Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

wigilia a przedszkole

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
wigilia to przecie偶 nie jakie艣 ko艣cielne 艣wi臋to, to przeddzie艅 Bo偶ego Narodzenia. Nie rozumiem narzekaj膮cych mamusiek. O czym艣 takim wie si臋 wcze艣niej wi臋c mo偶na dziecku zorganizowa膰 opiek臋.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Tak, zorganizuj opiek臋... 艂atwo powiedzie膰 jak si臋 nie szuka艂o. Studentki ju偶 maj膮 wolne od poniedzia艂ku, wi臋c we wtorek nie przyjdzie 偶adna posiedzie膰, a s膮siadki emerytki od rana w kuchni. Zreszt膮 dla mnie to nie problem, dziecku nic nie b臋dzie jak p贸jdzie do przedszkola, a my z m臋偶em za to wzi臋li艣my wolne na 2-3 stycznia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
"go艣膰 To przykre,ze dziecko w wigili臋 idzie do przedszkola.Wiesz jacy rodzice przyprowadzaj膮 dzieci do przedszkola w wiegili臋?Ma艂o opieku艅czy,troskliwi, niezbyt fajni rodzice...." Wigilia to jest normalny dzie艅 pracy !!!!!! wiec nie histeryzuj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dziewczyny przeprosi艂am za swoja ocen臋 wi臋c nie powtarzajcie si臋. Jednak ja nadal uwa偶am ,ze wigilia nie jest zwyk艂ym dniem.Przeciez chyba same nie wierzycie w to co piszecie. wi臋kszo艣膰 dzieci krz膮ta si臋 po domu a w tle stoi choinka. siedz膮 u bab膰, szykuj膮 si臋 na wigilie, w domu pachnie jedzeniem, jest gwar i jest wyj膮tkowe oczekiwanie. w przedszkolu tego nie ma. nie jest to zwykly dzie艅 dla dziecka, bo nie ma innych dzieci, jest mo偶e gora 4 dzieci w ca艂ym przedszkolu bo inne siedza jak nie z rodzicami to z bliskimi lub kims, kto mo偶e si臋 nimi zaj膮c do tej 13, 14 bo wi臋kszo艣膰 w tym dniu wychodzi wcze艣niej z pracy. Je偶eli dzie艅 , w kt贸rym dziecko powinno czuc si臋 wyj膮tkowo w sensie pozytywnym zamienia si臋 w dzie艅 w kt贸rym czuje si臋 dziwnie,wyczuwa ze cos jest nie tak,to nigdy nie b臋dzie dzie艅 inny ni偶 wszystkie- mo偶e by膰 albo wyj膮tkowo mily albo wyj膮tkowo niemi艂y, przynajmniej w momencie gdy maluch u艣wiadamia sobie ze innych dzieci nie ma,ze jest 1 z 4ki,ze jest dziwnie i ze tego dnia powinno by膰 w domu z bliskimi. S膮 w przedszkolu wigilie gdzie dzieci by艂y odbierane oko艂o 15,raz o 16. To tez norma?Mam dzieci, dla mnie to nie norma,dla mnie to nie jest zwykly dzien...Przykro mi,ale tak to widz臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a moja ocena wynikn臋艂a st膮d ze po prostu znam troch臋 specyfik臋 pracy w przedszkolu i dzieci,ktore w t臋 Wigili臋 sa przyprowadzane....S膮 to dzieci odepchni臋te, zostawione same sobie. Niekoniecznie z jaki艣 patologicznych rodzin. S膮 to dzieci zaniedbane emocjonalnie,niekoniecznie dopieszczone piel臋gnacyjnie(cz臋sto przychodz膮ce nieuczesane,nieuprasowane bluzki i to jest notoryczne,to norma). Dzieci kt贸rych rodzce podjezdzaja fajnymi autami i maj膮 postaw臋 roszczeniow膮 na zasadzie:po co te wakacje,znow b臋dzie wielki problem jak zaj膮c si臋 dziecmi. (mowi膮 mi o tym wprost).Dzieci s膮 tylko przeszkod膮, zawsze. Tak to jest odbierane przez kadr臋 n-lsk膮, tak to wygl膮da z zewn膮trz. Jednak wiem ze s膮 wyj膮tkowe sytuacje,ze ludzie mieszkaj膮 z dala od babc, ze musz膮 isc do pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hehehehhehehehehheheh
