Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co podac 5cio miesiecznemu dziecku do jedzenia

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moj synek konczy w niedziele 5 miesiecy i chcialabym powoli wprowadzic mu cos innego niz tylko mleko. Dodam ze karmie go piersia i od jakiegos miesiaca podaje mu co jakis czas sloiczki z marchewka, jabluszkiem, bananem. 2 razy podalam kaszke ryzowo-mleczna.Kilka razy skrobalam mu jabluszko. Co moge podac dziecku jeszcze do jedzenia? Moze jakies zupki ktore sama moge przyrzadzic? Kiedy wprowadzic do diety dziecka gluten (kasze manna)? Sa rozne opinie na ten temat. Jedni karza czekac az dziecko skonczy 6 miesiecy inny karza juz wprowadzac nowe smaki. Jak bylo u Was? Kiedy i co zaczeliscie podawac swoim malucha? Pozdrawiam

Gość gość
KEBABA:D co się będziesz czaić!

Gość mmmm25
jeśli dawałaś już słoiczki i maluch wie jak się je takie pokarmy stałe to zrób tak. ugotuj w garneczku marchewkę na miękko i zmiksuj ją w blenderze na papkę. obserwuj czy nic mu nie będzie, innym razem zrób tak z ziemniakiem. a potem po jakimś czasie zacznij mieszać, zmiksuj i ziemniaczka i marchewką, ja z czasem dodawałam jeszcze inne warzywka np. groszek itp a na końcu zaczęłam dawać troszkę wywaru z zupki i miksować na taką rzadszą papkę. co kilka dni wprowadzaj coś po kolei małymi kroczkami i obserwuj czy nic mu nie zaszkodziło...

Gość gość
A lepiej gotowac warzywa w parowarze czy w wodzie?

Gość gość
jeśli masz parowar to korzystaj,więcej witamin pozostanie :)

Gość gość
No a jak z kaszą manną, kukurydzianą albo ryżową? Chciałabym podac malemu na noc cos pozywniejszego aby pospal troche bo budzi mi sie w ciagu nocy na karmienie co 1,5 h czasami nawet co godzine.

Gość gość
Gotujac np. marchewke i ziemniaczka w parowarze i miksujac to pozniej to wychodzi taka gesta papka. Czy dodac do niej wody aby ja troche rozrzadzic czy nie?

Gość gość
kaszą manna możesz delikatnie zagęszczać zupę.Na noc mleko z kleikiem kukurydzianym lub ryżowym,mój synek i tak się budził mimo treściwszego mleka.

Gość gość
A co do gotowych kaszek to wczoraj kupilam mu kaszke mleczno-ryzowa o smaku bananowym z Nestle. Zjadl i po jakims czasie musial go bardzo rozbolec brzuszek poniewaz strasznie sie zanosil placzem. Mysle ze to wina kaszki poniewaz maly od samego poczatku nie tolerowal mleka modyfikowanego. Zawsze po mm mial bole brzuszka.

Gość mmmm25
kup kaszkę odpowiednią do miesięcy dziecka i spróbuj... niestety nie wiem jak zareaguje bo moja córka ich nie lubiła więc jej w ogóle nie dawałam kaszek. A i możesz spróbować serki dawać, moja jak miała 5miesięcy zaczęłam kupować te małe kubeczki danonków i dawać jej po parę łyżeczek-nic jej po nich nie było a bardzo jej smakowały

Gość gość
możesz dodać wody jeśli jest za gęste.Mmmmm25 dobrze napisała małymi krokami dodajesz kolejne składniki.

Gość gość
Co do kleika kukurydzianego albo ryzowego to jaki najlepiej kupic? Czy nie ma roznicy? Przepraszam ze tak dopytuje ale dopiero od 5 mcy jest mama i nie mam bladego pojecia :)

Gość mmmm25
wydaje mi się że ryżowy jest łatwiej strawić niż kukurydziany, bo kukurydza jest dość ciężka ale to tylko moje domysły...

