Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiocha nie śmierdzi

kiedy stroicie choinkę kto przynosi u was prezenty i jakie dania w wigilię

Polecane posty

Gość wiocha nie śmierdzi

Jw. Wlkp północna: > w wigilię > gwiazdor > karp smażony, sałatka warzywna, pierogi, barszcz z uszkami. To główne.

Gość gość
Pogranicze małopolska/śląs Różnie ubieramy w tym roku wcześniej ale zwykle w wigilię Mikołaj karp, żur z ryb, sałatka jarzynowa,

Podlasie:) choinka tydzień przed Mikołaj pierogi z kap i grzyb, rybka smazona, śledź, uszka i barszcz, kutia

mazowieckie - Warszawa - wigilia - Mikołaj - karp, barszcz z uszkami, pierogi, kapusta, śledzie, sałatki, ryba po grecku i mnóstwo innych potraw, których nie jestem w stanie sobie przypomnieć.

Gość gość
slask ryba smazona zupa grzybowa kapusta z grochem ziemniaki makowki kompot wisniowy rysling wytrawny

Gość gość
Śląsk/ ale moi rodzice i dziadkowie są z małopolski, z okolic Krakowa. - karpia nie ma bo nikt nie lubie, jemy pstrąga, halibuta, łososia, ślędzia, makówki, moczka (ja nienawidzę), piergoi z kapustą i grzybami, barszcz a prezenty przynosi Gwiazdka :P

Gość gość
Kielce Kiedy kto chce, ja juz mam dawno ubrana Prezenty przynosi gwiazdka Ryba smazona, barszcz z uszkami, kapusta z grochem, pierogi z grzybami

Mój ojciec jest z Krakowa, więc matula została zmuszona do robienia w Wigilię kapusty z grochem, dziwne połączenie i dla mnie nie do przełknięcia kompletnie.

Gość gość
no co Ty, kapusta z grochem jest pyszna :)

Gość wiocha nie śmierdzi
Ja też kapustą z grochem nie pogardzę. A o gwiazdce dającej prezenty nie słyszałam.

Gość gość
opolskie

Gość gość
Choinka zazwyczaj w wigilie Prezenty przynosi Mikolaj Barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapusta i grxybami, rybka smazona,ale nigdy karp,bo nie cierpimy tej ryby, sledziki pod rozna postacia, kutia, salatki, bigos,itp

Gość gość
kapusta z grochem....pyszotka,ale trzeba umiec ugotowac.

Gość gość
To wyzej to zulawy wislane:-)

Gość wiocha nie śmierdzi
A co to ta moczka

Gość gość
Slask Choinka juz stoi Mikolaj Ryba ale nie karlbo nikt nie lubi, pierogi, kapusta z grzybami, makowki, barszcz albo zupa grzybowa , salatka jarzynowa, kompot z suszu

Gość gość
To wyzej to zulawy wislane:-)

Gość gośćop
Opolskie. Mówi się, że prezenty są na gwiazdkę albo przynosi dzieciątko. U nas jest barszcz z uszkami lub grzybowa, pierogi, karp , kotlety rybne, kapusta z grzybami, makówki.

Gość gość
choinke ubiera sie u nas w Wigilie prezenty przynosi Mikolaj na stole zupa grzybowa z lazankami + barszcz czerwony dla brata, ktory nie je grzybow czasami dla wszystkich barszcz z uszkami zamiast grzybowej sledz w oleju, sledz w smietanie karp smazony ryba po grecku czasami karp w galarecie jajka z kawiorem pierogi z grzybami i slodka kapusta piekny jas z bulka tarta kapusta z grochem i jakies inne drobe historie typu losos wedzony, na slodko makowiec

Gość gość
co to jest -piekny jas-:)

Gość gość
bardzo duza fasola biala, maslano slodka w smaku :)

Gość gość
ktoś pytał o moczke, co to takiego, tutaj jest link www.pl.wikipedia.org/wiki/Moczka ja tego nie znoszę, ale moja koleżanka się tym zajada :/

Gość gość
mozesz napisac jak ja robisz:)

Gość gość
Prezenty przynosi gwiazdor Okolice poznania Barszcz z makaronem,filet z mintaja smazony ,śledź w oleju,w smietanie .kapusta z grzybami,fasola gotowana z masłem.

Gość gość
Jak może przynosić prezenty Mikołaj... Ludzie... ma zapierniczać 2x? :O Prezenty przynosi Gwiazdor lub Aniołek :hejka:

Gość gość
ja jej nie robię bo jej nie lubię :) robi to moja mama, musiałabym o przepis zapytac, ale tego wiele na necie jest

Gość gość
dobra dzieki polukam w necie.:)

Gość gość
trójmiasto - ubieramy choinkę w wigilię - prezenty przynosi mikołaj - pierogi, zupa grzybowa, ryba po grecku, karp smażony, ryba w galarecie, piernik, kapusta z grzybami...