Jako dziecko cz臋sto w Wigilie by艂am w przedszkolu. Opr贸cz mnie i brata byly jeszcze inne dzieci. Rodzice pracowali (mama do 16 a ojciec do 15) .Nigdy nie mia艂am z tego powodu jakiej艣 traumy czy pretensji do rodzic贸w. Wigilie jedli艣my troch臋 p贸藕niej ni偶 inni i by艂o ok.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja tak偶e uwa偶am, 偶e o ile s膮 mo偶liwo艣ci, to dziecko powinno zosta膰 w domu i poczu膰 atmosfer臋. Kiedy jak nie teraz? Jak doro艣nie, to wpadnie w ten p臋d i zatrac***oczucie, 偶e to 艣wi臋ta. Ja pami臋tam w艂a艣nie z dzieci艅stwa to, jak odczuwa艂o si臋 przygotowania do wigilii. I wbrew temu, co kto艣 pisze, 偶e to zwyk艂y dzie艅, to powiem wam tak - nie jest to zwyk艂y dzie艅, jak dla mnie wigilia, dzielenie si臋 op艂atkiem i 偶yczenia, ta aura i atmosfera nie powtarza si臋 nigdy wi臋cej. Pierwszy dzie艅 艣wi膮t, czyli Bo偶e Narodzenie nie ma ju偶 tego czego艣, co ma ten magiczny wiecz贸r. \ Dlatego uwa偶am, 偶e dziec***owinny by膰 w domu. Rozumiem jedynie tych rodzic贸w, co wszystkich bliskich maj膮 hen daleko, miliony kilometr贸w od domu, nie jad膮 do rodziny na 艣wi臋ta i pracuj膮 do 18 w wigili臋 (wredni pracodawcy!!!:classic_cool:). Jak kto艣 zaprowadza w wigili臋 do przedszkola dziecko, a sam w tym czasie nie musi pracowa膰, tylko pozbywa si臋 balastu na kilka godzin, to nie - nie rozumiem i nie ma wyja艣nienia dla takiego post臋powania. Jak pomy艣l臋, co czu艂yby moje dzieci zaprowadzone ju偶 w poniedzia艂ek, gdzie b臋dzie chyba max. 6 dzieci ... :-o rety. Ja w pon. jeszcze pracuj臋, m膮偶 te偶, ale dzieci ju偶 z babci膮 b臋d膮. We wtorek - wigilia - nawet przedszkole nie czynne i nikt z rodzic贸w si臋 nie buntuje. Panie te偶 s膮 lud藕mi, chc膮 przygotowa膰 艣wi臋ta dla swoich rodzin. Nawet nikt nie oczekiwa艂, 偶e przedszkole dla jednego, czy dwojga dzieci si臋 otworzy. Jak nie ma z kim zostawi膰, to si臋 bierze opiek臋, albo urlop i tyle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja nie do ko艅ca rozumiem tak膮 postaw臋, 偶e to nie problem, 偶e przedszkole jest w Wigilie nieczynne, czy czynne kr贸cej, bo przecie偶 dziecka mo偶e przypilnowa膰 Babcia czy s膮siadka... Chodzi mi o prywatne przedszkola. Ja uwa偶am, 偶e skoro p艂ac臋 za t臋 opiek臋, to dlaczego mam dodatkowo obci膮偶a膰 Mam臋 czy s膮siadk臋, czy w og贸le kogokolwiek, kto absolutnie nie ma obowi膮zku si臋 tym moim dzieckiem w owym czasie zajmowa膰 (przecie偶 te kobiety najcz臋艣ciej te偶 przygotowuj膮 kolacj臋 wigilijn膮), a uwa偶am, 偶e ma taki obowi膮zek przedszkole, kt贸remu s艂ono p艂ac臋. To jest zaznaczam, moje prywatne zdanie, nikogo do tego nie przekonuj臋 ale mo偶e kto艣 si臋 zastanowi, czy nie ma w tym odrobiny racji. Czasami ludzie tak szybko usprawiedliwiaj膮, 偶e przecie偶 pani w przedszkolu te偶 musi przygotowa膰 wigili臋. Ale lekarka, piel臋gniarka, policjantka te偶 musi, a musi te偶 pracowa膰, bo ma dy偶ur. Nie m贸wi臋, 偶e wszystkie opiekunki maj膮 tam warowa膰 ale jedna powinna mie膰 dy偶ur do godzin popo艂udniowych, bo nie w ka偶dym zak艂adzie pracy jest tradycja zwalniania pracownik贸w wcze艣niej w takie dni, a dziecko musi mie膰 opiek臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wiadomo,ze przek艂adanie przesz艂o艣ci na to co dzieje si臋 teraz jest raczej nieadekwatne do problemu. Teraz dzieci w przedszkolu jest niewiele,na cale oko艂o 4ka.Kuchnia przewa偶nie nie pracuje.Nie jest zwyczajnie,jest dziwnie i tyle i dzieci to odczuwaj膮, czasem p艂acza, czasem od 10 pytaj膮 co 20 minut kiedy przyjdzie mama itd.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
