie, zapomniałabym- ich dzieci jeżdżą też na wakacje sponsorowane przez mops. Z jednej strony rozumiem, bo ona jako matka 4 dzieci, które najpierw musiała wychować co zabrało kilka lat, nie może teraz znaleźć pracy, a wiadomo że z jednej takiej pensji by nie wyżyli, zresztą to porządna rodzina, dbająca o dom i ogólnie dobrzy ludzie. Ale z drugiej...mnie nikt nie zapłaci za ogrzewanie, za internet, za obiady dzieci w szkole. Mimo że dochody moje i męża to ok 5000 miesięcznie, nie stać nas na wakacje i dzieci też nigdzie nie jeżdżą, bo jest kredyt, wydatki jakie ma każda rodzina, a to sporo. Wiem, że nie mogę narzekać, bo ludzie niektórzy naprawdę mają gorzej, ale trochę mnie denerwuje taka niesprawiedliwość.

Gość pisałam do autorki
My odkładamy tylko krókoterminowo: na jakieś wakacje, na święta, teraz myślimy już o tym, że na wiosnę trzeba będzie obkupić starsze dziecko, bo z wszystkiego powyrastał, a zimę to już jakoś przepęka.

Gość Ona po prostu kłamie
Akurat paulinka to zwykła kłamczucha i nie wierzcie w to co pisze. Raz pisze że mają dom a innym razem że ciężko jej jest wnieść wózek na któreś tam piętro. Także autorko nie ma tak dobrze żeby rozmnażać pieniądze. Ona tylko dzieci mnoży i pewnie z opieki ciągnie.

Gość gość
a pod jakim nickiem Toksyczna?

Gość gość
a w domu nie nosi się wózka po schodach? hmmm... ja noszę :)

Gość pisałam do autorki
Ja tym projektom na forum też nie wierzę, ale widzę takich ludzi wokół siebie. Kredyt to rzeczywiście spore obciążenie. My płacimy prawie 2 tys.zł raty. Gdybyśmy mieli tę kasę w kieszeni też byłoby inaczej.Niestety nie mieliśmy tyle szczęścia, żeby ktoś nam dał mieszkanie.

Paulinka teraz pisze jako cztery z plusem czy jakoś tak i nie jest to tajemnicą bo sama tak wpisała w temacie czy wiosenna już urodziła. Zresztą pewnie sama go założyła.

Gość gość
ja nie kłamię, ani z pracą, ani z mieszkaniem, ani z niczym innym :)

Wpis z goscia jak wiosenna sie podpisuje to nie ode mnie jakby co:) no ale ona tajemnicy sama z tego przestala robić A o pracy zagranicą pisalam dlatego ,bo pamietam jak jej mąż pracowal za granicą, tak wiec to nie jest zadna nowosc ,ze z dobrej zarobkowej pensji da sie utrzymac rodzine na normalnympoziomie

Ona pisała o 3 czy 4 pietrze. To raczej nie w domu.

Gość gość
my z mężem mamy 4.000 na miesiąc z czego 1.000 odkladamy bez rzadnych wyrzeczeń. Mamy dom od rodziców, dwoje dzieci i szczęście że mieszkamy w małym mieście.

Gość gość
Ale w słownik ortograficzny to byście mogli zainwestować

Gość gość
my mamy 6 tys i stać nas na wszystko dwoje dzieci, wyjazdy,zajęcia dodatkowe, wakacje,ferie, kino, restauracje o d czasu do czasu więc już nie przesadzajcie z eto jest mało kasy.

Gość gość
ok, już wpisałam go na listę pilnych zakupów :)

Gość gość
Ona dostala duzy dom od rodzicow o czym nieraz pisala na forum!