Gość gość
Danonki? To mnie zaskoczylas. Myslalam ze sa dla starszych dzieciaczkow. Moj maly chyba tylko nie toleruje mm. Ja jem prawie wszystko mimo ze karmie piersia. Malemu nie szkodzi. Zawsze po zjedzeniu np. pomaranczy czekam 3 dni i obserwuje czy nic mu nie jest., Jesli nie to pomarancze zaliczam do tych nie szkodliwych.

Gość gość
Czyli kupic kleik ryzowy bez smakowy? Taki specjalny dla niemowlat?

Gość gość
oj nie danonków bym nie podała takiemu małemu dziecku,toż to sam cukier ,który dzieciom na pewno smakuje,dlatego zjadają ze smakiem.Jeśli maluch źle reaguje na mm to kupuj kaszki bez mleczne lub gotuj jaglaną.Kaszki Holle są dobre ale kiepsko z dostępnością na miejscu.Bobovita jest strasznie słodka,z resztą ja w ogóle nie kupowałam takich gotowych kaszek.

Gość gość
i ten kleik ryzowy to dodawac do wody a pozniej mieszac z warzywkami? Jak wyglada przygotowanie takiej zupki. Powiedzmy tak: Gotuje na parze marcheweczke i ziemniaczka. Miksuje je na gladka papke.Osobno zagotowywuje 50ml wody, dodaje kleiku ryzowego (ile?) i mieszkam z warzywami. Tak wyglada przygotowanie tej zupki?

Gość gość
zwykły bezsmakowy.Tez mi się wydaje ,że ryżowy lepszy,Po kukurydzianym synek był niespokojny.

Gość gość
Kupilam ostatnio kasze Bobo Vity ryzowa o smaku bananowym i w domu zobaczylam ze trzeba dodac ja nie do wody a do przygotowanego mm. Nie mialam w domu mm bo oddalam jak maly zaczac miec bole wiec zrobilam mu z wody. Nie byla zbyt smaczna ale maly zjadl cala miseczke. A i jeszcze mamy taki problem ze nie chce jesc ani pic z butelki. Soczek czy herbatke musze podawac mu lyzeczka. Nie toleruje wogole smoka. Ani tego do ssania ani tego z butelki.

Gość mmmm25
ja tylko piszę co ja podawałam, ale jeśli boisz się cukru jak tu ktoś napisał to nie podawaj serków. Moja córka ogólnie zaczęła szybko jeść normalne rzeczy, bo jak skończyła 6miesięcy przestałą pić jakiekolwiek mleko. Nie chciała już piersi, mlekiem mm pluła lekarz kazał spróbować dać krowie i zwykłe takie z kartonu, ale nie chciałą żadnego. więc pediatra mi powiedział że jeśli nie chce pić mleka mam ją zacząć karmć normalnie. dawać zmiksowane zupy, uduszone ziemniaczki, zmiksowane mięciutkie mięsko serki i wszystko czym się nie zaksztusi byle by się tylko najadła. no i tak zrobiłam bo przecież dziecko musi coś jeść, i powiem wam że nic jej nie było...pierwszy raz była chora jak skończyła 1,5roku

Gość gość
Nie mam zielonego pojecia jak mu przygotowac pierwsza zupke np. z marcheweczki i ziemniaczka. Ile wody ile kleiku ryzowego. A w internecie podane sa tylko skladniki a nic z przygotowaniem. Dodam ze chcialabym nie gotowac a robic na parze.

Gość gość
pewnie ważne aby dziecko najedzone było,aczkolwiek wolę nadmiaru cukru unikać.

Gość gość
Z tymi danonkami to sprobuje za jakis czas. Jak nie bedzie tolerowal to ja je zjem:) Na poczatek sprobuje zupke.

Gość gość
zupę zmiksuj,jak jest rzadka dodaj łyżkę kleiku lub łyżkę kaszy manny,aż będzie gęściejsza.