w moim przedszkolu wszystkie pracujemy,cala kadra,ile nas jest czyli 20 n-lek i 15 pozosta艂ego personelu.Wydaje mi si臋, ze nie m贸wimy tu o paniach i kadrze,bo jak kto艣 ma zyczenie mie膰 wolne w wigili臋 to mo偶e wzi膮膰 urlop,proste. Wydaje mi si臋,ze piszemy tu miedzy innymi o odczuciach dzieci i kwestii samego przyprowadzania dziecka do przedszkola w dniu,w kt贸rym wi臋kszo艣膰 siedzi w domu przygotowuj膮c si臋 do wieczora i czerpi膮c rado艣膰 z WYJ膭TKOWEJ I NIEPOWTARZALNEJ atmosfery,ktora jest w tym dniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Oczywi艣cie, jak najbardziej si臋 zgadzam, 偶e je艣li jest taka mo偶liwo艣膰, to najbardziej komfortowo, je艣li malec jest w domu i "ch艂onie atmosfer臋". Ale je艣li nie ma takiej mo偶liwo艣ci? Bo niekt贸rzy naprawd臋 nie maj膮. Poza tym - mo偶e przedszkole powinno w tym dniu dopasowa膰 program zaj臋膰 do okoliczno艣ci? Jasne, 偶e to nie to samo co w domu ale dzieci, nawet we dw贸jk臋 czy w tr贸jk臋, mog艂yby jako艣 t臋 wyj膮tkowo艣膰 dnia poczu膰 te偶 w przedzkolu. To ju偶 kwestia inwencji opiekunek. To mo偶e troszk臋 bezczelnie brzmi, nie mam takiego zamys艂u, tylko na szybko nie umiem tego 艂adniej wyrazi膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Brzmi bezczelnie,aczkolwiek wierze, ze nie mialas czegos zlego na my艣li.Jednak dla mnie z perspektywy matki odczytuje to tak:ja nie wzi臋艂am sobie wolnego z pracy,bo ...nie. Nie zalatwilam ci opieki ,bo ....tralall"Ale jest przedszkole!Niech przedszkole stworzy wyj膮tkow膮 atmosfer臋 tej 4ce dzieci,nie ja rodzic,ale obce osoby. Owszem, mo偶emy zrobi膰 prac臋 plastyczn膮 ,poprzytula膰,sie,posluchac kol臋d,przyniose cukierki w wigili臋, dzieci b臋d膮 mia艂y du偶o czasu na swobodna zabaw臋, nie b臋d臋 m臋czyc Ich zaj臋ciami,najwyzej sobie pokoloruj膮. I co z tego?Oczekujesz rzeczy niemo偶liwych. w wigilie to my kadra n-lska i przedszkolna mamy Twojemu dziecku stworzy膰 wyj膮tkowa atmosfer臋...?:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
fajnie tak jest zawsze no ha ha no raczej tak choc tak naprawde ro nie wiem 馃憚 www.youtube.com/watch?v=EqOI81uH7eQ

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Niemo偶liwym jest naturalnie, 偶eby ta "wyj膮tkowa" atmosfera by艂a tak wyj膮tkowa jak w domu, to oczywiste. Ale mo偶na w ramach swojej pracy zrobi膰 wszystko co w mojej mocy, 偶eby dzieciom, kt贸re przysz艂y do przedszkola (z r贸偶nych wzgl臋d贸w) uczyni膰 ten czas innym ni偶 w pozosta艂e dni roku. Tak mi si臋 przynajmniej wydaje, cho膰 mog臋 si臋 myli膰, bo nie jestem przedszkolank膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
I w sumie faktycznie, chyba nie mam racji obiektywnie patrz膮c, tak sobie teraz my艣l臋.. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
