Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy można jakoś nadrobić zaległości ze szkoły podstawowej o

Polecane posty

Gość czupuurek
Nauka jest specjalizacją. Wiedza jest przydatna w naszej cywilizacji, ale nie ma bezpośredniego znaczenia dla natury. To tak, jakby ptak mógł latać wyżej, śpiewać głośniej - ale nadal jest tylko ptakiem... A powinniśmy się rozwijać - na tym polega ewolucja.

Gość gość
Czyli uważasz ,że chociaż coś się nauczy i przyswoi to to jak jest głupia tak dalej będzie ?

Gość czupuurek
Ludzie skupiają się na tym, co jest mało istotne czyli rozwój upatrują w technice. Tymczasem kierunek rozwoju nie idzie w rozwoju fizyczno materialnym, ale trzeba rozwinąć mózg, a w tym nie pomoże uczenie się wiedzy, bo to rozwija pamięć. Potrzebny jest rozwój moralny... Przyroda ma to do siebie, że brak rozwoju oznacza cofanie się.

Gość gość
No to i ja jestem jakaś trochę za cofana bo nie bardzo rozumiem .. A rozwój moralny czyli że co ? To co robić by być mądrzejszym ? bardziej rozgarniętym ?

Gość gość
No nie oszukujmy się , już tak mądra jak Twoi równieśnicy to raczej nie będziesz.. :o

Gość gość K
Wiedzę trzeba zdobywać od maleńkości, a we wczesnej młodości rozwijać ją i swoje umiejętności. To jak z gibkością ciała. Nie trzeba było się wypinać na szkołę.

Gość gość
No tak,ale też przecież nigdy nie jest za późno by ja jakoś uzupełnić ?!

Gość gość
Niepotrzebnie ją dołujecie. Zdrowy człowiek może opanować wiedzę tak samo jak dziecko - dziecko uczy się szybciej, efektywniej, ale dorosły też ma zdolność uczenia się dopóki nie dopadnie go demencja. Tak samo jak zaniedbany fizycznie grubas może wytrenować mięśnie i stać się bardzo sprawnym człowiekiem. To tylko kwestia czasu. Autorce polecam szkoły dla dorosłych - jest liceum, gimnazjum, zawodowe szkoły policealne. Często są bezpłatne.

Gość eeeeeT
Osobiscie zawsze lubilam sie uczyc, z wiekiem nie zatraciłam tej dzieciecej ciekawosci swiata a "żądza poznania" motywowała mnie od zawsze do dalszego poszerzania horyzontow (nawet o informacje, ktore nie maja praktycznego zastosowania czy przelozenia na wymierne korzysci a jedynie pomagaja lepiej rozumiec pewne sprawy). TO NIEPRAWDA ZE CALA WIEDZA NABYTA W SZKOLE PODSTAWOWEJ CZY SREDNIEJ ZNIKA z biegiem lat a na dodatek jest totalnie nieprzydatna (pewne podstawowe mechanizmy rządzące nasza rzeczywistoscia naprawde warto znac aby nie byc ignorantem, ktory bez dostepu do googol ma pojecie o swiecie na poziomie jamochłona) . Jestem w stanie odtworzyc wiele informacji z ogolniaka (nie mowiac juz o tych ktore przyswoilam na wyższym stopniu edukacji) chociaz mam juz prawie trzydziestkę AUTORKO, JESLI NAPRAWDE CHCESZ POSZERZAC HORYZONTY, UZUPELNIAC LUKI W WYKSZTALCENIU NIE ZABIEGAJ O APROBATĘ INNYCH, NIE PYTAJ "CZY TO JEST MOZLIWE" bo dla chcącego to naprawde nic trudnego tylko wez sie do roboty!. Teraz jest tyle pomocy naukowych, podręczników zawierających wiedze w pigułce, encyklopedii multimedialnych, czasopism popularno naukowych - one wszystkie zawieraja strukturyzowana, usystematyzowana wiedze WYSTARCZY TYLKO WYBRAC JEDNO Z KOMPEDIOW I CODZIENNIE WIECZOREM POSWIECIC GODZINKE NA OKRESLONY DZILA NP W PONIEDZIALEK LITERATURA, WTOREK BIOLOGIA, SRODA GEOGRAFIA ITP

Gość eeeeeT
ps. A MATURE (CHOCIAZBY TYLKO DLA WLASNEJ SATYSFAKCJI IPODNIESIENIA POCZUCIA WLASNEJ WARTOSCI) NAPRAWDE MOZNA ZROBIC W KAZDYM WIEKU JELSI SIE TYLKO BARDZO TEGO CHCE a tak swoja droga to cholernie wkurzające, ze człowiek często dojrzewa do tego aby docenić pewne sprawy, ktore swego czasu miał podane na talerzu ale odrzucił z pogarda(np edukacje szkolna) dopiero wtedy gdy musi zdobyć sie na spory wysiłek aby je uzyskać

Gość gość
autorko, nie przejmuj się:D wiekszość ludzi właściwie NIC nie wie:D często ludzie niewiele kojarzą nawet z dziedziny w której pokończyli studia a co dopiero z tzw. wiedzy ogólnej. Ale też trzeba przyznać że ta wiedza mało przydaje sie w codziennym życiu. Obejrzyj sobie na youtubie np filmiki z serii matura to bzdura albo zapytaj osobę nie będącą pasjonatem historii o daty powstań. Zobaczysz że mało kto bedzie widział wiecej niż ty.

Gość gość K
Oj, to prawda, że wiedza, szczególnie nie używana się zaciera. Dlatego ja w wolnych chwilach sięgam do zeszytów z czasów LO, lub vademecum z danej dziedziny. Jednak łatwiej wiedzę 'odświeżać' i rozwijać, niż nabywać, szczególnie po 30ce.

Gość gość
No tak może i nie przyswoję już tego materiału tak jak inni we wcześniejszych latach,szkolnych , ale myślę że jak się za wezmę to coś nie coś jeszcze się naumiem i zawsze więcej już będzie w tej głowie.

Gość gość K
No jasne, dobrze że chcesz z sobą coś zrobić. Najlepiej zacznij od tzw. pigułek, a potem jakieś vademecum dla rozwinięcia. Powodzenia.