Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uważam że religia jest potrzebna wyłącznie słabym ludziom którzy sobie nie radzą

Polecane posty

Gość gość

z życiem. Na przykład spowiedź - to tylko i wyłącznie wygadanie się a nie rozmowa z bogiem, taka autoterapia

Gość sześciopalcy JOe
Szczególnie potrzebna tym, co o niej prawią na prawo i lewo :)

Gość drtytrewqe
o szczegołnie ksieżom :)

Gość gość
bzdura. Dla wszystkich

Gość Bibelotto
a wedlug mnie jest dla ludzi, ktorzy nie maja wlasnego zdania i potrzebuje religii, za ktorej zasadami beda mogli slepo podarzac. jak owieczki za pasterzem :>

Gość Bibelotto
*podazac

Gość gość
żeby być chrześcijaninem, trzeba i rozumu i wiary. Nikt dotąd nie udowodnił, że Boga nie ma.

Gość gość
"Nikt dotąd nie udowodnił, że Boga nie ma." i nikt nie udowodnił że jest

Gość gość
'i nikt nie udowodnił że jest' - 10/10

Gość gość
bo nie da sie udowodnic nieistnienia czegos geniusze -_- jesli uwazacie inaczej, to prosze mi udowodnic niestnienie piecioglowego kota w pieciu kolorach :)

Gość gość
jak pięciogłowy kot będzie miał taką pozycję w kulturze i historii jak Bóg,to udowodnię ci jego nieistnienie

Gość gość
A porównanie Boga do pięciogłowego kota jest absurdalne,w ten sposób każdą dyskusję do absurdu można sprowadzić.

bo nie da sie udowodnic nieistnienia czegos geniusze ooo matematycznie, udawadnia sie postawiona teze ale wystarczy podac jeden kontrprzyklad i jest to juz dowod na to, ze ta teza jest falszywa.

Gość gość
haha w miejsce piecioglowego kota mozesz podstawic jakakolwiek inna rzecz, taka ktora jest godna porownywania jej do boga rowniez. i nadal wniosek bedzie sprowadzal sie do tego, ze nie da sie udowodnic niestnienia CZEGOKOLWIEK. Przykro mi, ale takie sa fakty, wiec was argument jakoby istnienie Boga mialoby byc bardziej prawdopodobne z powodu tego, ze nie mozna udpwodnic jegp niestnienia jest za przeproszeniem do d**y.

Gość gość
a nie odwrotnie? ktoś kto wierzy jest silniejszy, bo wie, że ma po swojej stronie wielką moc :)

Gość gość
to prosze lavito podaj mi jeden kontrargunent na postawiona przeze mnie teze, ze.Bog nie istnieje. u argument, ze miliony ludzi w niego wierza takim kontrargunentem.nie jest. z gory juz mowie

ja sie nie zajmuje Bogiem, ja sie zajmuje matematyka. tyle w temacie :-)

Gość gość
tylko nie miejsce pretensji jak T.Terlikowski w ten sam sposób będzie z wami dyskutował o zarodkach.Jak wiara w kota będzie miała taką samą historię co wiara w Boga,to możemy je porównać.

Gość gość
to że ktoś w coś wierzy nie oznacza że to jest prawdą a istnienie religii oznacza jedynie że my ludzie mamy silną potrzebę przynależenia, jesteśmy stadnymi baranami i tylko nieliczne wyjątki takiej potrzeby przynależności nie odczuwają takie osoby są nonkonformistami, samotnikami itp. nie mają potrzeby zakładania rodziny, posiadania przyjaciół....

Gość gość
a w jaki sposob nasza dyskusja odnosi sie do tegp tematu - o zarodkach? bo nie lapie szczerze mowiac analogii

Gość gość
jeżeli dla ciebie wiara w Boga mająca bardzo długą historię jest tym samym co wiara w kota,to dla tych na Frondzie,jajeczko jest człowiekiem i teoretycznie mają rację,wszystko można do absurdu sprowadzić

Gość gość
o matko. ale zescie sie do tego mojego kota przyczepiliscie. powiedzialam przeciez, ze w jego miejsce mozecie podstawic cos co w waszym mniemaniu jest mniej absurdalne. to przeciez nie to jest istota rzeczy. a wiara nie moze byc dowodem na istnienie czegos. no nie oslabiajcie mnie. czy latajacy potwor spaghetti stal sie mniej absurdalny przez to, ze zaczeli "wierzyc" w niego ludzie. dla tych ludzi Bog, w ktorego wy wierzycie jest rownie absurdalny

Gość gość
i musze przeprosic za pisanie w sposob srednio po polsku, ale pisze na telefonie, a ze robie to dosc wolno to czesto gubie wczesniejsza mysl w czasie pisanie dluzszych zdan

Gość gość
potrzeba przynależności, wiary jest naszą cechą, tak działamy i tak funkcjonujemy tak jak dla komfortu psychicznego potrzebujemy partnera tak i potrzebujemy wiary silna potrzeba przynależności to to co skłania młodzież do wiązania się w subkultury, fankluby i inne kółka zainteresowań jesteśmy z zasady gatunkiem stadnym dlatego szukamy grupki w której czujemy się pewnie i nadaje nam poczucie sensu, taką rolę spełnia też religia

Gość gość
ale czy potrzeba przynaleznosci swiadczy o slabosci czlowieka, albo o jego sile? moim zdaniem, toa akurat kwestia nie powinna byc rozpatrywana raczej w takich kategoriach

Gość gość
Blogoslawieni Ci ktorzy nie widzieli a uwierzyli!!!!

Gość gość
skoro większą wartość ma to co ma dopiero nastąpić po życiu doczesnym to czemu księżom tak bardzo zależy na luksusach za życia ? kto jak nie oni powinni raczej koncentrować się na życiu wiecznym buhaha

Gość gość
oczywiscie, bo przeciez glownym zalozeniem wiary jest to, ze nie mozemy udowodnic istnienia naszego bostwa. gdybysmy udowodnili istnienie Boga, wiara stalaby sie wiedza, wiec chyba nawet nie powinnismy probowac tego robic, gdyz wiara, a co za tym idzie i religia stracilaby calkowicie sens :)