we偶cie pod uwage 偶e w poniedzialek i wtorek b臋dzie masa os贸b w sklepach kupuj膮c prezenty dla rodziny. I co my艣licie 偶e taka kasjerka we藕mie wolne bo nie ma z kim dziecka zostawi膰???? A mo偶e do babci kto艣 ma daleko i ko艅cz膮c prace o 14 zasuwa 偶eby zd膮偶y膰 na wigilie. A mo偶e ta babcia chce na spokojnie zrobi膰 wigile dla swoich dzieci kt贸re musz膮 pracowa膰 w wigilie, w poniedzia艂ek i niedziele, 偶eby艣cie mogli zrobi膰 zakupy. Nie wszystko jest takie proste.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja p*****le, problem robicie z pojscia na wigilie do W艁ASNEGO dziecka. nikt was nie zmusza, to nie jest obowiazkowe, ale wszyscy normalni rodzice pokombinowali by tak zeby choc jeden z rodzicow byl. czy to jest taki problem nie do przeskoczenia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U nas przedszkole normalnie jest otwarte i moje dzieci bed膮 w nim do 14. W sumie b臋dzie troch臋 dzieci ok 30 .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
do tej z 18.50 Kretynko mala, ty w ogole przeczytalas pierwszy post??? Ty rozumiesz polski jezyk? Kompletna idiotka, jak slowo daje :D

Udost臋pnij ten post

Dla mnie przedszkola powinny byc otwarte w wigilie, sylwestra czy miedzy swietami. Rodzice pracuja w te dni a nie kazdy ma rodzine czy sasiadke zeby zajac sie dzieckiem. Poprostu ida na latwizne i wiekszosci rodzicom mowia ze jego dziecko bedzie samo albo bardzo malo bedzie dzieci zeby miec wyrzuty sumienia i nie przyprowafzac e te dni to panie przefszkolanki beda miec wolne. Tak samo jest w maju np 2maja albo pi bozym ciele w piatki czy tez inne swieta gdzie zostaje jeden dzien do wekendu. A brac wiecznie wolne w takie dni hm no coz nie kazdy pracodawva daje...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kiedy艣 kuzyn odwi贸z艂 swego syna do przedszkola w sylwestra, okaza艂o si臋 ze by艂 jedynym dzieckiem i powiedzieli 偶e dla jednego dziecka nie b臋d膮 otwierali przedszkola. Oni z zon膮 pracowali, tylko na szcz臋艣cie ma swoj膮 firm臋 i wzi膮艂 dziecko do pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
RODZICE....Nie wstyd wam.Najlepiej na przedszkole wszystko zgoni膰. Mo偶e na siebie spojrzcie!!!Nie wierze, po prostu nie wierz臋, ze nie mo偶na w wigilie wzi膮膰 opiek臋!!!Albo 1 dzie艅 urlopu, czy to mama czy ojciec,babcia itp. Jakos dziwnym zbiegiem okoliczno艣ci wszystkie dzieci kt贸re przychodz膮 do przedszkola w moim miescie w wigilie to dzieci "specyficznych rodzic贸w". Przewaznie maj臋tnych, kt贸rych NA PEWNO na opiekunke sta膰!Rozumiem odebra膰 dziecko do obiadu ale o 14?Jak wy organizujecie 艣wi臋ta z takim podej艣ciem,jak gotujecie. Wszystkie bidulki,bidule,1 dzie艅 przedszkole nieczynne albo jes tmalo dzieci i ju偶 jest roszczenie: przedszkole ma stworzy膰 wyj膮tkow膮 atmosfer臋 (nie rodzice)- po prostu wstyd 偶eby w ogole cos takiego napisac albo ze to normalne. S膮dz臋 ze jakby przedszkole by艂o w wigili臋 do 17.30 czynne tak jak zazwyczaj, cho膰 w moim miescie tak pracujemy teoretycznie, to znalaz艂by si臋 rodzic kt贸ry z tego by skorzysta艂. I nie usprawiedliwiajcie si臋. rozumiem skrajne sytuacje i wierz臋 ze takowe s膮, ale na 100% nie wierz臋,ze ta 30 dzieci (niby 30tka bo nie wierz臋 w to) nie ma z kim zosta膰.A zakupow nie robi si臋 w wigili臋.W wigili臋 wi臋kszo艣膰 gotuje i robi ostateczne przygotowania wi臋c nie chrzancie o innych wa偶niejszych od dziecka obowi膮zkach!