Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wegetariańskie święta

Polecane posty

Gość tfghy
Moim zdaniem, ale mówię to z perspektywy osoby, która nie je mięsa od wielu lat, przygotowanie świątecznych potraw wegetariańskich, a nawet wegańskich jest bardzo proste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynek85
Yhm, no tak, przecież do oferty tradycyjnych potraw należą grzyby, rośliny strączkowe i kapusta. I to wcale nie z mięsem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
normalny bigos, przed dodaniem miesa mama odklada dla mnie :P i doprawia tak samo, z ta roznica, ze ja mam bez miesa :D rybe po grecku bez ryby :D tez robie i tez jest super, bo to z warzyw i przypraw pochodzi smak, a nie z miesa :) ale zagorzali miesizercy tego nie zrozumieja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No niby tak, ale jak o tym myślę, to jakoś mi pusto na talerzu , zwłaszcza, gdy przychodzi pora na karpia albo na śledzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tfghy
Ojej, no ale zamiast karpia można przygotować sobie kotlety sojowe, albo smażony tempeh, albo kapustę z grzybami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kilka pomysłów: tofu jak ryba po grecku, robi się tak samo tylko smażymy tofu zamiast ryby, marynowane pieczarki jak śledziki w śmietanie, smażone boczniaki w sosie z nerkowców. Jest naprawdę w necie tysiące pomysłów żeby wegetarianin nie czuł się pokrzywdzony w święta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak robicie kotlety sojowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynek85
jest też tofu, które można przerobić w każdą stronę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Weź sobie poszukaj dd TVN z rana .Dziś gotował Maciej sienczyłło czy jak mu tam .On robił wegetariańskie dania wigilijne nie powiem fajne były

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Maciej szaciłło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tfghy
A, i panierowane grzyby – pieczarki, boczniaki lub s**take.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
o Jezu grzyby w ciescie..... ale narobilyscie mi smaka! ja chce juz do domu!! :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no on właśnie robił boczniaki tak jak karpia w dd TVN

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynek85
kiedyś kupowałam takie suche kotlety sojowe, a teraz jak mam ochotę na „polski obiadek” kupuję mrożone sznycle sojowe polsoja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kotlety sojowe (te suche, do namoczenia) jadlam tylko kilka razy w zyciu - zawsze bylo mi po nich niedobrze :o i wymiotowalam... ale nic tam, jest wiele innych mozliwosci :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jakie to są?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynek85
Po prostu mrożone kotlety sojowe w panierce, które albo się podsmaża, albo piecze w piekarniku i wtedy są mniej tłuste. W każdym razie, mogą fajnie zastąpić puste miejsce po karpiu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to jest jakiś pomysł; grzyby panierujecie w jajku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tfghy
W jajku, mące i bułce tartej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynek85
Róznie – czase w jajku, mące i bułce tartej, czasem w piwnym cieście, czasem w sezamie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak robisz ciasto piwne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wlasnie wlasnie ciasto piwne przykulo moja uwage ;) :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynek85
Mąka, żółtka, piwo i olej – cała filozofia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynek85
mozna też zrobić inaczej - do składników, które wymieniłam oddać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tfghy
brzmi super i jeszcze mi się przypomniało – do wigilijnych kartofelków można podać również smażone tofu w glonach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przepisik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tfghy
Bierzesz kostkę tofu, zawijasz w arkusz wakame, a następnie w papier ryżowy; później smarujesz takie tofu białkiem lub np. galaretką z siemienia lnianego, obtaczasz w sezamie i smażysz na rozgrzanym oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mmm, pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tfghy
Owszem, na każdej imprezie robi wrażenie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
!!! Jajka do wigilii???!!! U mnie w domu dania są robione wyłącznie z darów ziemi i ryby których osobiście nie jem bo nie lubię. nie ma żadnych jaj, mleka, śmietany ani masła, taka tradycja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×