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dobrze ze ja mam kaurat woolne. niewiem co bym zrobila z dzieckiem. nie mam nikogo do pomocy. ale w pon. normlanie idzie w piatek tez. i 30 tez idzie. i 2-3 rtez idzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣c 08:56] No i co sie tak plujesz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ahhh baby, tak pierniczycie! Plac贸wki przedszkolne i z艂obkowe nawet te pa艅stwowe pracuja w wigili臋! to ich obowi膮zek i nikt tu wolnego nie robi, sa dyzury, zazwyczaj wczesniej dzieci wychodz膮 albo sa dyzury ale cz臋艣膰 kadry musi by膰. W moim domu zawsze w wigilie tata bra艂 wolne, by艂o nas 7mioro, mama z nami w domu. W ten dzie艅 nikt nie szed艂 do szko艂y czy przedszkola, wszyscy stroilismy choinke z tat膮 to by艂 nasz dzie艅, starsze osoby pomaga艂y mamie w kuchni i by艂o naprawde wyjatkowo. Teraz m膮偶 zawsze idzie w wigilie do pracy ale wraca ko艂o po艂udnia, ja zawsze bior臋 wtedy urlop i jestem z dzie膰mi nie oddaje ich do plac贸wek, mimo,ze mam roboty w br贸d ale dzieci od ma艂ego pomagaj膮 i przekazuj臋 im tradycj臋, bo swieta to cos wyjatkowego a tradycj臋 trezba utrzymywac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
u nas zawsze bierzemy wolne od wigili do nowego roku. W sumie w firmie jest to nawet przymusowe no chyba ze ktos wyj膮tkowo nie chce. W tym roku juz od 23 grudnia bierzemy wolne i syn ju偶 od poniedzia艂ku nie chodzi. Panie robi艂y list臋 i uwa偶am 偶e to dobre rozwi膮zanie bo dlaczego one nie mog膮 mie膰 wigili臋 wolne. Jak ma by膰 ma艂o dzieci to przecie偶 wszystkie nie musz膮 by膰. A jak wog贸le nikogo nie bedzie to tym bardziej co maja siedzie膰 i tylko po to aby odb臋bni膰 te 8h? Wi臋c lista jak najbardziej jest fajna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przepraszam a co w tym dziwnego ze w wigilie dzieci ida do przedszkola ? Jak rodzice pracuj膮 to co maja zrobi膰 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Juz jakas odpowiedziala :D Rodzice maja wziac wolne i siedziec z dziecmi :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak膮 opiekunk臋 w Wigili臋?? Znajd藕, jak taka艣 m膮dra, kogo艣 do opieki w Wigili臋, jak nikt nie chce w ten dzie艅 pracowac. Myslisz, 偶e dlaczego student przebrany za Miko艂aja mo偶e zarobi膰 nawet kilkaset z艂otych?? Bo nie ma ch臋tnych do pracy w ten dzie艅. I 艂atwo powiedzie膰: we藕 urlop. Nie zawsze si臋 da. Nie ka偶dy pracuje w biurze, gdzie krzywda si臋 nikomu nie stanie jak kogo艣 nie b臋dzie. Ludzie pracuj膮 w szpitalach, s艂u偶bach ratunkowych, komunikacji miejskiej, ksi臋gowo艣ci (przed ko艅cem roku zawsze jest du偶o pracy) czy nawet w sklepie i po prostu nie dostan膮 wolnego, bo ktos pracowac musi. A wystarczy, 偶e w dziale ka偶dy ma dziecko. Troszk臋 pomy艣lunku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A co wy my艣licie, 偶e 艂atwo jest dosta膰 wolne w Wigilie? U mnie w dziale s膮 cztery osoby, dwie maj膮 dzieci, dwie nie, ale te bezdzietne to m艂ode dziewczyny 艣wie偶o po studiach, kt贸re rodzin臋 maj膮 500km stad. I to im ust臋pujemy z wolnym w Wigili臋, mimo, 偶e mamy dzieci, bo je艣li one tego wolnego nie dostan膮 to sp臋dz膮 艣wi臋ta same w domu. Trzeba przesta膰 patrze膰 ci膮gle tylko na czubek w艂asnego nosa, s膮 r贸偶ne sytuacje, nie zawsze da si臋 wzi膮c wolne.

Udost臋pnij ten post